Mars surfar på Ji-whiskyvågen

Mars surfar på Ji-whiskyvågen

Japanska Mars har uppmärksammats flitigt under senare år och har bl.a. fått motta utmärkelserna Craft Producer of the Year* samt World’s Best Blended Malt**. I takt med att Ji-whiskyvågen med nystartade japanska craft-destillerier vuxit sig allt starkare har även försäljningsframgångarna kommit, men vägen till framgång har varit allt annat än spikrak.

ShinshuShinshu Distillery invigdes 1985, men tvingades stänga redan 1992 när den inhemska efterfrågan sjönk. Efter nära två decennier i malpåse fick japansk whisky ett nytt uppsving och destilleriet kunde åter öppna 2011. Till att börja med körde man endast produktion under några korta vintermånader, men numera produceras det i det närmaste året runt.

Shinshu ligger vid Kisobergen, mitt i prefekturen Nagano, och är Japans högst belägna (798 m ö.h.) destilleri. Klimatet, med riklig nederbörd, svala somrar och kalla vintrar, kombinerat med generös vattentillgång har säkert bidragit till att destilleriet uppfördes just här.

Destilleriet använder sig av malt med fyra olika rökighetsnivåer; orökt, 3,5 ppm, 20 ppm och 50 ppm. Kapaciteten är blygsamma 90.000 liter om året, vilket t.ex kan jämföras med pyttelilla skotska destilleriet Edradour, som länge kallades Skottlands minsta och hade en kapacitet på 130.000 liter innan det byggdes ut.

Ägarbolaget, Hombo Shuzo, satsar fullt ut på whiskytillverkning och investerar i omfattande och välbehövliga renoveringar av Shinshu. 2016 grundades dessutom systerdestilleriet Tsunuki på den sydligt belägna ön Kyushu. Här är klimatet subtropiskt och ger helt andra lagringsförutsättningar än vid Shinshu och man har redan börjat experimentera med att lagra Shinshu-whisky på Tsunuki.

Mars Maltage Cosmo

Blended Malt-whiskyn ”Cosmo” möttes med stor uppskattning när den premiärvisades vid Tokyo International Bar Show 2015 och ingår sedan dess i Mars core range. Ett, av många, uppskattat komplement till de exklusiva specialbuteljeringar som annars brukar komma från Mars.

Namnet ”Cosmo” lär härröra från nocturnemotivet som avbildas på etiketten, där kosmos stjärnor lyser över siluetten av Shinshu Distillery och de mäktiga Kisobergen. Kanske kan man även tänka sig att den kosmopolitiska blenden av japansk och skotsk maltwhisky, som japansk whiskylagstiftning tillåter, också bidragit till namnet?

Blending sker vid Shinshu Distillery efter recept skapat av destilleriets Master Blender. Stilen är fyllig, rund, välbalanserad och lättdrucken med en gnutta rök och tydlig fatkaraktär.

* Whisky Magazine Icons of Whisky 2017
** World Whisky Awards 2013

cosmo

Mars Maltage “Cosmo”, 43%

Säljstart: Måndag 2 december, utvalda butiker samt webblager
Artnr: 469-01
Pris: 699 kr
Alkoholhalt: 43%
Typ: Blended Malt Whisky
Övrigt: Blending sker vid Shinshu Distillery efter recept skapat av destilleriets Master Blender och whiskyn består av japansk maltwhisky från Mars samt särskilt utvald skotsk maltwhisky
Antal: Fast sortiment

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Ron Abuelo – Single Estate Rom från Panama Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08