Sherrydoftande godsaker från Arran

Sherrydoftande godsaker från Arran

ArranIsle of Arran är en av Skottlands mest fascinerande öar där den ligger lite för sig själv mitt i Firth of Clyde med Campbeltown i väster och Ayr i öster. Från kustlinjerna ser Arran nästan spöklikt ut med sina dimbeslöjade skogsgröna klippor. Skönheten är slående. Arran brukar beskrivas som en av Skottlands vackraste öar och som ett Skottland i miniatyr. Här lockar de mest pittoreska byar, svindlande vyer, storslagna gods, orörda stränder och klipphällar där ingen någonsin satt sin fot. Människorna som levde här var länge fiskare och drev sina små jordbruk och en gång i tiden var whiskydestillering lika vanlig som fåren på kullarna.

Under nästan hela 1900-talet var Arran en ö utan whiskydestillerier. Närheten till Campbeltown och det kluster av destillerier som en gång fanns där gjorde sådan verksamhet överflödig på Arran. Ingen trodde egentligen heller att det någonsin skulle börja destilleras whisky på Arran igen. Allra minst i början av 1990-talet när den skotska industrin ännu skakade av destillerinedläggningarna och när lagerhusen i Skottland var fyllda till brädden av svårsåld whisky.

Arran1Därför var det en smärre sensation 1993 när Harold Currie lämnade Chivas Brothers och tillkännagav att han skulle starta Arran Distillery. Arran blev det första destilleriet som byggdes efter de stora nedläggningarna och Arran blev en föregångare som blåste ny livskraft och hopp i en nedstämd och tillplattad industri.

Arran Distillery är en framgångssaga som på många sätt saknar motstycke. Sedan produktionen kom igång 1995 har destilleriet och varumärket skördat de mest exempellösa framgångar. Det är ingen överdrift att påstå att Arran är det destilleri som lyckats allra bäst av samtliga nya skotska destilleriprojekt efter millennieskiftet. Arran har på mycket kort tid byggt upp ett kvalitetsrykte som destillatörer över hela världen bara kan drömma om. Dessutom har man, kanske bättre än något annat skotskt destilleri, lyckats locka whiskyturister. Förra året besökte närmare 150 000 personer destilleriet, och en hel del av dem passade också på att upptäcka bolagets andra destilleri på ön. Nya Lagg Distillery som började destillera förra året.

Arran gör en genuin skotsk ö-whisky med maritima toner och stor mjuk kryddighet. Destilleriet var tidigt en föregångare inom caskfinishing och gjorde sig känt för en lång rad innovativa fatlagringar. På senare år har dock åldersbestämda buteljeringar fått mer och mer plats i produktportföljen.


Arran 18 Years Old

Arrans 18-åring lagras på lika delar first- och second fill sherryfat samt first fill bourbon barrels. Buteljeras, så klart, utan vare sig kylfiltrering och färgjustering.

Arran 18 YO

ARRAN 18 YO, 46%

Säljstart: Tisdag 25 augusti, utvalda butiker (ca 12 butiker)
Artnr: 40799-01
Pris: 985 kr
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Lochranza, Isle of Arran, Highlands, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Malt: Orökt malt
Vatten: Lokalt vatten från floden Easan Biorach Burn som rinner utanför destilleriet
Jäsning: 55-70 timmar. Sex washbacks av Douglas Fir á 13.000 liter
Destillation: Dubbeldestillation i två Wash Stills á ca 7.000 liter och två Spirit Stills á ca 4.000 liter. Lyne arm i ca 90 graders vinkel för att leverera både fyllighet och fruktighet. Långsam destillation, ca 6 liter/minut vid middle cut
Ålder: 18 år
Fat: First- och Second Fill Sherry Hogsheads (50%) samt First Fill Bourbon Barrels (50%)
Övrigt: Ingen kylfiltrering, inga tillsatta färgämnen
Antal flaskor till Sverige: 240 fl.
Smaknoter

SE PÅ SYSTEMBOLAGETS HEMSIDA

 

 


Arran – Sherry Cask

“Sherry Cask” är en sherrystinn buteljering i Arrans core range. Tack vare kontakter med några av de bästa sherryproducenterna har Arrans Master Distiller kunnat välja exceptionella fat som utvecklar en intensiv och smakrik sherrywhisky. Whiskyn är varken kylfiltrerad eller färgad.

Arran sherry cask

ARRAN SHERRY CASK, 55,8%

Säljstart: Tisdag 25 augusti, utvalda butiker (ca 55 butiker)
Artnr: 40800-01
Pris: 595 kr
Alkoholhalt: 55,8%
Ursprung: Lochranza, Isle of Arran, Highlands, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Malt: Orökt malt av kornsorten Concerto
Vatten: Lokalt vatten från floden Easan Biorach Burn som rinner utanför destilleriet
Jäsning: 55-70 timmar. Sex washbacks av Douglas Fir á 13.000 liter
Destillation: Dubbeldestillation i två Wash Stills á ca 7.000 liter och två Spirit Stills á ca 4.000 liter. Lyne arm i ca 90 graders vinkel för att leverera både fyllighet och fruktighet. Långsam destillation, ca 6 liter/minut vid middle cut
Ålder: Anges ej på etiketten. Inofficiellt sägs åldern vara ca 7 år
Fat: 100% First Fill Sherry Hogshead
Korn: Concerto
Övrigt: Ingen kylfiltrering, inga tillsatta färgämnen
Antal flaskor till Sverige: 1800 fl.
Smaknoter

SE PÅ SYSTEMBOLAGETS HEMSIDA

 

 


Aktuellt och läsvärt

Wine Wood Reserve
-Rödvinsfinsh från Ichiro’s Malt Läs mer

Compass Box
-Världsmästare i Blended Malt? Läs mer

Kärlek, äpplen och storstilade hyllningar
- Jubileumswhisky från Nikka och två Taketsuru Läs mer

Savanna Rom
- Mästerlig rom från avlägsen ö Läs mer

Druvor skördade för hundra år sedan
- Armagnac De Montal släpper jubileumsårgångarna 1920, 1930, 1940, 1950, 1960, 1970 och 1980 Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08