Gin

Gin har till skillnad från de flesta spritsorter en födelseplats. Det var apotekaren och läkaren Franciscus Sylvius i den holländska staden Leyden som på 1550-talet blötte enbär i vin på jakt efter en urindrivande medicin. Så småningom började han istället destillera mäsk blandat med enbär. Spriten använde han som läkemedel mot gikt, njurproblem och gallsten. I Holland kallades destillatet genever och blev snart mycket populärt eftersom det var billigt att framställa och inte behövde lagras.

Mot slutet av 1600-talet ingick England och Holland en koalition i kriget mot Ludvig XIV:s Frankrike. Som en följd av detta blev det förbjudet att importera eau du vie och franska viner till England. De tomma glasen kom istället att fyllas med holländsk genever och portugisiskt portvin. Genevern, eller gin som drycken kallades, blev en succé i England och så småningom började man tillverka sin egen variant. Flera destillerier startades, en av pionjärerna var Alexander Gordon. Sedan dess har gin alltid varit starkt förknippat med England och engelsmän.

Länge ansågs gin vara den supande underklassens sprit, men mot slutet av 1800-talet växlade modet och brittiska officerare förde in drycken i de fina salongerna. Det var också nu som sjöfararnationen skapade sina berömda blandningar Gin och Tonic, Pink Gin och Gimlet, alla var för sig lämpade att ha med ombord i händelse av malaria, skörbjugg, magbesvär och andra åkommor som drabbade sjömännen..

Framställning

Grundråvaran är ren kolonndestillerad 96-procentig sädessprit som smaksätts med ett stort antal kryddor där enbär är dominant. Några producenter låter kryddorna dra i spriten upp till ett dygn. Efter filtrering destilleras blandningen i en enkelpanna. Andra producenter tillsätter kryddorna en kort tid före destilleringen och låter dem följa med under processen. Det finns också producenter, Hendrick’s till exempel, som låter kryddorna hänga i korgar inuti destillationspannorna. Enklare gin kan också framställas med ren essenstillsats. Varje producent har sina egna hemliga recept på kryddningen, enbär och koriander förekommer nästan alltid, men andra tillsatser som citronskal, muskotnöt och angelikarot är också vanliga.

Genever

Genever är föregångaren till våra dagars gin. Den stora skillnaden är att genever lagras på fat tillverkade av granvirke. Efter lagringen smaksätts spriten med enbär eller enbärsolja och andra kryddor. Därefter destilleras den ytterligare en gång.

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08