Ny laddning lyxwhisky från Gordon & MacPhail

Ny laddning lyxwhisky från Gordon & MacPhail

Ingen annan buteljerare är i närheten av att kunna buteljera lika eftertraktade och exklusiva fat som Gordon & MacPhail. De välfyllda lagren i Elgin har byggts upp under fyra generationer och många skotska destillerier har, eller har haft, Gordon & MacPhail som sin förlängda arm till marknaden för singelmaltwhisky.

Mycket whisky och många destillerier hade varit borta om det inte vore för Gordon & MacPhail. Själva är Gordon & Macphail hemlighethetsfulla kring vad och hur många fat man har från olika åtråvärda destillerier. Men gång efter gång har de visat världen att man inte tvekat att buteljera de mest uppseendeväckande rariteter.

Nu är det dags igen. Destillerier som vi inte längre trodde existerade har fått förpackning och etikett i Gordon & MacPhails prestigeserie Private Collection, och i samma svep lanseras ädelwhisky från några absoluta favoritdestillerier i Connoisseurs Choice-serien.


Glenburgie 1990 Connoisseurs Choice

Glenburgie är ett mycket gammalt (210 år) destilleri som spelat en avgörande roll som supertank till världsberömda blendmärket Ballantines. Någon officiell buteljering har inte funnits förrän så sent som 2017. År 2004 mer eller mindre jämnades Glenburgie med marken och de nya ägarna byggde ett nytt stort destilleri på platsen.

Glenburgie är ett av de destillerier som familjen Urquhart alltid haft goda kontakter med och man har buteljerat många fat genom åren. I Connoisseurs Choice-serien lanseras nu en 29-årig Glenburgie, som legat på ett sherryfat sedan 1990.

GLENBURGIE 1990

GLENBURGIE 1990 REFILL SHERRY BUTT CONNOISSEURS CHOICE, 29 YO, 52%

Säljstart: Torsdag 26 november, webblansering kl 10:00
Artnr: 40770-01
Pris: 7 996 kr
Alkoholhalt: 52%
Ursprung: Speyside, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Destillerad: 11 september 1990
Buteljerad: 21 augusti 2020
Ålder: 29 år
Fat: Refill Sherry Butt
Fatnummer: 9027801
Batch: 20/051
Totalt antal flaskor: 422 fl.
Antal flaskor till Sverige: 30 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Balblair 1995 Connoisseurs Choice

Balblair är ett urgammalt destilleri. Det grundades redan 1790 när Gustav III satt på tronen i Sverige. Enligt vissa källor hade man redan då bryggt och bränt lönnwhisky på samma plats i minst 50 år.

Destilleriet ligger långt upp i högländerna, nära kusten vid Moray Firth, strax nordväst om Glenmorangie. Trakten var länge otillgänglig och känd för sin utmärkta torv, bra korn och för mängder av illegala destillerier.

Balblair var länge en blendwhiskyfabrik som inte gjorde annat än att förse de stora blandningsföretagen med bulkwhisky som hämtades i tankbilar och kördes till de stora bolagens centrala lager. Många menar att Balblair är ett av de främsta destillerierna i Highland. Nu har Gordon & MacPhail lanserat en sherrystinn 25-åring i sin Connoisseurs Choice-serie.

BALBLAIR

SLUTSÅLD
BALBLAIR 1995 REFILL SHERRY HOGSHEAD CONNOISSEURS CHOICE, 25 YO, 56%

Säljstart: Torsdag 26 november, webblansering kl 10:00
Artnr: 40771-01
Pris: 2 767 kr
Alkoholhalt: 56%
Ursprung: Highland, Skottland
Destillerad: 19 juni, 1995
Buteljerad: 20 augusti, 2020
Ålder: 25 år
Årgång: 1995
Fat: Refill Sherry Hogshead
Fatnummer: #1686
Batch: 20/058
Totalt antal flaskor: 106 fl.
Antal flaskor till Sverige: 36 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Glen Mhor 1966 Private Collection

Glen Mhor är borta sedan mer än 35 år. Nu är det länge sedan någon buteljering släpptes ut på marknaden och det har sagts att det sista fatet tömts. Så hade det förmodligen varit om det inte vore för Gordon & MacPhail. Glen Mhor låg i den gamla destilleristaden Inverness. I dag är destilleriet helt jämnat med marken och där det en gång destillerades whisky är det nu ett shoppingcentrum och en stor parkeringsplats.

