Nytt Springbanksläpp med fatstark Madeiralagring

Nytt Springbanksläpp med fatstark Madeiralagring

Mars månad börjar bra för Springbankfans med inte mindre än tre lanseringar på Systembolaget. Det handlar om årliga allokeringen av tioåringarna från Hazelburn och Springbank. Därtill kommer även ett limited edition-släpp av fatstarka Springbank Madeira Wood 17 Years Old. Tillgången är, som vanligt när det gäller Springbank, mycket begränsad.

Springbank på Madeira

Madeira är ett världsberömt vin från självstyrande portugisiska ögruppen med samma namn långt ute i Atlanten, väster om Marocko och norr om Kanarieöarna. Madeira-vinet görs på liknande sätt som portvin, men hettas, under framställningen, upp för att förbättra lagringståligheten.

Madeira blev tidigt en exportsuccé, inte minst till Storbritannien. Trots det är Madeiralagrad whisky tämligen ovanlig. Det är betydligt vanligare med whisky som lagrats på portvins- och framförallt sherryfat.

Springbanks 17-åriga ”limited edition” är en trippellagrad whisky som först legat på rom- och bourbonfat i 14 år och som därefter fått en avslutande treårig lagring på Madeirafat. Kombinationen rom, bourbon och Madeira är, oss veterligen, unik och vi känner inte till någon annan whisky som lagrats på denna fatkombination.

SPRINGBANK MADEIRA 17 YO

SLUTSÅLD
SPRINGBANK MADEIRA 17 YO CASK STRENGTH, 47,8% 

Säljstart: Torsdag 4 mars, webblansering kl. 10:00
Artnr: 11777-01
Pris: 1 449 kr
Alkoholhalt: 47,8%
Ursprung: Campbeltown, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Malt: Egenmältad, medelhårt rökt malt, 12-15 ppm
Jäsning: 72-110 timmar
Destillation: Destillerad två och en halv gång
Destillerad: November 2002
Buteljerad: Oktober 2020
Ålder: 17 år
Fat: 14 år på Bourbon- och Romfat följt av 3 år på Fresh Madeira Hogshead
Totalt antal flaskor: 9 200 fl.
Antal flaskor till Sverige: 611 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Springbanks klassiker är tillbaka

Springbank 10 Years Old och orökta trippeldestillerade Hazelburn 10 Years Old är två av flaggskeppen i Springbanks flotta. Många menar att just dessa två är de buteljeringar som bäst beskriver Springbanks stil och speciella karaktär.

Trots att det numera bara finns tre destillerier i Campbeltown betraktas staden fortfarande som en egen whiskyregion. Det har historiska förklaringar, men det går inte heller bortse från att whiskyn från Kintyrehalvön har en egen stil såsom den definieras av Springbank. Ska man beskriva Springbanks whisky med ett ord så är det ”robust”. Springbanks whisky är kryddig, smakrik och fulladdad med havsnära toner. Trots att man gör whisky enligt tre olika destilleringsmetoder, som ger tre var för sig helt olika smakprofiler: Springbank, Longrow och Hazelburn, så går den robusta stilen att känna igen i all Springbankwhisky. Man kan spekulera i vad detta Springbanks DNA kommer ifrån, men sådant som gammaldags golvmältning, kustnära lagring och lokalt odlade kornsorter har säkert sin betydelse.

Springbank 10 Years Old är den klassiska, lätt rökiga, Springbankwhiskyn som destillerats med vad som brukar beskrivas som två och en halv destillering, medan Hazelburn är helt orökt och genomgår trippeldestillering. Båda ingår i Springbanks core range och buteljeras återkommande. Den stora efterfrågan gör dock att de försvinner snabbt från hyllorna världen över. Springbank har svårt att täcka upp och tvingas därför allokera sina buteljeringar hårt.


HAZELBURN

SLUTSÅLD
HAZELBURN 10 YO, 46%

Säljstart: Tisdag 2 mars, utvalda butiker samt webblager
Artnr: 40894-01
Pris: 599 kr
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Campbeltown, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Malt: Egenmältad, orökt malt
Jäsning: 72-110 timmar
Destillation: Trippeldestillerad
Ålder: 10 år
Fat: 100% Bourbonfat
Totalt antal flaskor: Anges ej, men är alltid hårt allokerad
Antal flaskor till Sverige: 629 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


SPRINGBANK

SLUTSÅLD
SPRINGBANK 10 YO, 46%%

Säljstart: Torsdag 4 mars, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40893-01
Pris: 630 kr
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Campbeltown, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Malt: Egenmältad, medelhårt rökt malt, 12-15 ppm
Jäsning: 72-110 timmar
Destillation: Destillerad två och en halv gång
Ålder: 10 år
Fat: 60% Bourbonfat, 40% Sherryfat
Antal flaskor totalt: Anges ej, men är alltid hårt allokerad
Antal flaskor till Sverige: 539 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Foursquare Plenipotenziario
- Sjätte utgåvan i romvärldens hetaste samarbete Läs mer

Mars Komagatake
- Limited Edition från återuppstartade Shinsh Läs mer

Smaken av Islay
- Tradition, torv och rök Läs mer

Druvor skördade för 100 år sedan
- Jubileumsårgångar från Armagnac de Montal Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08