Compass Box -Världsmästare i Blended Malt?

Compass Box -Världsmästare i Blended Malt?

John GlaserI slutet av 1990-talet grundade amerikanen John Glaser företaget Compass Box. Glaser började sin yrkesbana i vinbranschen. Dryckesjätten Diageo såg hans talang och erbjöd honom att börja arbeta med Johnnie Walker. Resten är som det brukar heta historia. I dag har John Glasers känsliga näsa tagit whiskyvärlden med storm, och stormat har det gjort ordentligt.

Diageo är världens största dryckeskoncern. I stora bolag är det ofta svårt för vilda fåglar att flyga. Johnnie Walkers kostym kändes snart för trång och Glaser valde att gå sin egen väg. Tiden på Johnnie Walker hade väckt hans intresse för blending, i synnerhet sedan han blivit förflyttad till Diageos blandningslaboratorium i London. Där förstod han hur bolagets ytterst drivna och vältränade blenders skapade nya smakupplevelser genom att blanda av fat och årgångar. Det var precis som i den vinvärld Glaser kom ifrån, det fascinerade honom.

Compass whiskyMed sina nya kontakter, ända ner på lagerhusens golv, och med sin ytterst välövade vin-näsa började John Glaser att göra det han själv ville; dofta, blanda och komponera smaksymfonier. Han började hemma i sitt eget kök. Med hjälp av sin egen lilla whiskysamling, samples han fått från företaget och flaskor han hade råd att köpa försökte han komponera whisky som var hans egen. Han upptäckte att han kunde skapa helt nya whiskysorter, hans vänner blev förtjusta och idén att starta ett eget blandningsföretag började ta form. Glaser var ung, amerikan, orädd och innovativ. Han reagerade mot branschens strömlinjeformning och ovilja att experimentera. Han tyckte att branschen hade stelnat och menade att det behövdes nytänkande och utveckling. Han valde företagsnamnet Compass Box, efter den låda som skeppskompasserna är inbyggda i. Symboliken är enkel; kompassen pekar ut riktningen på whiskyhavet där Glaser är kapten.

CompassGlaser har beskrivits både som genial och som whiskybranschens gossen Ruda. Hans idéer har varit vilda och ibland galna. Det har handlat om att blanda apelsinkärnor i whisky, att borra ner nya trästavar i faten och att blanda whisky med calvados. Glasers innovationslust och förmåga att ständigt utmana smaker och processer har också utmanat det traditionella regelverket. Branschorganisationen Scotch Whisky Association har upprepade gånger höjt fingret mot honom. Man har till och med försökt lagföra Compass Box. En av de saker som man reagerat emot är Glasers totala öppenhet. Han gör ingen som helst hemlighet av hur hans whisky komponeras. På etiketterna berättar han om recepten, ända ner till tiondelen av decimalen. Detta har förargat herrarna – ja det är nästan bara herrar – i SWA, som tyckt att sådan transparens öppnar för att sprida affärshemligheter. Ingenting i whiskybranschen är ju lika hemligt som recepten. Whiskyentusiasterna, däremot, älskar det.

Som whiskyblender har John Glaser visat sig vara en trollkonstnär. Han försöker komponera smaker och stilar utifrån en filosofi där kultur och livsstil möter hantverk och en yngre målgrupp. I motsats till de stora bolagen, som har kontinuitet och tradition som ledstjärna är Glasers melodi snarare rock n’ roll.


Compass Box The Peat Monster

The Peat Monster ingår i Compass Box signatur-range. Det är en distinkt rökig whisky där i huvudsak Caol Ila och Laphroaig ger kraft i smaken.

