Taketsuru – Kronjuvelen från Nikka

Taketsuru – Kronjuvelen från Nikka

Det japanska whiskybolaget Nikkas mest prestigefyllda range är hyllningswhiskyn till den japanska whiskyns fader och Nikkas grundare Masataka Taketsuru. Sedan hyllningsserien lanserades har dessa åldersbestämda whiskysorter mer eller mindre gjort grand slam vid världens stora whiskytävlingar. Taketsuru är sannolikt världens mest prisbelönta blended malt, alltså maltwhisky som blandats av ett eller flera destillerier. I Nikkas fall de två templen Miyagikyo och Yoichi. Taketsuru-whiskyn är hårt allokerad, eftertraktad över hela världen och vi är mycket glada åt att ha fått del av årets allokering.

NIKKA Taketsuru 17 YO

17-åringen blandas av singelmalter från Yoichi och Miyagikyo. Detta mästerverk har flera gånger krönts med titeln världens bästa blended malt.

Taketsuru 17

SLUTSÅLD
NIKKA Taketsuru 17 YO, 43%

Säljstart: Torsdagen 21 november, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40621-01
Pris: 2 249 kr
Alkoholhalt: 43%
Fat primärt: Miyagikyo & Yoichi Sherry Cask
Fat sekundärt: New American Oak, Bourbon Cask, Refill Cask
Ålder: 17 år
Antal flaskor till Sverige: 120 fl

Smaknoter

 


NIKKA Taketsuru 21 YO

När Taketsuru 21 lanserades 2012 utsågs den omgående till världens bästa blended Malt. Den har i huvudsak samma recept som 17-åringen men har fått längre lagring på sherryfaten och en extra skjuts av nya ekfat från Yoichi. 21-åringen är, jämfört med 17-åringen, ännu fylligare och rikare till sin karaktär.

Taketsuru 21

SLUTSÅLD
NIKKA Taketsuru 21 YO, 43%

Säljstart: Torsdagen 21 november, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40622-01
Pris: 3 938 kr
Alkoholhalt: 43%
Fat primärt: Miyagikyo Sherry Cask & Yoichi New Cask
Fat sekundärt: New American Oak Cask, Bourbon Cask, Refill Cask
Ålder: 21 år
Antal flaskor till Sverige: 24 fl

Smaknoter

 


NIKKA Taketsuru 25 YO

25-åringen är det mest åtråvärda och exklusiva i Nikkas Taketsuru-range. Den görs bara i ett mycket litet antal och fördelas mellan ett fåtal utvalda marknader. Whiskyn domineras av de allra bästa sherryfaten. Sådana fat som Nikka håller mycket hårt i. En veritabel samlarwhisky.

Taketsuru 25

SLUTSÅLD
NIKKA Taketsuru 25 YO, 43%

Säljstart: Torsdagen 21 november, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40623-01
Pris: 15 439 kr
Alkoholhalt: 43%
Fat primärt: Miyagikyo Sherry Cask & Yoichi New Cask
Fat sekundärt: Refill Cask
Ålder: +25 år
Antal flaskor till Sverige: 3 fl

Smaknoter

 


Masataka-portrait

NÅGRA FAKTA OM TAKETSURU

 • Masataka Taketsuru föddes i kuststaden Takehara inte långt från Hiroshima 1894. Hans familj och släkt drabbades såklart hårt den 6 augusti 1945.
 • Han var den tredje sonen i en sakebryggarfamilj, och han arbetade tidigt i familjens bryggeri. Familjens bryggartraditioner gick ända tillbaka till 1733.
 • Under sin skoltid blev han nära vän med Hayato Ikedo som senare blev Japans premiärminister.
 • På universitetet studerade han kemi med inriktning på bryggning och jäsning.
 • Efterfrågan på whisky och andra västerländska drycker växte i början av 1900-talet i takt med att den brittiska handelsflottan angjorde de japanska hamnarna. Masataka började då blanda inhemsk sprit i syfte att efterlikna whisky.
 • Han kom aldrig att fullfölja sina universitetsstudier i Japan eftersom hans intresse och kunskaper inom destillering och jäsning blev kända av företaget Settsu Shuzo som rekryterade honom.
 • I juli 1918 gick Masataka Taketsuru ombord på SS Tenyo Maru i hamnen i Osaka. Uppdraget var att hämta hem kunskaper som kunde hjälpa Settsu Shuzo att starta tillverkning av japansk whisky. Fyra månader senare kom han till Glasgow.
 • Han kom att studera whiskytillverkning vid Longmorn och senare Bo’ness Distillery, där blev han särskilt intresserad av graintillverkning i Coffeypannor. Året därpå arbetade han även vid Hazelburn i Campbeltown.
 • Under sin tid i Skottland gav han privatlektioner i Jiu-Jitsu.
 • Han studerade även vintillverkning under någon månad i Bordeaux. Han reste runt i Europa och kom bland annat till Malmö där han studerade jästtillverkning.
 • Taketsuru hyrdes in för att förverkliga Japans första destilleriprojekt åt Suntory, Yamazaki Distillery invigdes 1924. 10 år senare gick hans anställningskontrakt ut och han grundade sitt eget bolag Nippon Kaju Kabushiki Kaisha ”Det stora japanska juicebolaget” sedermera förkortat till Nikka. Yoichi Distillery invigdes 1934 och Miyagikyo 1969.

 

 

Förtydligande: I Japan är det tillåtet att blanda in whisky från andra länder och fortfarande beteckna spriten som japansk whisky. Symposion kommunicerar dom för oss kända komponenterna i denna whisky. Det är endast Nikka som känner till det exakta receptet.


Aktuellt och läsvärt

Symposion 25 år – firar med jubileumsbuteljeringar från Gordon & MacPhail Läs mer

Peat & Fruit – Caol Ila med Port Wood Finish Läs mer

Longrow 21 – Nyhet i Springbanks Core Range Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08