Det japanska whiskyundret

Det japanska whiskyundret

Bara för några år sedan sas det ofta att den japanska whiskyn kommer från två stora ”shoguns”, Nikka och Suntory. Det har egentligen aldrig varit riktigt sant. Under den västerländska radarn har det bubblat whisky från många andra både små och stora producenter. Japanerna kallar whiskyn från dessa småproducenter för Ji-Whisky, vilket närmast kan översättas med craft-whisky eller hobby-destillerier.

Japansk whisky är i jämförelse med skotsk något av ”vilda östern”. Medan skotsk whisky är kringgärdad av regler är den japanska betydligt mer anarkistisk, på gott och ont ska sägas. Inte minst blir detta tydligt när vi talar om Ji-Whisky. Det är ofta små lokala tillverkare, mikrobryggare och mikrodestillerier, men även mer ambitiösa och större projekt som Taiko Nakamuras Shizuoka Distillery och Ichiro Akutos Chichibu brukar hamna i detta fack.

Drivet av enkelheten, små myndighetskrav och en befriande regellöshet destillerar japanska entusiaster whisky som aldrig förr. Ibland är whiskyn från dessa experimentverkstäder enastående bra, ibland lämnar den hel del övrigt att önska. De allra flesta tillverkarna nöjer sig med vad vi skulle kalla gårdsförsäljning. Ett fåtal når längre än så och de allra främsta börjar nu dyka upp i väst.

Mycket glädjande knackar nu en del japanska whiskydestillerier på våra svenska portar och ett par landar nu på Systembolaget.


Okayama

Miyashita Shuzo har producerat sake i mer än 100 år. Redan 1994 började de tillverka hantverksöl i Okayama. 2003 provade de att destillera en av de humlerika ölsorterna och fyllde några amerikanska ekfat. Det blev början på en whiskyera som nu har nått oss i väst. I dag har man installerat kopparpannor och producerar whisky enligt gedigna skotska metoder. Den första whiskyn lanserades 2015 för att fira Miayshita 100-årsjubileum.

Okayama single malt

OKAYAMA JAPANESE SINGLE MALT WHISKY, MIYASHITA DISTILLERY, 40%
Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail

Säljstart: Torsdag 29 oktober, webblansering kl 10:00
Artnr: 40853-01
Pris: 1 622 kr
Alkoholhalt: 40%
Ursprung: Okayama, Chugoku, Honshu, Japan
Typ: Japanese Single Malt Whisky
Destilleri: Miyashita Shozu
Råvara: Mältat korn från Okayamaregionen
Jäsning: Sake-jäsning vid låg temperatur
Destillerad: Dubbeldestillerad i tysktillverkade potstills
Vatten: Underjordiska flöden till Asahigawa River, från 100 meter under markytan
Ålder: Anges ej, dock minst 3 år
Fat: Brandyfat
Antal flaskor till Sverige: 159 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Yamazakura

Sasanokawa är det äldsta sakebryggeriet i Japan med en historia som går ända tillbaka till mitten av 1700-talet. Redan 1946 började man arbeta med whisky. Efter krigsslutet uppstod en stor marknad för enklare blendwhisky och det gjorde att Sasanokawa fick licens för att tillverka whisky, vilket man faktiskt gjort sedan dess, dock med fokus på enkel blend.

Bolaget är bl a berömt för att det gjorde en betydande insats för Ichiro Akuto när de hjälpte honom att rädda undan 100-tals fat från nedlagda Hanyu som annars riskerade att förstöras. 2015 beslutade man att starta ett mer utpräglat whiskydestilleri och man installerade två mindre potstills.

Yamazakura Blended Whisky har fått sitt namn efter japanskans ”Yama”, som betyder berg, och ”Sakura” som betyder körsbärsträd. Whisky blandas vid Sasanokawas Asaka Distillery och består av tre olika maltwhiskies samt en grainwhisky. Whiskyn lagras på Bourbonfat.

YAMAZAKURA BLENDED WHISKY

SLUTSÅLD
YAMAZAKURA BLENDED WHISKY, 40%

Säljstart: Torsdag 29 oktober, webblansering kl 10:00
Artnr: 40420-01
Pris: 689 kr
Alkoholhalt: 40%
Ursprung: Koriyama, Fukushima, Japan
Typ: Blended Whisky
Råvara: Fyra olika maltwhiskies och en grain
Ålder: Anges ej, dock minst 3 år
Fat: Bourbonfat
Antal flaskor till Sverige: 90 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Springbank ♥ Sverige = Sant!
- Nu släpps Springbanks 15-, 18- och 21-åringar samt Longrows 18-åring Läs mer

Exklusiv Glenlivet från G&Ms prestigefat
- Årgångsbuteljeringar från 1977, 1980, 1986, 1987 och 1990 Läs mer

Mäktig sherrywhisky från anrika Highland Park
- Ny single Cask-buteljering i Connoisseurs Choice-serien Läs mer

Singelmaltwhisky från Taiwan
- Tre nya buteljeringar från Yushan Läs mer

Dubbelt upp från Ichiro
- Chichibu on the Way & Ichiro’s Malt & Grain Läs mer

MARS Komagatake Tsunuki Aged
- Höghöjdswhisky med subtropisk lagring Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08