Lyx-Islay från Gordon & MacPhail

Lyx-Islay från Gordon & MacPhail

Ibland hör man Gordon & MacPhail säga att de inte är så ”starka” på Islaywhisky. Det är onekligen en charmig och lite spelad ödmjukhet. Gång på gång har den anrika buteljeraren bevisat vilka magiska Islay-fat de har i sina lagerhus. Ny slår de till med ett fyrtal i Islay-ess, och som de gör det. Eller vad sägs som Islay-whisky från tre decennier med en 70-tals Port Ellen som toppnummer?


BUNNAHABHAIN 1989, 46,9%

Bunnahabhain är antagligen det destilleri på Islay som har den mest varierade portföljen. På senare år har man buteljerat mängder med fatlagringar och man kör tungt rökt malt genom pannorna i en omfattning som man inte gjort i modern tid. I Den här Connoisseurs choice-utgåvan är det den klassiska havssalta, orökta och fruktiga ”Bunnastilen” som Gordon & MacPhail låter oss möta i en 30-årig lyxtutgåva.

Bunnahabhain

Säljstart: Torsdag 7 maj kl. 10:00
Artnr: 40106-01
Pris: 10 240 kr
Alkoholhalt: 46,9%
Buteljerad: 10 oktober 2020
Ålder: 30 år
Fat: Nr 5704: Refill american hogshead
Antal flaskor totalt: 146 fl.
Antal flaskor till Sverige: 18 fl.
Smaknoter

SE BUTIKER SOM SÄLJER ARTIKELN

 

 


CAOL ILA 1988, 51,4%

Islays största destilleri, Caol Ila, gör inte den hårdast rökta Islaywhiskyn, men många upplever den som mer kraftfull och distinkt och väl så rökig som whiskyn från sydkusten. Fenolerna som ger röksmakerna klingar emellertid av allt eftersom åren går. I riktigt gammal Islaywhisky är röken rundare och mjukare och en hel symfoniorkester av smaker kommer fram. Så är fallet med denna mästerliga Connoisseurs Choice-tappning som har fått drygt 31 år på sitt sherryfat.

Caol Ila

Säljstart: Torsdag 7 maj, kl 10:00
Artnr: 40111-01
Pris: 11 099 kr
Alkoholhalt: 51,4%
Buteljerad: 13 januari 2020
Ålder: 31 år
Fat: Nr 225: Refill Sherry Butt
Antal flaskor totalt: 518 fl.
Antal flaskor till Sverige: 18 fl.
Smaknoter

SE BUTIKER SOM SÄLJER ARTIKELN

 

 


BRUICHLADDICH 1990, 51,6%

Bruichladdich hade tunga år under 1990-talet då produktionen för det mesta var nedlagd. Därför är Bruichladdies fruktiga whisky från denna tid närmast museala rariteter numera. Är det någon som kan buteljera ”Laddie” från 90-talet så är det Gordon & MacPhail. Nu har de förgyllt sin Connoisseurs Choice-serie med ett exklusivt sherryfat från dessa ”tysta” år.

Bruichladdich

Säljstart: Torsdag 7 maj, kl 10:00
Artnr: 40107-01
Pris: 8 455 kr
Alkoholhalt: 51,6%
Buteljerad: 13 januari 2020
Ålder: 29 år
Fat: Nr 225: Refill Sherry Hogshead
Antal flaskor totalt: 173 fl.
Antal flaskor till Sverige: 18 fl.
Smaknoter

SE BUTIKER SOM SÄLJER ARTIKELN

 

 


PORT ELLEN 1979, 54,7%

Port Ellen är antagligen den mest exklusiva skotska whiskyn av dem alla. Det anrika destilleriet, där både spritskåpet och Coffeypannan utvecklades, stängdes för gott 1983. Då var lagerhusen fulla och ägarbolaget United Distillers fick tillräckligt med rökig whisky från sina andra destillerier, Lagavulin och Caol Ila, och valde därför att avrusta Port Ellen. Whiskyn såldes vidare till oberoende buteljerare och när den så småningom sipprade ut på marknaden blev den en sensation. I dag är Port Ellen högvilt bland whiskysamlare och nya 70-talsbuteljeringar var det nog få som trodde var möjligt. Men Gordon & MacPhail visar var whiskyskåpet står och lanserar en Port Ellen från 1979 i sin Private Collection-serie – att det dessutom är en ren sherrylagring gör utgåvan än mer speciell.

Port ellen

Säljstart: Torsdag 7 maj, kl 10:00
Artnr: 40103-01
Pris: 34 977 kr
Alkoholhalt: 54,7%
Destillerad: 11 december 1979
Buteljerad: 19 december 2019
Ålder: 40 år
Fat: Nr 225: Refill Sherry Puncheon
Antal flaskor totalt: 407 fl.
Antal flaskor till Sverige: 6 fl.
Smaknoter

SE BUTIKER SOM SÄLJER ARTIKELN

 

 


Aktuellt och läsvärt

Rozelieures Fumé Collection
- Sherry och rök med fransk finess Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08