Fruktig rökbomb från Islay – Caol Ila “Peat & Fruit” Port Wood Finish

Fruktig rökbomb från Islay – Caol Ila “Peat & Fruit” Port Wood Finish

Rökig whisky är en favorit hos många. Men rök och torvighet kan precis som spriten i sig skilja sig markant från destilleri till destilleri. Vissa destillerier har en närmast sotig, ruffig, rå industrirök. Många whiskyentusiaster föredrar den stilen framför en mer elegant rökighet som försiktigt omfamnar likt slingorna från en björkvedsbrasa. Andra destillerier har en mer torvig karaktär med sälta och havstoner i sin rök. Skillnaderna beror på många saker. Naturligtvis är destillatet och hur spriten skurits en bidragande orsak till rökens karaktär. Hur snabbt spriten har destillerats, hur den har kylts är också av betydelse, men mycket annat spelar in. Inte minst torven och dess sammansättning som kan variera stort från torvmosse till torvmosse.

Caol Ila har en rökighet som ofta är signifikant. Medan granndestillerierna på södra Islay brukar kännetecknas av ganska kaxig rök som klipper till snarare än smeker, så är Caol Ilas röktoner ofta elegantare, mer åt gräsbrandshållet, stillsamma, men ändå aldrig i bakgrunden. Ofta får Caol Ila dessutom en fruktighet som sällskapar torv och rök i en behaglig balans. Blir man serverad en whisky med en påtaglig rökdoft, fruktiga och gräsaktiga toner är Caol Ila ofta en gissning som går hem.

Således inte så konstigt att Vintage Malt Whisky Company valt att kalla senaste buteljeringen av Caol Ila-buteljeringen för just ”Peat & Fruit”. Cooper’s Choice är Vintage Malts premium märke. I serien buteljeras whisky från hela Skottland. I det här fallet har Caol Ilas smakrika destillat fått möta ett portvinsfat för en extra slutlagring. Whiskyn är i princip bara möjlig att köpa i Sverige; fatet gav 824 flaskor och samtliga är öronmärkta för Systembolaget.


CAOL ILA PEAT & FRUIT

CAOL ILA ”PEAT & FRUIT” PORT WOOD FINISH, COOPER´S CHOICE, 46%

Säljstart: Tisdag 14 september, utvalda butiker (ca 22 butiker) samt webblager, kl. 10:00
Artnr: 41019-01
Pris: 599 kr
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Islay, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Råvara: Hårt rökt mältat korn
Buteljerad: 2021
Fat: Initial lagring på amerikansk ek, sedan slutlagrad på Ruby Port Pipe. Cask No 9103.
Övrigt: Naturlig färg, ej kylfiltrerad
Totalt antal flaskor: 824 fl (på etiketten anges, felaktigt, 900 fl.)
Antal flaskor till Sverige: 824 fl.
Smaknoter

SE VILKA BUTIKER SOM SÄLJER ARTIKELN

 

 


Aktuellt och läsvärt

Finlaggan Batch Strength
- Sverigepremiär för ny rökwhisky från Islays sydkust Läs mer

Arran Sherry Cask
- Fatstark Sherry Cask-buteljering åter på SB-hyllorna Läs mer

Trippelsläpp från Nikka
- Årets allokeringar av Yoichi, Miyagikyo och The Tailored Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08