Cadenhead

WM Cadenhead är Skottlands äldsta oberoende buteljerare med rötter som går långt tillbaka i whiskyhistorien.

George Duncan grundade en vin- och dryckesagentur i Aberdeen redan 1842. George Duncan gjorde goda affärer och efter några år anslöt sig hans svåger William Cadenhead till företaget. 1858 dog George Duncan. William Cadenhead tog över och ändrade bolagets namn till sitt. Mycket lite är känt om George Duncan, men desto mer om hans efterträdare William Cadenhead. Det är dock inte som vinhandlare som hans namn blev känt i samtiden, utan som betydande viktoriansk poet och som aktad samhällsmedborgare i åtskilliga sociala sammanhang.

William Cadenhead gick ur tiden 1904, verksamheten togs då över av brorssonen Robert W. Duthie. Mr Duthie var en lågmäld och anspråkslös man, till skillnad från sin farbror, men han utvecklade handeln med singelmalt och Demerara Rum.

1931, under depressionens djupaste år, omkom Robert Duthie i en spårvagnsolycka när han skulle gå över gatan på väg till ett möte med sin bankman. Han var ungkarl och barnlös men hade två systrar som helt okunniga om whisky- och vinbranchen fick ta över verksamheten. Snart överlät de ansvaret för affärerna till Miss Ann Oliver, en excentrisk kvinna som sedan länge tillhörde inventarierna på företaget. Miss Oliver drev företaget under många år helt efter eget sinne och hon vägrade anpassa sig till moderna tider. Det nödvändiga administrativa arbetet utfördes knappt och efter ett antal förvirrade beslut måste verksamheten säljas.

När Ann Oliver tvingades bort från WM Cadenhead var lagerhusen fulla från källare till tak. Ingen hade någon aning om värdet och ingen visste vad lagret innehöll. Till slut fanns ingen annan utväg än att sälja allt på auktion. Den 3:e och 4:e oktober 1972 såldes hela WM Cadenheads lager av auktionsfirman Christies i London. Det är den största dryckesauktion som någonsin hållits i Storbritannien. Resultatet blev lyckat och det sjusiffriga överskottet täckte mer än väl företagets skulder.

Efter utförsäljningen togs företaget över av J & A Mitchell & Co Ltd, Springbanks ägarfamilj. Under den nya ledningen utvecklades affärerna. I dag är William Cadenhead ett mycket aktat varumärke i dryckesvärlden med butiker i ett tiotal europeiska storstäder.

Cadenhead buteljeras i flera serier, Authenthic Collection, Original Collection och den mest exklusiva Chairmans stock. På senare år har också en serie uppkallad efter Robert Duthie fått stor uppmärksamhet. WM Cadenhead säljer också världswhisky, andra destillat och framförallt rom.

Bolaget AB skulle vilja att du lämnar vissa uppgifter om dig själv till bolaget. Vi skulle vilja behandla personuppgifter om dig för att få en bild av hur du och andra svenskar brukar tillbringa er lediga tid för att på så sätt kunna utveckla nya typer av fritidstjänster. De uppgifter vi avser att samla in och behandla är namn, ålder, adress, civilstånd, antal barn, barnens ålder, familjens disponibla inkomst efter skatt, förmögenhet, bostadsförhållanden, innehav av fritidsfastighet, innehav av bil och båt, samt uppgifter om hur du brukar tillbringa din fritid.

Du avgör själv om du vill lämna några uppgifter till oss. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss inom företaget. Avidentifierade uppgifter, som inte går att härleda till en individ, kan dock komma att lämnas ut till externa mottagare såsom företag inom rese-, turist-, hotell och fritidsartikelbranschen.

Du har enligt 26 § personuppgiftslagen (1998:204) rätt att gratis, en gång per kalenderår, efter skriftligt undertecknad ansökan ställd till oss, få besked om vilka personuppgifter om dig som vi behandlar och hur vi behandlar dessa. Du har också rätt att enligt 28 § personuppgiftslagen begära rättelse i fråga om personuppgifter som vi behandlar om dig.

MITT POSTNUMMER Varför ska jag ange mitt postnummer?

Jag samtycker till att Symposion behandlar personuppgifter om mig i enlighet med det ovanstående