Mäktig sherrywhisky från anrika Highland Park

Mäktig sherrywhisky från anrika Highland Park

Highland Park är ett av de allra främsta och mest unika av Skottlands destillerier. Att det gamla smugglarnästet långt ute på Orkneyöarna har tuffat på i nästan obruten drift sedan Gustav III:s dagar är en hisnande tanke i sig. Men mer unikt än destilleriets ålder är det mycket speciella läget långt ute till havs. Orkneyöarna stormpiskas nästan ständigt av saltregn från Atlanten, få träd kan växa i det utsatta klimatet och över hela ögruppen ligger en fin saltdimma. Hur detta påverkar whiskyn kan diskuteras men om något destilleri kan tala om en unik terroir så är det Highland Park.

highland park

En mer bidragande orsak till att Highland Park är en whisky som i hög grad smakar just Highland Park är att destilleriet alltjämt har den gamla golvmältningen i drift. Denna kostsamma, arbetskrävande mältningsmetod är numera en kuriositet i Skottland, men på Highland Park håller man envist fast vid den, åtminstone till betydande delar. Just golvmältningen i sig har förmodligen mindre betydelse. Desto viktigare är torven man bryter på torvmossen Hobbister Hill. Den är helt unik i sin sammansättning. På Orkney växer det inte lövträd, så torven är uppbyggd av stora mängder ljung och annan buskvegetation. Det gör att torvröken som torkar kornet får en annorlunda doft och karaktär som sätter sin speciella smak på whiskyn. Detta är förmodligen den enskilt viktigaste förklaringen till att Highland Park ofta skiljer sig från annan skotsk singelmalt.

highland park pannor

Highland Park har kallats Nordsjöns Amarone. Liknelsen är förståelig. Highland Park har i hög grad varit ett sherrytungt destilleri som i stor utsträckning lagrat whisky på aktiva och fruktiga sherryfat. Så är det inte längre. Det stora intresset för Highland Parks whisky har tvingat destilleriet nedåt i åldrarna och till att använda billigare fat. Därför kan man med fog säga att Gordon & MacPhails, nyligen buteljerade (6:e augusti i år) First Filled Sherry Hogshead är en riktigt gammaldags, klassisk och unik Orkneywhisky med alla de kännetecken som gjorde gamla fina Highland Park till en världsstjärna.


Highland Park 2004

SLUTSÅLD
HIGHLAND PARK 2004 FIRST FILL SHERRY HOGSHEAD 16 YEARS OLD, 55,9%
Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail

Säljstart: Torsdag 29 oktober, webblansering kl 10:00
Artnr: 40766-01
Pris: 1 546 kr
Alkoholhalt: 55,9%
Ursprung: Orkney, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Destillerad: 21 juni 2004
Buteljerad: 6 augusti 2020
Ålder: 16 år
Fat: First Fill Sherry Hogshead, Cask No. 14601306
Totalt antal flaskor: 261 fl.
Antal flaskor till Sverige: 260 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Springbank ♥ Sverige = Sant!
- Nu släpps Springbanks 15-, 18- och 21-åringar samt Longrows 18-åring Läs mer

Exklusiv Glenlivet från G&Ms prestigefat
- Årgångsbuteljeringar från 1977, 1980, 1986, 1987 och 1990 Läs mer

Singelmaltwhisky från Taiwan
- Tre nya buteljeringar från Yushan Läs mer

Dubbelt upp från Ichiro
- Chichibu on the Way & Ichiro’s Malt & Grain Läs mer

MARS Komagatake Tsunuki Aged
- Höghöjdswhisky med subtropisk lagring Läs mer

Det japanska whiskyundret
- Okayama Single Malt och Yamazakura Blended Whisky Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08