Lyx-Islay från Gordon & MacPhail

Lyx-Islay från Gordon & MacPhail

Ibland hör man Speysidebaserade Gordon & MacPhail säga att de inte är så ”starka” på Islaywhisky. Det är onekligen en charmig och klädsam ödmjukhet, men kanske inte riktigt med sanningen överensstämmande. Gång på gång har den anrika buteljeraren bevisat vilka magiska Islay-fat de har i sina lagerhus.

Nu slår de till med ett fyrtal i Islay-ess. Och som de gör det! Eller vad sägs som Islay-whisky från tre decennier med en 70-tals Port Ellen som toppnummer?


Bunnahabhain 1989, 30 Years Old

Bunnahabhain är antagligen det destilleri på Islay som har den mest varierade portföljen. På senare år har man buteljerat mängder med fatlagringar och man kör tungt rökt malt genom pannorna i en omfattning som man inte gjort i modern tid. I den här Connoisseurs Choice-utgåvan är det den klassiska havssalta, orökta och fruktiga ”Bunnastilen” som Gordon & MacPhail låter oss möta i en 30-årig lyxtutgåva.

Bunnahabhain

FÅTAL KVAR
BUNNAHABHAIN 1989 (30YO) REFILL AMERICAN HOGSHEAD, 46,9%
Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail

Säljstart: Torsdag 9 juli, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40106-01
Pris: 8 250 kr
Alkoholhalt: 46,9%
Ursprung: Islay, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Destillerad: 20 oktober 1989
Buteljerad: 10 januari 2020
Ålder: 30 år
Fat: Refill American Hogshead, Cask No. 5704
Antal flaskor totalt: 146 fl.
Antal flaskor till Sverige: 18 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Caol Ila 1988, 31 Years Old

Islays största destilleri, Caol Ila, gör inte den hårdast rökta Islaywhiskyn, men många upplever den som mer kraftfull och distinkt och väl så rökig som whiskyn från sydkusten. Fenolerna som ger röksmakerna klingar emellertid av allt eftersom åren går. I riktigt gammal Islaywhisky är röken rundare och mjukare och en hel symfoniorkester av smaker kommer fram. Så är fallet med denna mästerliga Connoisseurs Choice-tappning som har fått drygt 31 år på sitt sherryfat.

Caol Ila

FÅTAL KVAR
CAOL ILA 1988 (31YO) REFILL SHERRY BUTT, 51,4%
Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail

Säljstart: Torsdag 9 juli, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40111-01
Pris: 11 099 kr
Alkoholhalt: 51,4%
Ursprung: Islay, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Destillerad: 27 januari 1988
Buteljerad: 13 januari 2020
Ålder: 31 år
Fat: Refill Sherry Butt, Cask No. 225
Antal flaskor totalt: 518 fl.
Antal flaskor till Sverige: 18 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Bruichladdich 1990, 29 Years Old

Bruichladdich hade tunga år under 1990-talet då produktionen för det mesta var nedlagd. Därför är Bruichladdichs fruktiga whisky från denna tid närmast museala rariteter numera. Är det någon som kan buteljera ”Laddie” från 90-talet så är det Gordon & MacPhail. Nu har de förgyllt sin Connoisseurs Choice-serie med ett exklusivt sherryfat från dessa ”tysta” år.

Bruichladdich

BRUICHLADDICH 1990 (29YO) REFILL SHERRY HOGSHEAD, 51,6%
Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail

Säljstart: Torsdag 6 augusti, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40107-01
Pris: 8 455 kr
Alkoholhalt: 51,6%
Ursprung: Islay, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Destillerad: 15 juni 1990
Buteljerad: 10 januari 2020
Ålder: 29 år
Fat: Refill Sherry Hogshead, Cask No. 2991
Antal flaskor totalt: 173 fl.
Antal flaskor till Sverige: 18 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Port Ellen 1979, 40 Years Old

Port Ellen är antagligen den mest exklusiva skotska whiskyn av dem alla. Det anrika destilleriet, där både spritskåpet och Coffeypannan utvecklades, stängdes för gott 1983. Då var lagerhusen fulla och ägarbolaget United Distillers fick tillräckligt med rökig whisky från sina andra destillerier, Lagavulin och Caol Ila, och valde därför att avrusta Port Ellen. Whiskyn såldes vidare till oberoende buteljerare och när den så småningom sipprade ut på marknaden blev den en sensation. I dag är Port Ellen högvilt bland whiskysamlare och nya 70-talsbuteljeringar var det nog få som trodde var möjligt. Men Gordon & MacPhail visar var whiskyskåpet står och lanserar en Port Ellen från 1979 i sin Private Collection-serie – att det dessutom är en ren sherrylagring gör utgåvan än mer speciell.

Port ellen

PORT ELLEN 1979 (40YO), REFILL SHERRY PUNCHEON, 54,7%
Private Collection, Gordon & MacPhail

Säljstart: Torsdag 9 juli, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40103-01
Pris: 34 977 kr
Alkoholhalt: 54,7%
Ursprung: Islay, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Destillerad: 11 december 1979
Buteljerad: 19 december 2019
Ålder: 40 år
Fat: Refill Sherry Puncheon, Cask No. 7236
Antal flaskor totalt: 407 fl.
Antal flaskor till Sverige: 6 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Benromach 100° Proof
- Kraftfull old-school Speysider Läs mer

Tre nya Springbank
- 2020-releaser av 12YO Cask Strength, 25YO och Longrow Red 13YO Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08