Sherrybomb från Goa – Paul John med Oloroso-finish

Sherrybomb från Goa – Paul John med Oloroso-finish

Alldeles nylingen lanserades indiska sherryskönheten Paul John Pedro Ximénez på Systembolaget. Nu kommer syskonet: Paul John Select Cask Oloroso.

Oloroso och Pedro Ximénez är mörka, fylliga och smakrika sherrysorter. Oloroso är torr medans PX är söt och simmig. Båda sorterna genererar ekfat som bidrar till att utveckla mäktig, fruktig, vinös och mörk whisky. Olorosofat är den överlägset vanligaste typen av sherryfat i de skotska lagerhusen.

Sherrylagringar anses av många whiskyentusiaster vara whiskylagringarnas formel-1. Det är ju såklart en smakfråga, men det är lätt att hålla med om att en fruktig, tung sherrylagrad whisky är svårslagen.

När Paul Johns singelmaltwhisky dök upp på den europeiska marknaden slog den mer eller mindre knockout. Den unga tropiklagrade whiskyn (John Distilleries grundades så sent som 1992) har en tuff ungdomstid i indiska Goa. Det tropiska klimatet ger en angels share som emellanåt når upp emot tio procent. Men det innebär också att påfrestningarna i faten ger en snabb mognad och whiskyn blir trots sin ungdom imponerande välvuxen. Det är svårt att dra paralleller med skotska lagerhus eftersom mognandets parametrar är många, men det är inte ovanligt att Paul John i unga år misstas för att vara mångfaldigt äldre skotsk whisky.

Förutom lagringen i det tropiska klimatet skiljer sig Paul John från den europeiska whiskyn genom att man använder sexradigt indiskt korn som odlats långt upp i landet, ända upp mot Himalayas sydsluttningar. Det sexradiga kornet ger tack vare sin höga proteinhalt en whisky med hög viskositet och en smörig munkänsla. Destilleriet själva lyfter också fram sitt vatten som en avgörande framgångsfaktor. Det är regnvatten som faller i bergen utanför Goa och som egentligen är själva orsaken till att destilleriet byggdes just där.

Paul John Select Cask Oloroso har fått sju års tropisk lagring i Goa, varav de första fem åren på ex Bourbonfat och de avslutande två på Olorosofat. Det är en helt orökt whisky, som buteljerats vid 48%.

 


Paul John

SLUTSÅLD
PAUL JOHN SELECT CASK OLOROSO, 48%

Säljstart: Fredag 28 februari, utvalda butiker samt webblager
Artnr: 40722-01
Pris: 798 kr
Alkoholhalt: 48%
Ursprung: Goa, Indien
Typ: Indian Single Malt Whisky
Malt: Orökt malt av 6-radigt korn från norra Indien  
Jäsning: 55-60 timmar upp till ca 5% ABV
Destillation: Dubbeldestillation i indisktillverkade kopparpannor 
Buteljerad: 2019
Ålder: Anges ej på etiketten (inofficiellt 7 år) 
Fat: 5 år på ex Bourbonfat samt 2 år på ex Olorosofat. 
Övrigt: Ingen kylfiltering, inga tillsatta färgämen. Cirka 8% angels share.  
Totalt antal flaskor: Anges ej
Antal flaskor till Sverige: 660 fl

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Rozelieures
- Sherry och rök med fransk finess Läs mer

Dubbellagrad Guyana-Rom från Rum Nation Läs mer

Caroni
- Karibiens Port Ellen Läs mer

Miyagikyo firar 50 år med två rariteter Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08