Benromach 100° Proof – Kraftfull old-school Speysider

Benromach 100° Proof – Kraftfull old-school Speysider

När den brittiska flottan började angöra hamnar i världens alla hörn var brännvin en stapelvara ombord och en del av betalningen till besättningen. För att säkerställa att ingen lömsk sjökapten eller handlare blandat vatten i spriten tillsatte man krut och tände på. Den började brinna med en klar blå låga vid 57 %, det kallades 100 proof. Länge var proof sättet man angav alkoholstyrka i Storbritannien och USA.

Benromach 100° Proof är inte bara till namnet en old-school whisky. Den är, både i produktion och smak, en replika av sådan whisky som gjordes i Speyside under förra halvan av 1900-talet. Långa jästider, långsam destillering och hårdare rökt malt ger en smakrik, torvig och intensiv whisky. Lagringen sker på 80% bourbonfat och 20% oloroso sherryfat under nio år. Därefter slutlagras whiskyn på first fill olorosofat där den får gifta sig samman under ett till två år. Receptet är detsamma som för den vanliga Benromach 10 yo, men 100 Proof buteljeras vid just 57%.

Denna buteljering har några år på nacken och finns inte längre tillgänglig på marknaden. Benromach 100° Proof är numera ersatt av Benromach Cask Strength i destilleriets core range. Vi har plockat fram 253 flaskor ur våra gömmor.


Benromach 100

SLUTSÅLD
BENROMACH 100° PROOF, 10 YO, 57%

Säljstart: Onsdag 8 juli, beställningssortimentet
Artnr: 82937-01
Pris: 768 kr
Alkoholhalt: 57%
Malt: Medelhårt (10-12ppm) torvrökt malt av kornsorten Concerto
Vatten: Chapelton Spring, Romach Hills
Jäsning: 72-120 timmar i jäskar av europeisk lärk. Cirka 11.000 liter stora. Använder både bryggeri- och destillerijäst
Destillation: Två ångeldade pannor. Lökformad wash still laddas med 7.500 liter vört som ger 2.500 liter low wine med en alkoholhalt på 20-23%. Lökformad spirit still (med boiling ball) laddas med 5.000 liter. 20 minuter foreshots. Cutting points: 73%-60,8% ABV. Ger 900 liter new make med alkoholhalt på cirka 70%.
Ålder: 10 år
Fat: 80% Bourbonfat + 20% Oloroso sherry fat i 9 år. Gifts sedan ihop och lagras ytterligare 1-2 år i first fill Oloroso Sherryfat
Antal flaskor till Sverige: 253 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Benromach Gift Pack – 3 x Benromach

Benromach Gift Pack är en spännande möjlighet att skaffa sig en uppfattning om vad Benromach förmår. Det är en trepack som består av de tre smaklinjer som gör Benromach till ett unikt destilleri med sin old-school Speysidestil. Innehåller tre 20 cl-flaskor med ekologiska Benromach Organic Special Edition, den klassiska och så prisbelönta Benromach 10 YO samt den hårt rökta (53ppm) Benromach Peat Smoke. Buteljeringarna har några år på nacken vilket bl a framgår av de klassiska (pre 2014-facelift) etiketterna.

Benromach Gift pack

SLUTSÅLD
BENROMACH GIFT PACK – 3 X BENROMACH

Artnr: 84031-04
Pris: 509 kr

 

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 

 

LADDA NED PRODUKTBLAD

 

 


Aktuellt och läsvärt

Tre nya Springbank
- 2020-releaser av 12YO Cask Strength, 25YO och Longrow Red 13YO Läs mer

Lyx-Islay från G&M
- Fyra exklusiva Islaywhiskies från tre olika decennier Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08