Rozelieures – nu kommer den franska whiskyn

Rozelieures – nu kommer den franska whiskyn

Frankrike är mitt uppe i en whisky-explosion. För ett par decennier sedan fanns inte ett enda destilleri som tillverkade whisky. Nu finns det så många att inte ens den franska whiskyexpertisen kan hålla räkning på dem. Konsten att destillera är dock inte ny i Frankrike. Frågan är om det finns något land i världen där det står lika många brännvinspannor ute på bondgårdarna. Det finns en uråldrig tradition av att destillera eau de vie, armagnac, cognac, marc, calvados, frukt- och bärsprit. Men whisky har egentligen inte blommat ut förrän nu. Det största och mest etablerade av de franska whiskydestillerierna är Rozelieures från Lorraine uppe i nordöst. Lorraine är berömt för sina krikon (Mirabell) av vilka man destillerar en populär likör. Familjen Grallet har varit Mirabell-producenter sedan slutet av 1800-talet. 2002 bestämde de sig för att börja tillverka whisky. I dag producerar man 200 000 liter singelmalt varje år och efterfrågan är större än tillgången. Rozelieures är helt självförsörjande på energi via en egen biogasanläggning. De odlar ekologiskt korn på 300 hektar och har en golvmältningsanläggning med en kapacitet på 2 000 ton i drift. Lagringen sker i huvudsak i traditionella bourbon- och sherryfat, men också på franska vinfat från Bourgogne, Rhône, Bordeaux och andra anrika vinregioner. Nu lanseras två buteljeringar som lyfter fram destilleriets fatarbete, en portvinsfinish och en relativt ovanlig romfinish.


Rozelieures Porto

ROZELIEURES EDT LIMITÉE PORTO FINISH, 46%

Säljstart: Fredag 27 mars
Artnr: 11184-01
Pris: 749 kr
Alkoholhalt: 46%
Fat: Bourbon med Porvinsfinish
Ålder: NAS
Antal flaskor till Sverige: 60 fl.

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Rozelieures Rhum

ROZELIEURES EDT LIMITÉE FÛT RHUM, 43%

Säljstart: Fredag 27 mars
Artnr: 11590-01
Pris: 599 kr
Alkoholhalt: 43%
Fat: Bourbon med romfinish
Ålder: NAS
Antal flaskor till Sverige: 60 fl.

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Rozelieures
- Sherry och rök med fransk finess Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08