Sök
Stäng denna sökruta.

National Rums of Jamaica

National Rums of Jamaica LTD är ett joint venture som ägs av jamaicanska staten tillsammans med West Indies Rum Distillery och Demerara Distillers.

Den jamaicanska rommen omfattas av ett regelverk som går längre än på de flesta håll i romvärlden. Jamaicarom delas t.ex in i fyra kategorier utifrån mängden estrar, från lågesterstilen Common Cleans till den kraftfulla Continental Flavours.

 

Estrar är kemiska föreningar som bildas när en organisk syra reagerar med en alkohol. De har ofta, men inte alltid, angenäm doft och smak. Lite förenklat skulle man kunna säga att ju mer estrar en rom innehåller, desto smakrikare blir den.

Ibland jämförs Jamaicarom med Islaywhisky. I det sammanhanget skulle man kanske kunna säga att estrar är för Jamaicas smakrika romsorter vad fenoler (brukar anges som ppm) är för Islays rökiga whiskies.

Emellanåt förekommer det även att Jamaicarom förses med så kallade Distillery Marks, en unik bokstavskombination som en gång i tiden skapades för att beskriva receptet, och därmed även smakprofilen, på romfat som skickades till blenders. För precis som ett bageri kan baka olika typer av bröd, så kan ett destilleri framställa olika romstilar. Receptens variabler är många; t.ex typ av melass, jästsort, jästid, jästemperatur, kolonn eller pot still, skärningspunkter, osv.

 

Long Pond Distillery

NRJ äger två destillerier på Jamaica, Clarendon Distillery och Long Pond Distillery, båda har en anrik historia. På Long Pond destillerades rom troligen redan före 1750. Destilleriet ligger i Trelawnyregionen och kom under andra världskriget under Seagrams kontroll. Long Pond kom att spela en mycket viktig roll i etableringen av världsmärket Captain Morgan. Destilleriet är utrustat med fem klassiska pot stills och anses vara den esterrika Jamaicarommens mest stiltypiska representant. 2018 drabbades Long Pond av en förödande eldsvåda då 65 000 liter rom exploderade.

Italienska buteljeraren Velier med den berömde Luca Gargano (mannen bakom romvärldens mest heltäckande klassificering, The Gargano Classification) har skapat ett fascinerande samarbete med NRJ. Luca Gargano, äger förmodligen världens största samling av äldre rom från försvunna jamaicanska destillerier. Med hjälp av dessa har NRJ nu återskapat buteljeringar i form av replikor. En sådan är Vale Royal. Ett destilleri som låg i samma region som Long Pond och som stängdes 1959.

Vale Royal 12 Years Old 2006 VRW 62,5% 700 m

Vale Royal är en 12-årig rom lagrad på bourbonfat i tropiskt klimat på Jamaica med en angel share på mer än 60%. Stilen är Wedderburn som anger att den har en hög esterhalt.

Denna buteljering är en replika av Vale Royals Distillery Mark VRW som innehöll 150-250 gr estrar per 100 liter ren alkohol. Rommen är destillerad på Long Pond Distillery.

Slutsåld

VALE ROYAL 2006 VRW WEDDERBURN, 62,5%

Säljstart

Torsdag 29 augusti, webblansering kl. 10.00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

40611-01

Alkoholhalt:

62,5%

Ursprung:

Long Pond Distillery, Trelawny,

Typ:

Engelska skolan, Jamaica Pure Single Rum

Ålder:

12 års tropisk lagring (60% angels share)

Destillerad:

2006

Buteljerad:

2018

Råvara:

Melass

Destillation:

Pot Still, double retort

Fat:

Ex bourbon

Övrigt:

Inget tillsatt socker

Totalt antal flaskor:

3 412 fl (11 fat)

Antal flaskor till Sverige:

120 fl.

PRIS

1 537 kr

STORLEK

70 cl

Smaknoter

Doft:

En koppar- och mahognyfärgad silkesmjuk rom med fruktiga inslag; mango, apelsin och mogna aprikoser i doften, men också toner av mörk choklad, lavendel och citrusblommor.

Smak:

Smaken är fortsatt fruktig med ek, persika, russin, exotiska frukter och färsk sockerrörjuice.

Eftersmak:

Eftersmaken är honungssöt, lätt citrus med en mjuk och avrundad blommighet.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.