Med Glen Mhor upphörde whiskytillverkningen i Inverness. Glen Mhor låg alldeles intill Caledonian Canal och tog sitt vatten ur Loch Ness. Glen Mhor hade ett gott rykte och blev som många andra nedlagda destillerier storvilt på samlarmarknaden. I dag är en flaska Glen Mhor en tidskapsel och ett stycke buteljerad whiskyhistoria.

Glen Mhor

FÅTAL KVAR
GLEN MHOR 1966 REFILL SHERRY HOGSHEAD PRIVATE COLLECTION, 52 YO, 41%

Säljstart: Torsdag 26 november, webblansering kl 10:00
Artnr: 40761-01
Pris: 65 256 kr
Alkoholhalt: 41%
Ursprung: Highland, Skottland
Destillerad: 30 december 1966
Buteljerad: 28 november 2019
Ålder: 52 år
Fat: Refill Sherry hogshead
Fatnummer: 4834
Totalt antal flaskor: 35 fl.
Antal flaskor till Sverige: 3 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Dumbarton 1975 Private Collection

Graindestilleriet Dumbarton byggdes i slutet av 1930-talet av det en gång så mäktiga och egensinniga kanadensiska bolaget Hiram Walker. Det rådde brist på grainwhisky och för att säkra tillgången valde man att satsa på Skottlands då största grainwhiskydestilleri. 600 man hade full sysselsättning under ett helt år innan bygget var klart.

Dumbarton är det enda grainwhiskydestilleri som använde majs som råvara. Det gör att whiskyn som producerades vid Dumbarton fick en sötare och rundare smak än annan grain. I likhet med den japanska whiskyn använde man också en klar vört, vilket är mycket ovanligt i Skottland. Sådan vört anses ge en renare och elegantare sprit.

I dag har Dumbarton rivits och ersatts av ett bostadsområde. I sin exklusiva Private Collection-serie har Gordon & MacPhail nu lanserat en 45-årig sherrylagrad Dumbarton.

DUMBARTON

FÅTAL KVAR
DUMBARTON 1975 REFILL SHERRY HOGSHEAD PRIVATE COLLECTION, 45 YO, SINGLE GRAIN WHISKY, 44%

Säljstart: Torsdag 26 november, webblansering kl 10:00
Artnr: 40783-01
Pris: 13 581 kr
Alkoholhalt: 44%
Destillerad: 10 april 1975
Buteljerad: 12 augusti 2020
Ålder: 45 år
Fat: Refill Sherry Hogshead
Fatnummer: 34200
Totalt antal flaskor: 93 fl.
Antal flaskor till Sverige: 9 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Inverleven 1990 Connoisseurs Choice

I Dumbartons stora grainwhiskyanläggning installerades också ett par potstills. Att ha ett inhouse maltwhiskydestilleri i grainfabrikerna blev långt senare en trend och i stort sett alla graindestillerier började göra egen maltwhisky. Inga av dessa blev dock särskilt lyckosamma, eller överlevde särskilt länge. I dag räknas dessa yttersta svårfångade maltwhiskydestillerier bland det mest exklusiva och svåraste man kan få tag på. De är Ladyburn, Glen Flagler, Ben Wyvis, Kinclaith, Ladyburn, Killyloch, samt föregångaren Inverleven.

Inverleven byggdes mitt på gränsen mellan Lowland och Highland, men har alltid räknats som en Lowlandwhisky. Inverleven var i drift fram till 1991 och stängdes och avrustades 2002. Då flyttades bland annat en Lomondpanna (den första i Skottland) till Bruichladdich där den nu är i full drift.

Gordon & MacPhail har nu buteljerat en 29-årig Inverleven i Connoisseurs Choice-serien.

INVERLEVEN

FÅTAL KVAR
INVERLEVEN 1990 REFILL BOURBON BARREL CONNOISSEURS CHOICE, 29 YO, 53,1%

Säljstart: Torsdag 26 november, webblansering kl 10:00
Artnr: 40801-01
Pris: 8 923 kr
Alkoholhalt: 53,1%
Ursprung: Lowland, Skottland
Destillerad: 24 oktober 1990
Buteljerad: 20 augusti 2020
Ålder: 29 år
Fat: Refill Bourbon Barrel
Fatnummer: 500710
Totalt antal flaskor: 71 fl.
Antal flaskor till Sverige: 6 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Mars Komagatake
-Limited Edition från återuppstartade Shinshu Läs mer

Kärlek, äpplen och storstilade hyllningar
-Jubileumswhisky från Nikka och två Taketsuru Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08