Compass the peat monster

ÅTER I LAGER
COMPASS BOX THE PEAT MONSTER, 46%

Säljstart: Onsdag 2 december
Artnr: 82574-01
Pris: 588 kr
Alkoholhalt: 46%
Typ: Blended Malt Scotch Whisky
Ursprung: Islay och Highland
Ålder: Anges ej
Fat:
Caol Ila Distillery 46.2 % – Refill Hogshead
Laphroaig Distillery 35 % – Refill Hogshead
Caol Ila Distillery 14.5 % – Refill Hogshead
Caol Ila Distillery 3 % – Refill Hogshead
Caol Ila Distillery 1 % – Refill Hogshead
Highland Malt Blend 1 % – Custom French Oak Cask
Övrigt: Ej färgjusterad, ej kylfiltrerad
Antal flaskor till Sverige: 180 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Compass Box The Story of the Spaniard

The story of Spaniard är en blended malt komponerad av whisky som lagrats på sherryfat och andra spanska vinfat.

the story of the spaniard

SLUTSÅLD
COMPASS BOX THE STORY OF THE SPANIARD, 43%

Säljstart: Onsdag 2 december
Artnr: 82740-01
Pris: 629 kr
Alkoholhalt: 43%
Typ: Blended Malt Scotch Whisky
Ursprung: Speyside och Highland
Årgång: 2019
Batch number: TS 2019-A
Fat: 52 % sherryfat, 48 % spanska vinfat
Glen Moray Distillery – First Fill Sherry Barrel 30.2%
Teaninich Distillery – First Fill Red Wine Cask 18.9%
Highland Malt Blend – Custom French Oak Cask 15.9%
Strathmill Distillery – Recharred American Oak Barrel 12.3%
Glendullan Distillery – First Fill Sherry Butt 12%
Deanston Distillery – Refill Sherry Butt 7.3% Single Malt Plums, Berries
Distillery Near the Town of Aberlour – Re-racked into First Fill Sherry Butt (10 månader finish)
Övrigt: Ej färgjusterad, ej kylfiltrerad
Antal flaskor till Sverige: 180 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Compass Box No Name, No.2, Limited Edition

No name, No 2 är en distinkt rökig whisky, till och med kraftfullare än Peat Monster. Whiskyn har blandats av två storheter, Caol Ila och Talisker med ett mjukgörande inslag från Clynelish och ett annat Highlanddestilleri.

compass box no name no 2

SLUTSÅLD
COMPASS BOX NO NAME, NO.2, LIMITED EDITION, 48,9%

Säljstart: Onsdag 2 december
Artnr: 87462-01
Pris: 1 459 kr
Alkoholhalt: 48,9%
Typ: Blended Malt Scotch Whisky
Ursprung: Islay, Highland och Islands
Buteljerad: Februari 2019
Ålder: Anges ej
Fat:
Caol Ila Distillery 75,5% – Refill Sherry butt
Clynelish Distillery 13,5% – Recharred American Oak Hogshead
Talisker Distillery 10,5% – Recharred American Oak Hogshead
Highland Malt Blend 0,5% – Custom French Oak Cask
Övrigt: Ej färgjusterad, ej kylfiltrerad
Totalt antal flaskor: 8 802 fl.
Antal flaskor till Sverige: 29 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Compass Box The Circle, Limited Edition, Release No.1

The Circle är en blended malt i en begränsad upplaga. Den är byggd runt den eleganta smakbilden från Tamdhu. Whiskyn är komponerad av Rosemary Mitchell, som är den bartender som vann Compass Box världsomspännande inspirationstävling.

compass release no 1

SLUTSÅLD
COMPASS BOX THE CIRCLE, LIMITED EDITION, RELEASE NO.1, 46%

Säljstart: Onsdag 2 december
Artnr: 81105-01
Pris: 1 628 kr
Alkoholhalt: 46%
Typ: Blended Malt Scotch Whisky
Ursprung: Speyside, Highland och Islands
Buteljerad: Maj 2019
Ålder: Anges ej
Fat:
Tamdhu Distillery 78.8% – First Fill Bourbon Barrel
Clynelish Distillery 14,8% – Refill Sherry Butt
Highland Park Distillery 4.9% – Recharred American Oak Hogshead
Highland Malt Blend 1,5% - Custom French Oak Cask
Totalt antal flaskor: 6 151 fl.
Antal flaskor till Sverige: 18 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Mars Maltage Cosmo
-Lättgillad japanska kosmopolit Läs mer

Savanna Rom
- Mästerlig rom från avlägsen ö Läs mer

Paul John Bold Peated
-Indisk rök med tropisk lagring Läs mer

Sherrydoftande godsaker från Arran
-18-åring och fatstark Sherry Cask-buteljering Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08