Trippelsläpp från Nikka

Trippelsläpp från Nikka

Nu släpps årets allokeringar av Yoichi, Miyagikyo och The Tailored

I september 2015 hade efterfrågan på Nikkas whisky blivit så stor att man inte längre kunde upprätthålla en åldersbestämd core range. Bolaget beslutade att stänga en whiskyserie som mer eller mindre slagit knockout på whiskyvärlden. Få whiskydestillerier hade tillnärmelsevis lika välfyllda prisskåp som Yoichi och Miyagikyo. Entusiaster över hela världen förfasades över att deras favoritwhisky nu tycktes försvunnen.

Tack och lov hade Nikka kvar några ess i rockärmen. Och naturligtvis även whisky i lagerhusen, dock i något yngre åldrar. Whiskyn visade sig hålla mycket hög kvalitet, trots några färre år på fat; Miyagikyo Single Malt och Yoichi Single Malt är nu hyllade storheter på den japanska whiskyhimlen och de uppgivna suckarna från tiden då den åldersbestämda rangen försvann hörs allt mer sällan.


Miyagikyo Single Malt

Miyagikyo Distillery grundades av Masataka Taketsuru 1969. Han hade då under flera år sökt efter en optimal plats att bygga sitt andra destilleri. Strax utanför staden Sendai på Japans östkust, i en liten dal, omgivet av berg där två floder rann samman, fann han vad han sökte. Hög luftfuktighet, friskt, rent vatten och en plats med liten avdunstning var avgörande för etableringen av Sendai Distillery som var det ursprungliga namnet.

Miyagikyo är Nikkas största destilleri. Det är utrustat med åtta stora, ångupphettade, långhalsade potstills med reflux balls och uppåtlutande lynearms som ger ett elegant och fruktigt destillat. Whiskyn produceras av orökt eller lättrökt malt och den får jäsa i rostfria ståltankar under 72 timmar.

På destilleriet finns även två gammaldags så kallade Coffey-stills som används till att producera bolagets grainwhisky.

NIKKA – MIYAGIKYO SINGLE MALT

NIKKA – MIYAGIKYO SINGLE MALT, 45%

Säljstart: Tisdag 13 juli, kl. 10:00 i utvalda butiker (ca 14st) samt webblager
Artnr: 40976-01
Pris: 849 kr
Alkoholhalt: 45%
Ursprung: Miyagikyo Distillery, Sendai, Honshu, Japan
Typ: Single Malt Whisky
Ålder: Anges ej
Fat: Huvudsakligen ex sherryfat samt en mindre andel nya amerikanska ekfat
Jäsning: 72 timmar
Råvara: 100% malt, huvudsakligen Optic (låg rökighet)
Vatten: Mjukt vatten från floden Nikkawa
Antal flaskor totalt: Anges ej
Antal flaskor till Sverige: 1800 fl.
Smaknoter

SE VILKA BUTIKER SOM SÄLJER ARTIKELN

 

 


Yoichi Single Malt

Den 2 juli 1934 startade paret Rita och Masataka Taketsuru det egna destilleriet Yoichi. Taketsuru hade då arbetat 10 år för konkurrenten Suntory och förverkligat Yamazaki, Japans första whiskydestilleri. Yoichi Distillery ligger på nordön Hokkaido, strax utanför vintersportorten Sapporo. Att det blev den lilla staden Yoichi berodde på att omgivningar och klimat påminde Taketsuru om Skottland. Till en början producerade Nikka cider och äppelbrandy. Den första whiskyn destillerades 1936 och lanserades fyra år senare.

När Yoichi byggdes hade Masataka Taketsuru det skotska destilleriet Longmorn som förebild. Han hade arbetat där en kort period under sin skottlandsvistelse och hans noggranna dagboksanteckningar utgjorde grunden för uppförandet. Yoichi är ett av få destillerier vars traditionella potstillpannor alltjämt eldas med öppna koleldar.

Torvrökt malt, ovanligt lång jästid och direkteldade pannor med rummagers bidrar till en robust, smakrik och förhållandevis rökig husstil.

Nikka YOICHI SINGLE MALT

NIKKA – YOICHI SINGLE MALT, 45%

Säljstart: Tisdag 13 juli, kl. 10:00 i utvalda butiker (ca 16st) samt webblager
Artnr: 11358-01
Pris: 849 kr
Alkoholhalt: 45%
Ursprung: Yoichi Distillery, Hokkaido, Japan
Typ: Single Malt Whisky
Ålder: Anges ej
Fat: Huvudsakligen ex-sherryfat samt nya amerikanska ekfat
Jäsning: 120 timmar i kylda rostfria tankar
Råvara: 100% mältat korn, huvudsakligen Optic (torvrökt till ca 10-15 ppm)
Vatten: Mjukt vatten från floden Yoichi
Antal flaskor totalt: Anges ej
Antal flaskor till Sverige: 1800 fl.
Smaknoter

SE VILKA BUTIKER SOM SÄLJER ARTIKELN

 

 


Nikka The Tailored

The Tailored är Nikkas yngsta familjemedlem, utvecklad i syfte att skapa en elegant, karaktärsfull och välbalanserad whisky värdig att ersätta lyxblenden Nikka 12 YO. Och som denna skräddarsydda uppvisning i blandningskonst har gjort det!

Singelmalt från Yoichi och Miyagikyo blandas med grainwhisky gjord av majsråvara från de omtalade Coffey-pannorna vid Miyagikyo.

NIKKA – THE TAILORED

NIKKA – THE TAILORED, 43%

Säljstart: Tisdag 13 juli, kl. 10:00 i utvalda butiker (ca 4st) samt webblager
Artnr: 40975-01
Pris: 1199 kr
Alkoholhalt: 43%
Ursprung: Miyagikyo & Yoichi, Japan*
Typ: Blended Whisky
Ålder: Anges ej
Komponenter: Maltwhisky från Miyagikyo och Yoichi samt grainwhisky från Miyagikyo*
Fat: Maltwhiskyn är huvudsakligen lagrad på sherryfat. Grainwhiskyn har lagrats på ombyggda fat
Antal flaskor totalt: Anges ej
Antal flaskor till Sverige: 420 fl.
Smaknoter

SE VILKA BUTIKER SOM SÄLJER ARTIKELN

 

 

* I Japan är det tillåtet att blanda in whisky från andra länder och fortfarande beteckna spriten som japansk whisky. Symposion kommunicerar dom för oss kända komponenterna i denna whisky. Det är endast Nikka som känner till det exakta receptet.

 


Aktuellt och läsvärt

Longrow Peated
- Springbanks rökigaste uttryck finns just nu på butikshylla Läs mer

Historiska jubileumsårgångar från Armagnac De Montal
- 1901, 1921, 1931, 1941,1951, 1961, 1971 Läs mer

Rum Nation Single Domaine Jamaica
- Sverigeunik buteljering av 7-årig Worthy Park Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08