Kärleksförklaringen Super Nikka

Kärleksförklaringen Super Nikka

Mycket har sagts om Masataka Taketsuru. Hans livssaga är som ett Shakespearedrama med alltifrån brännande konflikter, dynastier i fejd, förbjuden kärlek och sagolik framgång. Under 1920-talet importerade han konsten att tillverka whisky till Japan och även om marknadsledande Suntory strukit honom ur sin historiebeskrivning, så är han obestridligen den japanska whiskyns fader.

1918 reser Masataka Taketsuru, 24 år ung, till Skottland för att lära sig producera whisky. Han läser kemi på Glasgow University och praktiserar på flera olika destillerier. Först på maltwhiskydestilleriet Longmorn och sedan på grainwhiskydestilleriet Bo’ness, där han stiftar närmare bekantskap med Coffeypannor.

Åren i Skottland kommer att prägla resten av Taketsurus liv. Whisky blir hans karriär och livslånga professionella passion. Och när han träffar kvinnan i sitt liv, den unga skotskan Rita Cowan, blir det början på en vacker kärlekssaga.

Taketsuru friar till Rita vid Loch Lomonds strand och de båda vigs, trots protester från bägges familjer, till äkta makar i Glasgow den 8 januari 1920. Paret bosätter sig i Campbeltown, där Taketsuru praktiserar på Hazelburn Distillery och lär sig mer om maltwhiskyproduktion och whisky blending.

MastakaEfter slutförd praktik flyttar paret till Japan och Mastaka Taketsuru får ansvar för uppförandet av Yamazaki Distillery. 1934 startar han egna företaget Dai Nippon Kaju Kabushiki Kaisha (sedemera Nikka) och uppför första egna destilleriet, Yoichi.

Kärlekssagan varade fram till Ritas död 1961. En förkrossad Masataka Taketsuru valde att hedra sin livskamrat genom att komponera en exklusiv whisky som han kom att kalla Super Nikka. Whiskyn buteljerades i specialdesignad, munblåst, kristallflaska och såldes i mycket begränsad upplaga. Vid lanseringen, 1962, lär priset för en flaska Super Nikka ha varit 3.000 Yen, vilket ska ha motsvarat en sjättedels månadslön för högskoleutbildade japaner.

Dagens Super Nikka är en premium blended whisky som består av grainwhisky från Miyagikyos berömda Coffey Stills samt maltwhisky från Miyagikyo och Yoichi. Whiskyn lagras huvudsakligen på nya amerikanska ekfat, samt på ombyggda och omkolade fat. En mindre andel sherry- och bourbonfat används också. Ålder anges inte på etiketten, men inofficiellt brukar det sägas att snittåldern ligger någonstans kring 10 år. Flaskan har fått sin form från den ursprungliga, munblåsta, kristallflaskan.


Super Nikka

SUPER NIKKA, 43%

Artnr: 455-01
Pris: 499 kr
Alkoholhalt: 43%
Ursprung: Japan
Typ: Blended Whisky
Innehåll: Primärt grainwhisky (coffey grain) och maltwhisky (potstill) från Miyagikyo samt en mindre andel maltwhisky från Yoichi
Fat: Huvudsakligen nya fat av amerikansk ek samt ombyggda och omkolade ekfat. Mindre andel sherry- och bourbonfat
Ålder: Anges ej

 

BESTÄLL SUPER NIKKA PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 

 

SÅ SMAKAR SUPER NIKKA

Doft: Rund och fruktig doft med tydliga inslag av fat. Vanilj, sherry, nötter, aprikos, plommon och apelsin kompletteras med kryddiga och blommiga toner av spiskummin, syrén och lavender. Lätt rökton och en touch av läder.
Smak: Söt och maltig med tydlig fatkaraktär. Honung, nötter, mandel, torkad frukt, lätt sälta och en blommig ton av viol. Torvröken framträder lite tydligare i smaken än i doften.
Eftersmak: Mjuk och rund med fattoner, en del kryddiga inslag och en lätt touch av torv. 

SÅ HÄR SÄGER WHISKYVÄRLDEN OM SUPER NIKKA

RUGGIGT BRA BLEND
”Fruktig och fräsch. Rejält med kola och vanilj.” ”Otroligt inbjudande whisky.” ”Liten strimma av lätt rök.” ”Ruggigt bra blend!”
-Anders Bergström & Kent Thorn, Whiskytower

SILVERMEDALJ – ÅRETS BÄSTA JAPANSKA WHISKY
”En stor whisky på många sätt: doften är kraftig, smaken respektingivande och eftersmaken lång. Man hittar vanilj, choklad, fruktgodis, citrus och torkade fikon i ovanligt fin harmoni. En japansk modern klassiker. Betyg: 8,5/10”
- Allt om Whiskys Stora Test: Årets bästa whisky 2018

MAN KAN INTE TRO ATT DET ÄR EN BLEND I GLASET
”Super Nikka lika god som alltid.” ”Man kan inte tro att det är en blend i glaset.” ”Rund maltig mun med frukt och konfekt som går ut på krämig ek och finska pinnar. I refrängen vajar rågbröd ikapp med lite tropisk frukt.” ”En väldigt trevlig vardagsjapan, borde stå i var mans barskåp. Och ja, den har förnyat förtroende hos mig.”
-Henrik Aflodal, Whiskyspot

INTERNATIONELLA UTMÄRKELSER
Awards
International Spirits Challenge: Gold Medal (15, 08), Silver Medal (19, 18, 16, 14, 13, 12, 10, 09)
World Whiskies Awards: Best Japanese Blend No Age Statement (15, 13)


HISTORIEN OM SUPER NIKKA OCH SMAKBESKRIVNING

 

Förtydligande: I Japan är det tillåtet att blanda in whisky från andra länder och fortfarande beteckna spriten som japansk whisky. Symposion kommunicerar dom för oss kända komponenterna i denna whisky. Det är endast Nikka som känner till det exakta receptet.


Fler aktuella whiskies från Nikka

Nikka Coffey Malt
- Eftertraktad kolonndestillerad maltwhisky Läs mer

Nikka from the Barrel
- Hemligheten bakom japanska mästarwhiskyn Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08