Sök
Stäng denna sökruta.

Slutsåld

Jean Fillioux COQ

Smaknoter

Doft:

Lätt och behagligt ung Grande Champagne Cognac, doft av blomblad, vindruvsblommor, lime-träd, samt citrusskal.

Artnr:

86446

Alkoholhalt:

40%

Ursprung:

Frankrike

Typ:

Cognac

Producent:

Ålder:

+ 4 år

Övrigt:

Grande Champagne Premier Cru, Cognac, Frankrike

PRIS

639

kr

STORLEK

70 cl

Kvalitetsbenämningar av cognac

VS- Minst 2 års lagring på ekfat

VSOP- Minst 4 års lagring på ekfat (innefattar även Réserve, VO, Vieux och Rare)

Napoléon- Minst 6 års lagring på ekfat (innefattar även Très Vieille Réserve, Très Vieux och Très Rare)

XO- Minst 10 års lagring på ekfat (innefattar även Hors d’Age, Extra, Or, Ancestral och Impérial)

XXO- Minst 14 års lagring på ekfat

Vintage- 100% måste vara skördat angivet år.

Läs mer om producenten

Jean Fillioux

Domain de La Pouyade i Grand Champagne ligger mitt i den gyllene cognacstriangeln som bildas av byarna Verrieres, Angeac-Champagne och Juillac-le-Coq. Här grundade Honore Fillioux sitt världsberömda cognacshus 1880.

Jean Fillioux

Domain de La Pouyade i Grand Champagne ligger mitt i den gyllene cognacstriangeln som bildas av byarna Verrieres, Angeac-Champagne och Juillac-le-Coq. Här grundade Honore Fillioux sitt världsberömda cognacshus 1880.

I dag ansvarar fjärde generationen Christophe Fillioux för verksamheten tillsammans med sin far Pascal, som i sin tur tog över efter sin far 1982. Den småskaliga produktionen säljs nästan uteslutande till fashionabla restauranger och lyxhotell i Tokyo, Moskva, New York och andra storstäder. I England är till exempel Fillioux huscognacen hos de trestjärniga Michelinkrogarna Waterside Inn och The Fat Duck. Även Gordon Ramsay serverar Fillioux på sina toppkrogar.

Fillioux är ingen förnyare. Metoderna är desamma som de alltid varit. Pascal Fillioux är känd för att vara perfektionistisk i sin rigorösa kontroll. Ingen flaska undgår hans erfarna granskning. Det finns mängder med berättelser om hur Pascal Fillioux tillbringat timmar, dagar och nätter, julafton som tisdagsförmiddagar i sina cognacskällare där han sökt efter de perfekta blandningarna. Det talas också om hur han arbetat på fälten, planterat vinrankor, handplockat druvor och följt varje del i frukternas mognad. Han övervakade också fattillverkningen, var med och valde ut den bästa limousineken och kontrollerade rostningen av faten. Allt för att möjliggöra en verkligt lång lagring. Denna noggrannhet har han nu överfört till Christophe som med Pascals hjälp övervakar allt som sker med familjens cognac.

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.