Pors – Lyxig snaps på skogens lavendel

Pors – Lyxig snaps på skogens lavendel

Skogens lavendel, trollslöja, skogshumle; Porsens många namn vittnar om dess ställning som självklar öl- och brännvinskrydda i det gamla svenska bondesamhället. Så populär att Hansan, under 1400-talet, lär ha spridit falska rykten om att pors skulle vara giftigt. Sanningen var i stället att porsen utgjorde ett allvarligt hot mot Hansans egen humleexport.

Pors blommar om våren, på bar kvist, i skogar och vid strand- och myrkanter över nästan hela Sverige. Därefter växer bladen ut och det är främst dessa som används.

Som smaksättare för brännvin och drycker har pors haft stor dryckeshistorisk betydelse och är, vid sidan av dill, kummin och malört, en av de stora nordiska smakerna.

Man vet att vikingarna smaksatte sitt mjöd med pors och att porsbusken satt färg och bittersöt beska till gårdsölet så länge öl har bryggts på svenska gårdar. När husbehovsbränningen tog fart under 1700-talet blev pors den populäraste kryddan, tillgången var riklig och den hade dessutom många påstådda läkande och magiska egenskaper. Pors är en omistlig del av den svenska dryckeshistorien.


Pors

PORS SNAPS DE LUXE, 40%

Artnr: 136-02
Pris: 231 kr
Alkoholhalt: 40%
Ursprung: Sverige

Pors har en rik smakbild och en anmärkningsvärd förmåga att förhöja upplevelsen av sillar, laxar, ostar och det mesta som ett svenskt smörgåsbord kan uppbringa. Den karaktäristiskt bittersöta och välbalanserade smaken gör att pors även fungerar utmärkt som ”after dinner dram”.

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 


PeterPeter J Skogström är en av våra mest välmeriterade kockar; Svensk mästare i professionell matlagning, OS-guld med Kocklandslaget och vinnare av Kockarnas Kamp är bara några av titlarna.

Till vardags driver han åtta restauranger i Malmö och Lund, bl.a Mat & Vin Slottsparken. Vi bad honom komponera ett par lyxiga förrätter som passar perfekt till Pors. Låt er väl smaka!

Sparris

Kryddsill

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08