Kategorier
Uncategorized

Historisk Macallan-provning på Cinderella – i den yttersta tiden

Man slås av något magiskt och smått ofattbart varje gång man provar riktigt gammal whisky; men också av vemod. Varje flaska som öppnas, varje droppe som dricks är ju oåterkalleligen borta. Tack vare buteljeraren Gordon & MacPhail har vi ännu möjlighet att uppleva dessa antikviter, men det blir allt svårare, allt dyrare och allt längre mellan tillfällena. 

Därför var det en smått sensationell provning av gammal underbar Macallan som Symposion och Gordon & MacPhail nyligen bjöd in till i samband med Cinderella Whisky Fair. Det sägs att vi lever i den yttersta tiden, och när det gäller äldre whisky är det onekligen så.

För alla oss vänner av gammal whisky är det numera ganska nedslående att strosa genom ett skotskt lagerhus. De där faten som man av vördnad stannade inför och med darrande hand knappt vågade vidröra av aktning för åldern, hantverket, och vad som doldes i dess inre, finns inte längre. Många skotska destillerier har inte längre några fat med anslående ålder, eller ens några äldre fat, eller ens några fat som man ens vill förse med en ålderssiffra när de buteljeras.

Visst det finns några få leverantörer och lagerhus som ännu ruvar på dyrgripar och som gör det möjligt att kunna drömma om att prova whisky från mitten av förra århundradet. Av dem spelar Gordon & MacPhail i en alldeles egen liga. Det visade de med eftertryck ombord på Cinderella där Macallan från 1950 och framåt ställdes på provningsbrickorna.

Gordon & MacPhail
Gordon & MacPhail var under förra århundradets första hälft en betydande importör av sherry. Det spanska vinet var mycket populärt och från butiken i Elgin i norra Speyside såldes stora mängder sherry till skottar och engelsmän. Sherry exporterades på den tiden i fat och när dessa tömdes uppstod möjligheten att fylla dem igen med det som producerades snart sagt utanför butiksdörrarna på South Street 60 i Elgin där Gordon & MacPhail haft sin butik sedan 1895. Dåtidens destillerier hade inget som helst intresse i att sälja singelmalt, istället var hela produktionen inriktad på att förse blandningsfabrikerna med råvara till olika storsäljande blendwhiskymärken. Singelmalt var det ingen som vare sig drack eller sålde och man överlät gärna detta åt den lilla butiken i Elgin, som i sin tur gladeligen försåg de kunder som trots allt ville köpa en flaska singelmalt då och då. Ägarfamiljen bakom Gordon & MacPhail var inte sena med att skriva långtgående avtal med destillerierna om fyllning av fat. Familjen Urquhart hade nämligen upptäckt vad som hände om man lät singelmalt mogna på tömda sherryfat och de såg med en närmast demonisk framsyn vad som komma skulle. Man fyllde stora mängder fat och lät dem ligga för framtiden.

Ett av de destillerier som man hade särskilt bra kontakter med var Macallan. Gordon & MacPhail blev helt enkelt Macallans återförsäljare av singelmalt, precis som man blev för ett tiotal andra av traktens destillerier. Detta i kombination med de insikter man hade om långlagringens betydelse gjorde att man gömde undan stora mängder fat för eftervärlden. Därför kan Gordon & MacPhail alltjämt ställa upp whisky som ingen annan kan mäta sig med när det gäller ålder, mognad och historia, och därför är Gordon & MacPhail regerande världsmästare i den ädla sporten gammal whisky med en Mortlach från 1939, 75 years old som svårslagen världsrekordinnehavare.

Macallanprovningen på Cinderella var naturligtvis inget undantag. Det rådde närmast andäktig tystnad när glasen från 1950 långsamt provades – 1950!? det är makalöst, Gustav den V satt på tronen, Systembolaget var inte ens uppfunnet och det var 17 år innan Port Ellen skulle börja destillera – tanken svindlar. Att få följa ett destilleri genom sex decennier är sensationellt i sig, och i dag är det i stort sett bara Gordon & MacPhail som kan klara en sådan uppvisning i whiskyhistoria.

– Det är ett stort nöje att få leda en sådan här provning inför en så entusiastisk och kunnig publik. Att uppleva gammal whisky gör man bäst tillsammans med whiskyvänner som inser hur unik möjligheten är. Provningar av det här slaget blir mer och mer sällsynta och det är mycket hedrande att få vara en del av dem, säger Steven Camerons från Gordon & MacPhail som guidade deltagarna på Cinderella genom decennierna av oförglömlig whisky.

Hur länge kan den här typen av provningar fortsätta? Ja svaret på den frågan vet nog inte ens Gordon & MacPhail själva. Tillsammans med Symposion har de i alla fall gång på gång lyckats överraska oss med oförglömliga upplevelser. Det kommer naturligtvis alltid finnas en samlarmarknad där rara flaskor byter ägare och penningstinna samlare kommer säkert att kalla till provning då och då. Men en sak är lika säker som tråkig, vi lever i den yttersta av tider när det gäller tillgången på gammal whisky, åtminstone för människor med plånböcker som ryms i bakfickan.

[fancy_images width=”320″]
[image]http://www.symposionhot.com/wp-content/uploads/2017/03/macallanprovning1.png[/image]
[image]http://www.symposionhot.com/wp-content/uploads/2017/03/macallanprovning2.png[/image]
[/fancy_images]