Sök
Stäng denna sökruta.

Rum Nation föddes i ett skotskt whiskylager

1990 reste Fabio Rossi till Skottland för att sampla whisky och göra affärer med destillerier och whiskymäklare. Han stod just i begrepp att grunda whiskyföretaget Wilson & Morgan och att ta över sin fars firma hemma i Treviso, där han mer eller mindre hade vuxit upp bland flaskorna i vinlagret. Med förvåning såg han att de lagerhus han besökte inte bara hade whisky. Inklämda bland det ena ädla whiskyfatet efter det andra låg några gamla romfat från forna brittiska kolonier. Det visade sig att de hade skickats till Skottland för att åldras långsamt i det kalla och fuktiga klimatet. Några år senare bad han whiskylegendaren Silvano Samaroli om hjälp. Samaroli blev en mentor och snart var den unge Rossi fulladdad med kunskap och startade Rum Nation.

 

Från början valde Rossi att fokusera på länder snarare än destillerier. Han ville övertyga marknaden om födelseplatsens betydelse och som passionerad frimärkssamlare valde han att förse etiketterna med frimärken från respektive land. En av Rum Nations hörnstenar är dubbellagring. De låter flytta fat från de heta klimaten för fortsatt lagring under helt andra omständigheter i Europa. Här kan romfaten få ligga i tiotals år för att sakta mogna till fulländning.

För några år sedan började Rum Nation buteljera potstill-rom från Jamaica. Den smakrika och estertunga Jamaicarommen blev snabbt omtalad. Följ med till Parish of Saint Cathrine i den centrala delen av Jamaica (dryga 5 mil nordväst om Kingston) och upplev en Single Domaine Rum med anor från 1700-talet.

Slutsåld

JAMAICA 5 YEAR OLD POT STILL RUM, 2019 RELEASE, 50%

Säljstart

Fredag 5 juli, utvalda butiker + webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

40563-01

Alkoholhalt:

50%

Ursprung:

St. Catherine (Worthy Park),

Typ:

Engelska skolan, Single Domaine Rum

Ålder:

5 år (ej solera)

Producent:

Råvara:

Melass

Destillation:

Pot still

Fat:

Karibisk lagring på ex Bourbonfat + 15–18 månaders kontinental lagring på second fill Olorosofat samt en mindre andel Pedro Ximenezfat

Övrigt:

Sockerhalt <13,2g/l

Antal flaskor till Sverige:

660 fl.

PRIS

599 kr

Smaknoter

Färg:

Mörkt bärnstensfärgad.

Doft:

Mycket djup, balsamico, lätt eukalyptus och den karaktäristiskt fruktiga Jamaicastilen.

Smak:

Ganska nära doften, men också inslag av tallbarr, svartpeppar och en liten sötma. Även om det i huvudsak är en torr och kryddig rom med ektanniner så blommar sherrytonerna ut i en fruktig och lång eftersmak.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Rum Nation

Italienaren Fabio Rossi reste 1990 till Skottland för att köpa fat. Han hade grundat den oberoende whiskyfirman Wilson & Morgan. Hans far hade jobbat med whisky ända sedan 1950-talet och bland annat etablerat Laphroaig på den italienska marknaden, liksom en rad rom- och champagnehus. Fabio Rossi kom att växa upp bland flaskorna i vinlagret och skulle tidigt bli en del av företaget.

I Skottland upptäckte Fabio Rossi att det fanns gamla romfat från länder som Guyana och Jamaica inklämda bland whiskyfaten i lagerhusen. Det var fat från forna brittiska kolonier som skickats till Skottland för att mogna långsammare i det kalla och fuktigare klimatet. Fabio Rossi fick prova rommen och blev djupt betagen. Där såddes ett frö till att starta rom-import. I slutet av 1990-talet började han köpa romfat från Skottland. Han ville inte buteljera dem under Wilson & Morgan-etiketten utan valde att lägga dem under varumärket – Rum Nation.

Från början fokuserade Fabio Rossi på länder snarare än destillerier. Han ville övertyga marknaden om födelseplatsens betydelse och som passionerad frimärkssamlare valde han att förse etiketterna med frimärken från respektive land. Rum Nation buteljerade inledningsvis endast rom från det forna brittiska imperiet, men snart växte ambitionerna, andra områden utforskades och Fabio Rossi kom att bli en flitig resenär till romhusen i både Karibien och andra delar av världen. 

Ett av Rum Nations signum är dubbellagring. Det innebär att fat flyttas från de heta klimaten för att fortsätta mogna under helt andra omständigheter i Europa där lagringen kan fortgå under tiotals år.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.