Cadenhead

WM Cadenhead är Skottlands äldsta oberoende buteljerare med rötter som går långt tillbaka i whiskyhistorien.

George Duncan grundade en vin- och dryckesagentur i Aberdeen redan 1842. George Duncan gjorde goda affärer och efter några år anslöt sig hans svåger William Cadenhead till företaget. 1858 dog George Duncan. William Cadenhead tog över och ändrade bolagets namn till sitt. Mycket lite är känt om George Duncan, men desto mer om hans efterträdare William Cadenhead. Det är dock inte som vinhandlare som hans namn blev känt i samtiden, utan som betydande viktoriansk poet och som aktad samhällsmedborgare i åtskilliga sociala sammanhang.

William Cadenhead gick ur tiden 1904, verksamheten togs då över av brorssonen Robert W. Duthie. Mr Duthie var en lågmäld och anspråkslös man, till skillnad från sin farbror, men han utvecklade handeln med singelmalt och Demerara Rum.

1931, under depressionens djupaste år, omkom Robert Duthie i en spårvagnsolycka när han skulle gå över gatan på väg till ett möte med sin bankman. Han var ungkarl och barnlös men hade två systrar som helt okunniga om whisky- och vinbranchen fick ta över verksamheten. Snart överlät de ansvaret för affärerna till Miss Ann Oliver, en excentrisk kvinna som sedan länge tillhörde inventarierna på företaget. Miss Oliver drev företaget under många år helt efter eget sinne och hon vägrade anpassa sig till moderna tider. Det nödvändiga administrativa arbetet utfördes knappt och efter ett antal förvirrade beslut måste verksamheten säljas.

När Ann Oliver tvingades bort från WM Cadenhead var lagerhusen fulla från källare till tak. Ingen hade någon aning om värdet och ingen visste vad lagret innehöll. Till slut fanns ingen annan utväg än att sälja allt på auktion. Den 3:e och 4:e oktober 1972 såldes hela WM Cadenheads lager av auktionsfirman Christies i London. Det är den största dryckesauktion som någonsin hållits i Storbritannien. Resultatet blev lyckat och det sjusiffriga överskottet täckte mer än väl företagets skulder.

Efter utförsäljningen togs företaget över av J & A Mitchell & Co Ltd, Springbanks ägarfamilj. Under den nya ledningen utvecklades affärerna. I dag är William Cadenhead ett mycket aktat varumärke i dryckesvärlden med butiker i ett tiotal europeiska storstäder.

Cadenhead buteljeras i flera serier, Authenthic Collection, Original Collection och den mest exklusiva Chairmans stock. På senare år har också en serie uppkallad efter Robert Duthie fått stor uppmärksamhet. WM Cadenhead säljer också världswhisky, andra destillat och framförallt rom.

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08