Den goa whiskyn från Goa, nu ännu goare

Den goa whiskyn från Goa, nu ännu goare

John Distilleries är ett ambitiöst företag som, sedan starten 1992, utvecklats till en av Indiens ledande whiskyproducenter med en tillväxttakt som placerar dem i whiskyvärldens absoluta topp. Grundare är den passionerade entreprenören Paul P. John som arbetar målmedvetet för att etablera Indien som ett erkänt whiskyland.

En bit in på 2000-talet började man destillera singelmaltwhisky vid anläggningen i turistparadiset Goa. Man gick noggrant tillväga med specialdesignade indisktillverkade potstills, importerad skotsk torv för de rökiga sorterna och man lade särskild stor omsorg vid att få ett optimalt källvatten.

Det indiska kornet förtjänar också ett omnämnande. Det är sexradigt och har vuxit i de nordliga delstaterna som gränsar mot Himalaya. Ett sexradigt korn skiljer sig mot det mer vanligt förekommande tvåradiga genom att det innehåller en högre andel protein och lägre andel kolhydrater, vilket resulterar i en whisky med högre viskositet, mer markerad textur och en smörigare munkänsla.

Som alla indiska destillerier kämpar Paul John med en hög avdunstning, någonstans mellan 8 och 10 procent går till änglarna varje år. I gengäld mognar whiskyn snabbt i det tropiska klimatet och man säger att ett års tropisk lagring i Goa motsvarar fyra års lagring i Skottland.

Paul John PX har lagrats på spanska Pedro Ximénez-fat. Pedro Ximénez är en av de sötaste och absolut mest smakrika sherrysorterna. Whisky som lagras på PX-fat blir kraftfull, fyllig och mycket fruktig. Många menar att just PX är formel-1 inom sherrylagring. Det är naturligtvis en smakfråga, men är man förtjust i riktigt mustig sherrywhisky är Pedro Ximénez-fat en guldgruva att ösa mörk och fyllig whisky ur.

Paul John Select Cask PX, 48% lanseras på Systembolaget den 14 februari.


Paul John

FÅTAL KVAR
PAUL JOHN SELECT CASK PX, 48%

Säljstart: Fredag 14 februari, utvalda butiker samt webblager
Artnr: 40723-01
Pris: 898 kr
Alkoholhalt: 48%
Ursprung: Goa, Indien
Typ: Indian Single Malt Whisky
Malt: Orökt malt av 6-radigt korn från norra Indien 
Jäsning: 55-60 timmar upp till ca 5% ABV
Destillation: Dubbeldestillation i indisktillverkade kopparpannor 
Buteljerad: 2019
Ålder: Anges ej på etiketten (inofficiellt 7 år) 
Fat: 5 år på ex Bourbonfat samt 2 år på ex Pedro Ximénez-fat
Övrigt: Ingen kylfiltering, inga tillsatta färgämen. Cirka 8% angels share  
Totalt antal flaskor: Anges ej
Antal flaskor till Sverige: 360 fl

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Springbanks förstafemma fulltalig
- Femte och sista(?) Local Barley-buteljeringen Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08