Fillioux

1880 grundade Honore Fillioux sitt världsberömda cognacshus sedan han lärt sig konsten att blanda cognac av självaste Hennesy. Domain de La Pouyade i Grand Champagne ligger mitt i cognacsvärldens epicentrum, den så kallade gyllene triangeln som bildas av byarna Verrieres, Angeac-Champagne och Juillac-le-Coq. Det kan inte bli mer Premier Cru de Cognac.

Idag odlar fjärde generationen Fillioux druvor på gården under anrika och traditionsenliga former. Pascal Jean Fillioux som tog över verksamheten 1982 är noggrannheten själv. Den lilla produktionen säljs nästan uteslutande till fashionabla restauranger och lyxhotell i Tokyo, Moskva, New York och andra storstäder. I London är till exempel Fillioux huscognacen på de trestjärniga Michelainkrogarna Waterside Inn och The Fat Duck. Även den välkände Gordon Ramsay serverar Fillioux på sina toppkrogar.

Ingen flaska undgår Pascal Fillioux rigorösa kontroll. Från vinrankorna på fälten till etikettering vakar han över allt som sker med familjens cognac, såsom familjen alltid har gjort. Pascal är ingen förnyare, metoderna är desamma som hans farfars far använde och tekniken är ålderdomlig.

Ingen annan cognac är lika mycket ” a-one-man show”. Det går mängder med berättelser om hur Pascal Fillioux tillbringar timmar, dagar och nätter, julafton som tisdagsförmiddagar i sina vinkällare där han doftar och söker efter de perfekta blandningarna. Men han är lika ofta ute på fälten – odlingarna täcker 25 hektar – där han själv planterar vinrankorna, handplockar druvor och följer varje steg i fruktens mognad. Han övervakar också tillverkning av faten. Han väljer ut den bästa limousineken, som tillåter längre lagring än andra cogancshus, och han ombesörjer själv rostningen av faten. Den låter han ta hela 20 minuter, vilket är betydligt längre än andra cognacshus i världen.

Andra producenter brukar tala om Fillioux hemlighet. Det sägs att Pascal Fillioux tillbringar varenda kväll när skymningen fallit i sina källare, där sitter han med ett glas i sin hand och lyssnar på hur cognacen blir äldre och äldre och äldre. Hans hemlighet är egentligen enkel. Det handlar om passion och att alltid eftersträva den yttersta perfektionen. I dag är Pascal Fillioux ett av cognacsvärldens största namn och han anses vara den skickligaste blendern bland alla producenter.