Tonåringar från Springbank

Tonåringar från Springbank

Det är en hel del som gör Springbank till en Springbank. Destilleriet är unikt på många sätt och den kryddiga, smakrika, kraftfulla whiskyn har onekligen ett eget fingeravtryck. Det finns gott om förklaringar till att det är på det viset. Ofta har dessa var för sig liten påverkan, men sammantaget ger de Springbank sin alldeles egna stil. Man brukar tala om det avlägsna och kustnära läget längst ner på Mull of Kintyre, om den gammaldags golvmältningen, det lokala kornet, den unika destilleringen och sådana saker. Springbank själva lyfter även fram sina gammaldags jäskar av ”boat skin larch”, det vill säga särskilt formbart lärkträ, som en bidragande orsak till att whiskyn får den typiska Springbanksmaken. Många destillerier har sedan länge bytt ut sådana gamla, otympliga och arbetskrävande träkar mot moderna i stål. Jäskar i stål är betydligt lättare att hålla rena, men moderna påfund är ingenting för Springbank.


Springbank 15 Years Old

Springbank har en imponerande förmåga att behålla åldersangivelserna på sina buteljeringar. Många destillerier har sedan länge försålt sig på gamla lager och kan inte längre buteljera whisky med ålder angiven. Det kan Springbank, för i slutet av 90-talet lärde man sig vad som händer när man inte hushåller med äldre whisky och dit vill man absolut inte tillbaka. Numera lättar man bara sparsamt på sina fat. Efterfrågan är avsevärt större än det som buteljeras. Det gör att Springbank numera dyker upp fort och försvinner fort, sedan är det bara att vänta igen.

Mest försiktiga är Springbank med sina sherryfat. Sherrylagrad whisky är högvilt på många marknader, men Springbank håller emot, låter lagren mogna i lugn och ro och buteljerar litegrann när tiden är rätt.

Springbank 15 YO är till 100 procent lagrad på sherryfat. Det ger Springbankwhiskyn en lite fruktigare och djupare klang som bäddar in den kryddiga grundspriten i en famn av djupare och rundare smaker.

Springbank 15 YO

NY LANSERINGSDATUM 29 OKTOBER
SPRINGBANK 15 YO, 46%

Säljstart: Torsdag 29 oktober, webblansering kl. 10:00. OBS! Ändrad lanseringsdatum.
Artnr: 40691-01
Pris: 976 kr
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Campbeltown, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Malt: Egenmältad, medelhårt rökt malt, 12-15 ppm
Jäsning: 72-110 timmar
Destillation: Destillerad två och en halv gång
Buteljerad: 2020
Ålder: 15 år
Fat: 100% Sherryfat
Antal flaskor totalt: Begränsad tillgång. Exakt uppgift om antal saknas.
Antal flaskor till Sverige: 269 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Springbank 18 Years Old

Springbanks artonåring är en av spjutspetsarna i Springbanks armada av buteljeringar. Kanske den mest prisbelönta i hela core-rangen? Springbank 18 YO är en given guldkandidat i alla stora whiskytävlingar ända sedan lanseringen 2010. Grundreceptet är 55% sherryfat och 45% Bourbonfat. Det ger en sherryelegant whisky i den klassiska kryddiga och robusta stil som blivit så signifikant för Springbank.

Springbank 18 YO

NY LANSERINGSDATUM 29 OKTOBER
SPRINGBANK 18 YO, 46%

Säljstart: Torsdag 29 oktober, webblansering kl. 10:00. OBS! Ändrad lanseringsdatum.
Artnr: 40681-01
Pris: 1 499 kr
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Campbeltown, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Malt: Egenmältad, medelhårt rökt malt, 12-15 ppm
Jäsning: 72-110 timmar
Destillation: Destillerad två och en halv gång
Buteljerad: 2020
Ålder: 18 år
Fat: 45% Bourbonfat, 55% Sherryfat
Antal flaskor totalt: Begränsad tillgång. Exakt uppgift om antal saknas.
Antal flaskor till Sverige: 239 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Savanna Rom
- Mästerlig rom från avlägsen ö Läs mer

Höjdarwhisky från Mars
- Blended Malt med Manzanilla Sherry Finish Läs mer

Trippel från Ichiro
- Ichiro Akuto är mannen bakom nya japanska whiskyundret Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08