Islaymästaren spänner musklerna igen

Islaymästaren spänner musklerna igen

När det gäller Islaywhisky har få buteljerat så mycket och så genomgående högklassig whisky som Vintage Malt Whisky Company. Signaturserien Cooper’s Choice är svårslagen när det gäller antal singel casks från Islay, men Vintage Malt Whisky Company är även berömt för långa serier med intensiv rökwhisky som The Ileach och Finlaggan. Nu kommer två helt nya och rökstinna Single Cask-buteljeringar från Laphroaig och Caol Ila.


Laphroaig

Laphroaig är ett av de klassiska röktemplen på Islays Sydkust, ett av ”The Kildalton Three” som destillerierna utmed Kildaltonstranden (Laphroaig, Ardbeg och Lagavulin) kallas. Laphroaig är ett av bara en handfull destillerier som fortfarande mältar sitt eget korn på två gammaldags maltgolv. Huvuddelen köps dock in från centrala mälteriet Port Ellen, enligt mycket gamla avtal. Laphroaig var ett av de destillerier som räddade Port Ellen genom att förbinda sig att köpa malt när anläggningen stod inför nedläggning på 1980-talet. Det är en tanke som i dag verkar osannolik när destillerier över hela världen står i kö för att få köpa rökmalt från Port Ellen.

Laphroaig gör en av världens mest robusta och distinkta whiskysorter. Råspriten som tas med ett ovanligt stort hjärta innehåller mängder med smakämnen, och brukar beskrivas som en av de mest ruffiga och ”brutala” av alla Skottlands destillerier.

Laphroaig 2005

FÅTAL KVAR
LAPHROAIG 2005, BOURBON CASK, 15 YO, 51%
Cooper’s Choice

Säljstart: Tisdag 23 mars, utvalda butiker samt webblager (ca 5 butiker)
Artnr: 40917-01
Pris: 1 997 kr
Alkoholhalt: 51%
Ursprung: Islay, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Destillerad: Mars 2005
Buteljerad: 2021
Ålder: 15 år
Fat: Bourbonfat, Cask No. 800106 (single cask)
Totalt antal flaskor: 198 fl. (på etiketten anges felaktigt 210 fl.)
Antal flaskor till Sverige: 198 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Caol Ila

Islays jätte, Caol Ila, är den verkliga arbetshästen på ön. Inget annat destilleri producerar så mycket singelmalt till framförallt det stora ägarbolagets Diageos berömda blendsorter. Men volymerna räcker även till en lång rad singelmaltbuteljeringar, både i en egen åldersbestämd core range, men också i ganska stor utsträckning till oberoende buteljerare.

Flera av de mer eller mindre hemliga, så kallade mystery malts, har också Caol Ila som ursprung. I dag är man mer restriktiv med vem och vilka som får buteljera bolagets whiskyfat under namnet Caol Ila. I Vintage Malt Whisky Companys fall råder det ingen tvekan, samarbetet är mångårigt och respekten för varandra förefaller vara ömsesidig.

Caol Ila 2009 är en Single Cask-buteljering från ett Refill Sherry Hogshead som gav 289 flaskor. Samtliga har reserverats för Sverige.

Caol ila

SLUTSÅLD
CAOL ILA 2009, REFILL SHERRY HOGSHEAD, 11 YO, 53%
Cooper’s Choice

Säljstart: Tisdag 23 mars, utvalda butiker samt webblager (ca 5 butiker)
Artnr: 40916-01
Pris: 898 kr
Alkoholhalt: 53%
Ursprung: Islay, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Destillerad: Maj 2009
Buteljerad: 2021
Ålder: 11 år
Fat: Refill Sherry Hogshead, Cask No. 308659 (single cask)
Totalt antal flaskor: 289 fl. (på etiketten anges felaktigt 282 fl.)
Antal flaskor till Sverige: 289 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Paul John Bold Peated
- Indisk rök med tropisk lagring Läs mer

Foursquare Plenipotenziario
- Sjätte utgåvan i romvärldens hetaste samarbete Läs mer

Mars Komagatake
- Limited Edition från återuppstartade Shinsh Läs mer

Druvor skördade för 100 år sedan
- Jubileumsårgångar från Armagnac de Montal Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08