Miyagikyo Distillery

Miyagikyo är det största av Nikkas destillerier. Det byggdes 1969 och används i dag både för att producera maltwhisky och grainwhisky. Bland annat tillverkar man whisky i en unik Coffeypanna, som ger en mycket fruktig och elegant smak.

Miyagikyo byggdes under ledning av Masataka Taketsuru, den japanska whiskyns fader. Efter flera års letande valde han en plats där två floder möts utanför staden Sendai i Japan. Skälet till lokaliseringen var dels den rikliga tillgången på kristallklart, kallt vatten från de omgivande bergen, men också den höga luftfuktigheten. Masataka Taketsuru ville lagra sin whisky där avdunstningen ur faten var så minimal som möjligt. Den platsen trodde han sig ha funnit just här där han uppförde destilleriet Sendai. I dag finns inte mindre än 24 stora lagerhus vid anläggningen och för att minimera avdunstningen ytterligare staplas faten i enbart två våningar.

Miyagikyo, som destilleriet döptes om till 2001 när nya ägare tog kontrollen
över Nikka, har alltid levt lite i skuggan av sitt systerdestilleri Yoichi och på den internationella marknaden har dess singelmaltbuteljeringar varit ganska sällsynta. Idag har Nikka börjat ägna mer fokus åt sitt största destilleri. Resultatet har inte låtit vänta på sig. 2009 gjorde Miyagikyo rent hus med all japansk whisky i ”World Whisky Awards” och deras standardbuteljering utsågs till den bästa unga whiskyn alla kategorier. Mycket omtalade har också Coffey Grain och Coffey Malt blivit. Whisky destillerad i Coffeypanna är Miyagikyo helt ensam om på marknaden.