Rariteter ur G&Ms Private Collection

Rariteter ur G&Ms Private Collection

Gordon & MacPhails Private Collection är inte bara ett vackert juvelskrin som smyckar exklusiva whiskyhyllor över hela världen. Det är även makalöst intressant och ofta svårfångad whisky. Nu kommer två verkliga rariteter från sedan länge försvunna destillerier. Eller vad sägs om en Convalmore och en Caledonian?


Convalmore

Convalmore är ett av de destillerier som vi trodde var borta för alltid. Sin vana trogen fortsätter Gordon & MacPhail att överraska med skatterna de har i sina lagerhus. Convalmore var ett av de ursprungliga ”Seven Stills of Dufftown” när det byggdes 1893. Det stängdes slutligen 1985, som ett av de sista i den stora nedläggningsvågen. Ägarbolaget United Distillers hade långtgående planer på att rädda destilleriet, men beslutade efter några år att sälja hela destilleriområdet till William Grant & Sons som nu använder lagerhusen till Glenfiddich och Balvenie.

CONVALMORE 1982 PRIVATE COLLECTION

SLUTSÅLD
CONVALMORE 1982 PRIVATE COLLECTION, 38 YO, 54,9%

Säljstart: Torsdag 4 februari, webblansering kl. 10:00
Artnr: 34499-01
Pris: 11 875 kr
Alkoholhalt: 54,9%
Ursprung: Speyside, Skottland
Typ: Single Malt Whisky
Destillerad: 21 januari 1982
Buteljerad: 12 augusti 2020
Ålder: 38 år
Fat: Refill American hogshead
Fatnummer: 154
Övrigt: Ej kylfiltrerad och ofärgad
Totalt antal flaskor: 109 fl.
Antal flaskor till Sverige: 6 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Caledonian

Caledonian byggdes i Edinburgh 1885 när grainwhiskyn och Coffeypannan just hade förändrat spritvärlden. Då var destilleriet ett tekniskt underverk och störst i Skottland. Detta var grainwhiskyns guldålder. Två år senare var ett 20-tal grainwhiskydestillerier i drift. Detta ledde till överproduktion och att marknaden reglerades. Caledonian tilldelades 45 % av all grainproduktion, vilket säger en del om destilleriets betydelse. Som så många andra destillerier skulle inte Caledonian överleva 1980-talet. Modernare och större anläggningar hade byggts och United Distillers beslutade att satsa helhjärtat på andra fabriker. Därtill var marken i Edinburgh eftertraktad. I dag har destilleriet ersatts av bostäder. Den 300 fot höga skorstenen står dock kvar som ett historiskt minnesmärke från en försvunnen industriepok.

Gordon & MacPhail har nu buteljerat 39-årig whisky det försvunna Edinburgh-destilleriet. Whiskyn destillerades i november 1980 och lades då på ett amerikanskt bourbonfat som fått mogna hos G&M i Elgin.

CALEDONIAN 1980 PRIVATE COLLECTION

SLUTSÅLD
CALEDONIAN 1980 PRIVATE COLLECTION, 39 YO, 55,4%

Säljstart: Torsdag 4 februari, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40784-01
Pris: 7 864 kr
Alkoholhalt: 55,4%
Ursprung: Lowlands, Skottland
Typ: Single Grain Whisky
Destillerad: 3 november 1980
Buteljerad: 12 augusti 2020
Ålder: 39 år
Fat: Refill American hogshead
Fatnummer: 92569
Övrigt: Ej kylfiltrerad och ofärgad
Totalt antal flaskor: 111 fl.
Antal flaskor till Sverige: 9 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Vällagrad rök från Campbeltown
- Systembolaget släpper 60 flaskor av Longrows 21-åring Läs mer

En hälsning från förr
-45-årig Benromach hör inte till vanligheterna, nu släpps 12 flaskor på SB Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08