Hampden Estate – Nu som 8-åring

Hampden Estate – Nu som 8-åring

Jamaica kom som ett av de första länderna i Karibien under brittisk flagg. Skottar och engelsmän etablerade sockerplantager och startade rombrännerier. Teknik och metoder hade man med sig hemifrån och man började göra rom i potstills, såsom man gjorde whisky hemma. I dag brukar man tala om rom i den brittiska skolan.

Hampden Estate grundades 1753 av den skotska familjen Stirling, de slog omgående sig på sockerrörsodling och troligen kom romtillverkningen igång vid samma tid. År 1852 köptes Hampden Estate av George McFarquhar Lawson som utvecklade den så kallade Trelawnymetoden där man jäser rommen med hjälp av surmäsk, så kallad dunder. Denna mäsk förvaras i jordhålor och kan bli förbluffande gammal.

2009 sålde den jamaicanska staten destilleriet till de nuvarande ägarna familjen Hussey som började sälja sin rom under Hampden Estates eget namn, tidigare hade den huvudsakligen sålts till blandningsindustrin.

Hampden Estate lyfter fram fem hörnpelare som ger rommen dess karaktär: Egendomens klara källvatten, spontanjäsning med ”dunder”, 100% potstilldestillering, tropisk lagring och att man aldrig eftersötar eller färgar sin rom.

Rommen har ekfatslagrats på Jamaica i åtta år, vilket Hampden menar är jämförbart med 25 års kontinental lagring.


HAMPDEN ESTATE PURE SINGLE JAMAICAN RUM

HAMPDEN ESTATE PURE SINGLE JAMAICAN RUM, AGED 8 YEARS, 46%

Säljstart: Tisdag 1 juni, utvalda butiker (ca 20st) samt webblager, kl. 10:00
Artnr: 40958-01
Pris: 645 kr
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Hampden Estate Distillery, Trelawny, Jamaica
Typ: Engelska skolan, Pure Single Jamaican Rum
Råvara: Melass
Vatten: Eget källvatten
Jästtyp: Vildjäst
Jäsning: Lång, 8–15 dagar
Destillation: 100% Pot Still (Double Retort)
Fat: Ex-Bourbon
Lagring: Tropisk lagring på Jamaica
Ålder: 8 år
Esterhalt: Hög
Angels share: Ca 8%
Sockerhalt: Inget tillsatt socker
Övrigt: Inga färgämnen har tillsatt.
Antal flaskor till Sverige: 660 fl.
Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Rum Nation Jamaica Single Domaine Rum
- Sverigeunik buteljering av 7-årig Worthy Park Läs mer

Longrow Peated
- Springbanks rökigaste uttryck finns just nu på butikshylla Läs mer

Guyana-rom med portvinsfinishk
- 13-årig Single Cask-buteljering från Compagnie des Indes Läs mer

Abuelo Two Oaks XII AÑOS
- Dubbellagrad Panamarom Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08