Paul John Bold – Indisk rök med tropisk lagring

Paul John Bold – Indisk rök med tropisk lagring

Framgångssagan Paul John

Paul John, eller John Distilleries Pvt Ltd, grundades av Paul P. John 1996. Trots att bolaget ännu inte är 25 år fyllda har man redan hunnit göra en makalös resa. I dag tillhör några av Paul Johns whiskysorter världens mest sålda. Deras blendwhisky, Original Choice, säljer närmast ofattbara 150 miljoner flaskor årligen*.

*Forbes, 25 top global whisky brands (2019 sales figures)
 

Indisk whisky

MichaelIndien var brittisk koloni fram till 1947. Ingen annan koloni har haft lika stor betydelse för britterna. De båda länderna har präglat varandras samhällen språkligt, kulturellt och ekonomiskt – säg den britt som inte dricker indiskt te. Indien å sin sida tog till sig det brittiska; språk, kultur, idrott och inte minst whisky.

Efter självständigheten föddes en inhemsk whiskyindustri. Korn odlades endast i norra Indien och i alltför begränsad omfattning för att användas som huvudråvara. Istället kom andra grödor till användning. Indien är världens största producent av sockerrör, så melass kom att bli den vanligaste basen för indisk whisky.

De indiska whiskyproducenterna lånar gladeligen skotskklingande namn som Mac, Bagpiper, Old Tavern med flera. I det folkrika landet har whisky- och dryckesindustrin vuxit till enorm storlek. Av världens tio största whiskymärken är sju(!) indiska. Störst är McDowell’s som säljer nästan dubbelt så många flaskor som Johnnie Walker.

John Distilleries är Indiens fjärde största sprittillverkare och har över 1 000 anställda och anläggningar i sju olika delstater.

Maltwhiskysatsningen i Goa

TillverkningÅr 2007 började John Distillers tillverka singelmaltwhisky utifrån skotska principer med sikte på världsmarknaden. Man gick mycket noggrant tillväga. Två traditionella potstills med höga halsar och uppåtsluttande lynearms installerades i destilleriet i Goa. Dessa kompletterades 2017 med ännu ett par.

Pannorna designades för att ge ett fruktigt och elegant destillat. Man skaffade sexradigt korn från norra delarna av Indien och importerade torv från Skottland. Det mjuka vattnet tog man från källor och källfloder från bergen som omger Goa.

Paul Johns Single Malt Whisky premiärvisades i oktober 2012 på Capital Hotel i London och därefter på Whisky Show där experter och konnässörer från whiskyindustrin häpnade. Resten är en framgångssaga och Paul John räknas idag som en av de främsta asiatiska whiskyproducenterna.
 

Tropisk lagring

Att lagra whisky i Indien är en krävande utmaning. Det är tidvis bedövande varmt och den höga temperaturen gör att avdunstningen blir mycket hög. Omkring 8–10 % försvinner ur faten varje år.

I Goas fuktiga klimat är det till största delen alkohol som avgår. Samtidigt gör det tropiska klimatet att mognandet påskyndas och att smaker koncentreras. På Paul John brukar man säga att ett års lagring i Goa motsvarar fyra års lagring i Skottland.
 

Rökwhiskyn Paul John Bold

Tillverkning Paul JohnPaul John Bold är destilleriets rökigaste uttryck. Malten torvröks hårt, till cirka 30-35 ppm, vilket är i nivå med flera av Islays klassiska destillerier. Men där slutar likheterna.

För att vara så fenolstinn är whiskyn påfallande mjuk och fruktig. Det förklaras dels av Paul Johns panntyp, med uppåtlutande lynearms och så kallad boiling ball på halsen, men också av det sexradiga kornet man använder. Sexradigt korn odlas knappast i Europa. Sådant korn har högre andel proteiner och enzymer samt mindre mängd kolhydrater och stärkelse. Detta ger en annan typ av jäsning och smakutveckling. Det sexradiga kornet har också tjockare skal, vilket i sin tur påverkar mäskningen och ger en mer skalfri och esterrik vört. Sammantaget innebär detta att destillatet blir fruktigt och mjukt.

Paul John Bold är har hyllats för såväl rökighet, som fruktighet och mjukhet och den har tilldelats ett stort antal internationella priser. Ett 30-tal betydande utmärkelser ståtar nu på huvudkontoret i Bangalore. Bland priserna märks exempelvis dubbla guld i San Francisco och bästa asiatiska whiskyn vid stora skotska bedömningar.

Här kan du ladda ned en sammanställning över priser som Paul John vunnit


Paul John

PAUL JOHN BOLD PEATED, 46%

Artnr: 439-01
Pris: 439 kr
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Goa, Indien
Typ: Indian Single Malt whisky
Malt: Hårt torvrökt malt, ca 30-35 ppm, av 6-radigt korn från norra Indien
Jäsning: 55-60 timmar, till ca 5% ABV
Destillation: Dubbeldestillation i indisktillverkade kopparpannor utrustade med boiling ball och uppåtlutande lynearms
Ålder: Anges ej på etiketten
Fat: Bourbonfat, first-fill och second-fill från Buffalo Trace
Övrigt: Ingen kylfiltrering, inga tillsatta färgämnen. Cirka 8-10% angels share

SE VILKA BUTIKER SOM SÄLJER ARTIKELN

 
 


Paul John: Making of The Great Indian Single Malt


SÅ SMAKAR PAUL JOHN BOLD PEATED

Färg: Gyllenfärgad.
Doft: Tydlig torvrök, honung, torkad frukt, apelsinzest, kryddor, ekfat, vanilj och söt lakrits.
Smak: Silkeslen honung, ek och rök. I en andra våg följer kryddor, mer rök, torv, torkad frukt och vanilj.
Eftersmak: Rök, mockakaffe och en uppsjö kryddor. 

Recensioner

SUPERFYND
”Som en Islaywhisky fast annorlunda… Det är dags att upptäcka Indien!”
-Hasse Nilsson, Allt om Whisky

FYND
”Fantastiskt bra indisk whisky med både gott om mogen tropisk fruktighet… och en tydlig rökighet.”
-Andreas Grube, Expressen
Länk till recensionen

FYND
92 poäng “Vilken fenomenal asiatisk rökwhisky. Den smakar tropisk rökelse med sotig exotisk frukt i eftersmaken.”
-Henrik Aflodal, The Spirits News
Länk till recensionen

94 poäng. ”Ett måste för varje sann whiskyälskare.”
-Michel Jamais, Vinlegender
Länk till recensionen

STARK REKOMMENDATION
91 poäng ”balanserad rökighet… silkigt mjuk i bettet”
-Anders Enquist, Livets Goda
Länk till recensionen

”Kraftpaket från Indien kan bli höstens kioskvältare”
-Andreas Grube, Winetable
Länk till recensionen

”Det här är klasswhisky. Superbra.”
-Kent Thorn & Anders Bergström, Whiskytower
Länk till recensionen


Aktuellt och läsvärt

Foursquare Plenipotenziario
- Sjätte utgåvan i romvärldens hetaste samarbete Läs mer

Sherrydoftande nyheter från Arran
- 18 åring och fatstark Sherry Cask-buteljering Läs mer

Nikka Tailored
- Skräddarsydd japansk lyxblend Läs mer

Connoisseurs Choice Highland Park 1995
- Ny single cask-buteljering från G&M Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08