Couer de Lion

Cour de Lion är utan tvekan världens mest berömda Calvados. Couer de Lion är Ferrarin i äppelbranschen och Christian Drouin, är den obestridlige lejonkungen i äppelriket.

Christian Drouin var en passionerad calvadosentusiast som 1960 köpte gården Fiefs Sainte-Anne vid Gonneville nära Honfleur i Normandie, i hjärtat av AOC-området Pays d’Auge – den appellation som rankas högst i calvadosdistriktet där man odlat äpplen sedan 1600-talet. Christian Drouin hade bestämt sig för att tillverka världens bästa calvados. I flera år reste han runt bland krigsänkor och små producenter i trakten och köpte på sig fat med gammal ädel bortglömd calvados. Han skaffade en vedeldad kopparpanna och gav projektet fri budget och obegränsat med tid. Inget lämnades åt slumpen. Han tog hjälp av traktens erfarna producenter och konsulterade även mästerdestillatören Pierre Pivet. Christian Drouin tog sig an uppgiften med yttersta perfektion och noggrannhet.

1969 flyttade Christian Drouins son, med samma namn, hem till gården. Christian Drouin junior hade tillbringat 10 år utomlands, främst i Canada där han jobbat inom storföretag och fått internationell erfarenhet. Men det skulle dröja många år innan de ansåg att calvadosen var redo för världen. Inte förrän 1979 tyckte de att lagret höll sådan klass att de började planera för marknadsföring och försäljning.

I dag har Drouin junior I byggt upp ett världsrykte som en av de bästa producenterna och merparten av produktionen exporteras till exklusiva restauranger och butiker i USA, Japan, Tyskland, Skandinavien och Italien.

I början av 1990-talet flyttade Christian Drouin stora delar av produktionen och lagret från Gonneville till en gammal hästgård från 1600-talet. Gården döptes till Domaine Couer de Lion (huset lejonhjärta) och renoverades från grunden. I dag finns där också kapacitet för att ta emot stora besök med guidade visningar, provsmakning och butiksförsäljning.

Christian Drouin är branschens mest respekterade destillatör och en entusiastisk calvadosambassadör. Couer de Lion tillverkar blandningar av allra högsta kvalitet men har också ett stort sortiment av årgångscalvados. Både egenproducerad och sådan som kommer från fat som köpts upp under decennier från andra anrika producenters lager. I samlingen finns till och med helt unika förkrigscalvados från 30-talet.

Äpplena som används till Couer de Lion kommer i huvudsak från odlingarna vid Fiefs Saint Anne men också från yngre odlingar vid den nya gården. Ett 20-tal sorter används. Det är i regel små och bittra äpplen med lågt skördeuttag. När äpplena skördas skakas träden för hand så att fukterna faller ned på ett skynke. Sedan handplockas de och får eftermogna i jutesäckar.

Coeur de Lion tillverkas delvis i en snart 70-årig vedeldad panna byggd 1946 av dess förre ägare, calvadoslegendaren Pierre Pivet. Den mobila pannan är en av de sista i sitt slag. Förr flyttades den runt i trakten men står nu fast på Coeur de Lion där den arbetar tillsammans med en traditionell gasvärmd alambic av armagnactyp.

Couer de Lion tillverkar också cider, äppelstarkvinet Pommeau de Normandie och Blanche de Normandie som är en olagrad destillerad cider. Coeur de Lion brukar kallas världens bästa calvados och på stjärnkrogarna står ”lejonhjärtat” neck to neck med de Chateau d’Yquem, Dom Perignon och alla andra namnkunniga storheter.

När tidningen Dina viner provade samtliga buteljeringar av Coeur de Lions årgångscalvados fick fyra årgångar helt unika 100 poäng, och fler än femton buteljeringar tilldelades mer än 95 poäng. I dag har ”lejonhjärtat” vunnit över 300 medaljer och utmärkelser vid dryckestävlingar över hela världen – fler än övriga producenter tillsammans.

Bolaget AB skulle vilja att du lämnar vissa uppgifter om dig själv till bolaget. Vi skulle vilja behandla personuppgifter om dig för att få en bild av hur du och andra svenskar brukar tillbringa er lediga tid för att på så sätt kunna utveckla nya typer av fritidstjänster. De uppgifter vi avser att samla in och behandla är namn, ålder, adress, civilstånd, antal barn, barnens ålder, familjens disponibla inkomst efter skatt, förmögenhet, bostadsförhållanden, innehav av fritidsfastighet, innehav av bil och båt, samt uppgifter om hur du brukar tillbringa din fritid.

Du avgör själv om du vill lämna några uppgifter till oss. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss inom företaget. Avidentifierade uppgifter, som inte går att härleda till en individ, kan dock komma att lämnas ut till externa mottagare såsom företag inom rese-, turist-, hotell och fritidsartikelbranschen.

Du har enligt 26 § personuppgiftslagen (1998:204) rätt att gratis, en gång per kalenderår, efter skriftligt undertecknad ansökan ställd till oss, få besked om vilka personuppgifter om dig som vi behandlar och hur vi behandlar dessa. Du har också rätt att enligt 28 § personuppgiftslagen begära rättelse i fråga om personuppgifter som vi behandlar om dig.

MITT POSTNUMMER Varför ska jag ange mitt postnummer?

Jag samtycker till att Symposion behandlar personuppgifter om mig i enlighet med det ovanstående