Lättgillad japansk kosmopolit

Lättgillad japansk kosmopolit

ShinshuJapanska Mars har uppmärksammats flitigt under senare år och har bl a fått motta utmärkelserna Craft Producer of the Year* samt World’s Best Blended Malt**. I takt med att den nya japanska whiskyvågen vuxit sig allt starkare har även försäljningsframgångarna kommit. Men vägen till framgång har varit allt annat än spikrak.

LagerShinshu Distillery invigdes 1985, men tvingades stänga redan 1992 när den inhemska efterfrågan sjönk. Efter nära två decennier i malpåse fick japansk whisky ett nytt uppsving och destilleriet kunde åter öppna 2011. Till att börja med körde man endast produktion under några korta vintermånader, men numera produceras det nästintill året runt.

Old Pot stillShinshu ligger vid Kisobergen, mitt i prefekturen Nagano, och är Japans högst belägna (798 m ö.h.) destilleri. Klimatet kännetecknas av riklig nederbörd och stora temperaturvariationer med relativt varma somrar och kalla vintrar. Väderförhållandena, i kombination med genrös tillgång på vatten av god kvalitet, är viktiga anledningar till att destilleriet uppfördes just här.

Destilleriet använder sig av malt med fyra olika rökighetsnivåer; orökt, 3,5 ppm, 20 ppm och 50 ppm. Kapaciteten är blygsamma 90.000 liter om året, vilket t ex kan jämföras med pyttelilla skotska destilleriet Edradour, som länge kallades Skottlands minsta och hade en kapacitet på 130.000 liter innan det byggdes ut.

Ägarbolaget Hombo Shuzo investerar i omfattande och välbehövliga renoveringar av Shinshu. Bland annat har man installerat helt nya japanska kopparpannor, designade som replikor av de gamla som numera står placerade utanför destilleriet.

Mars Maltage Cosmo

Blended Malt-whiskyn ”Cosmo” möttes med stor uppskattning när den premiärvisades vid Tokyo International Bar Show 2015 och ingår sedan dess i Mars core range. Ett, av många, uppskattat komplement till de exklusiva specialbuteljeringar som annars brukar komma från Mars.

Namnet ”Cosmo” lär härröra från nocturnemotivet som avbildas på etiketten, där kosmos stjärnor lyser över siluetten av Shinshu Distillery och de mäktiga Kisobergen. Kanske kan man även tänka sig att den kosmopolitiska blenden av japansk och skotsk maltwhisky bidragit till namnet?

Whiskyn blandas vid Shinshu Distillery efter recept skapat av destilleriets Master Blender. Stilen är fyllig, rund, välbalanserad och lättgillad med en gnutta rök och tydlig fatkaraktär.

* Whisky Magazine Icons of Whisky 2017
** World Whisky Awards 2013

cosmo

Mars Maltage “Cosmo”, 43%

Artnr: 469-01
Pris: 699 kr
Alkoholhalt: 43%
Typ: Blended Malt Whisky
Övrigt: Blending sker vid Shinshu Distillery efter recept skapat av destilleriets Master Blender och whiskyn består av japansk maltwhisky från Mars samt särskilt utvald skotsk maltwhisky

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 

 

SÅ SMAKAR MARS MALTAGE COSMO

Färg: Kopparfärgad.
Doft: Stor, fruktig, kryddig och maltig doft med inslag av rostade ekfat, plommon, aprikos, honung, vanilj, valnötter, ingefära, kanel, kakao och en liten touch av rök.
Smak: Smakrik och maltig med tydlig fatsötma samt inslag av torkad frukt, nötter, choklad, honung och apelsin.
Eftersmak: Lång och kryddig finish med angenäma fattoner. 

Recensioner

HÄRLIGA NYANSER AV CHOKLAD
”Fin balans och härliga nyanser av choklad, cederträ, kanel och lätt nötighet. En lätt slöja av rök bidrar med komplexitet utan att ta överhanden.”
-Andreas Grube, Expressen


MÅNGSIDIG MALTWHISKY MED KVALITET
”Läckert ekivok doft av citrus liknande lemon curd och/eller vingummi.” ”Behärskad lång smak som är eketeriskt böljande och komplex. Estrar och honung i starten, läder fyller på, mot slutet mixas tropisk frukt med söta fenoler (suveränt). Finalen varvar sötlakrits med torvslingor, samtidigt fruktkrämig med citrusmarmelad.” ” Något att sippa på i kupa eller svalka sig med i tumbler-glas över ett isblock. Mångsidig maltwhisky med kvalitet.” ”91/89p”
-Henrik Aflodal, The Spirit/Whisky News

Recensionen, i sin helhet, kan läsas här


Aktuellt och läsvärt

Paul John Bold Peated
- Indisk rök med tropisk lagring Läs mer

Savanna Rom
- Mästerlig rom från avlägsen ö Läs mer

Druvor skördade för 100 år sedan
- Jubileumsårgångar från Armagnac de Montal Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08