Ny sherrygoding från Campbeltown

Ny sherrygoding från Campbeltown

HazelburnHazelburn Distillery i Campbeltown fick exakt 100 år innan det stängdes 1925. Höjdpunkten uppnåddes framåt slutet av 1800-talet då destilleriet var stadens största.

1920 kom en ny excentrisk ägare, den berömde Peter Mackie, whiskybaronen som ägde Lagavulin och Malt Mill och som gjort en förmögenhet på sin blendwhisky White Horse. Då hade Campbeltown-whiskyn hamnat i onåd hos blandningshusen och förbudstiden stängde dörrarna till i USA. Det var stor kris bland stadens destillerier. Peter Mackie tog ett nytt grepp för att rädda Hazelburn. Han börja trumpeta ut att man inte tillverkade Campbeltown-whisky, utan Kintyrewhisky. Peter Mackies marknadsföring hjälpte inte, Hazelburn led bokstavligen sotdöden och fick stängas några år senare. Då hade destilleriet tagits över av ägarfamiljen bakom Springbank.

Hazelburn har gått till historien av ett annat skäl. Det var nämligen till Hazelburn som paret Masataka och Rita Taketsuru kom kort efter sitt giftermål i januari 1920 för att Masataka skulle få arbeta där i fem månader. Longmorn sägs ofta vara det destilleri där den japanska whiskyns fader fick lära sig grunderna, men där stannade han bara en kort mycket kort tid. Det var i stället Hazelburn som blev hans universitet.

Med sina tre varumärken Springbank, Longrow och Hazelburn täcker Springbank, i princip, hela den skotska whiskykartans grundstilar med Highlandwhisky, Islaywhisky och Lowlandwhisky. En sådan heltäckande produktion är man i stort sett ensamma om. 2005 återupplivade Springbank namnet Hazelburn efter 80 års ”glömska”. De lät Hazelburn bli varumärket för deras trippeldestillerade, orökta, whisky, eller om man så vill, deras whisky i klassisk låglandsstil.

Första gången Springbank lanserade sherrylagrad Hazelburn var 2017. Nu kommer den tredje utgåvan, en 13-årig Hazelburn på färska Olorosofat. Det har visat sig att Springbanks trippeldestillerade orökta destillat utvecklar sig på ett strålande sätt i ett fullmatat sherryfat. Årets buteljering tappades av i september, vid 50,3 %. Det är en kraftfull och fruktig sherrywhisky.

Hazelburn 2Med sina tre varumärken Springbank, Longrow och Hazelburn täcker Springbank hela den skotska whiskykartan med Highlandwhisky, Speysidewhisky och Lowlandwhisky. En sådan heltäckande produktion är man i stort sett ensamma om. 2005 återupplivade Springbank namnet Hazelburn efter 80 års ”glömska”. De lät Hazelburn bli varumärket för deras trippeldestillerade whisky, eller om man så vill, för deras whisky i klassisk låglandsstil.

Första gången Springbank lanserade sherrylagrad Hazelburn var 2017. Nu kommer den tredje utgåvan, en 13-årig Hazelburn på olorosofat. Det har visat sig att Springbanks trippeldestillerade orökta destillat utvecklar sig på ett strålande i ett fullmatat sherryfat. Årets buteljering tappades av i september, vid 50,3 %. Det är en kraftfull och fruktig sherrywhisky.


Hazelburn

HAZELBURN 13 YEARS OLD OLOROSO CASK, 50,3%

Säljstart: Tisdag 10 november, utvalda butiker (ca 6 butiker + webblager)
Artnr: 40742-01
Pris: 923 kr
Alkoholhalt: 50,3%
Ursprung: Campbeltown, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Jäsning: 72-110 timmar
Destillation: Trippeldestillerad
Destillerad: Juni 2007
Buteljerad: September 2020
Ålder: 13 år
Fat: Fresh Oloroso Sherryfat
Totalt antal flaskor: 9 900 fl.
Antal flaskor till Sverige: 570 fl.
Smaknoter

SE VILKA BUTIKER SOM HAR ARTIKELN

 

 


Aktuellt och läsvärt

Savanna Rom
- Mästerlig rom från avlägsen ö Läs mer

Nytt Nikka-släpp
- Yoichi Single Malt och Taketsuru Pure Malt Läs mer

Foursquare Plenipotenziario
- Sjätte utgåvan i romvärldens hetaste samarbete Läs mer

Druvor skördade för 100 år sedan
- Jubileumsårgångar från Armagnac de Monta Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08