Balbair 1995

Balblair är på många sätt ett märkligt destilleri. Det kan mycket väl vara Skottlands äldsta, ingen vet egentligen när tillverkningen startade långt uppe i väglöst land i den lilla byn Edderton några hundra meter från stranden. Det finns uppgifter om att tillverkning kan ha förekommit redan under 1700-talets första hälft. Hit upp till norra högländerna var det länge hart när omöjligt att ta sig annat än vattenvägen och skjulen lär ha varit många där man brände whisky. De byggnader som används i dag är dock betydligt yngre, de uppfördes i huvudsak på 1870-talet. Under större delen av sin kanske rent av 300-åriga historia har Balblair gått under radarn. Faktum är att whiskyn var ganska anonym ända in i våra dagar när whiskykonnässörer tycktes fullt upp med att upptäcka andra destillerier. Det skulle dröja till en bit in på 2000-talet då några knubbiga flaskor med årgångswhisky plötsligt tog plats på whiskyhyllorna. Det nya ägarbolaget Inverhouse Distillers med fem destillerier i portföljen inledde en marknadssatsning och en imponerande vintageserie kom plötsligt på häpna whiskyentusiasters läppar. Balblair gjorde whisky med makalös kvalitet och åldrarna imponerade. Ryktet växte snabbt, de riktigt gamla buteljeringarna blev yngre och yngre, men kvaliteten var ändå där. 2019 ersattes vintagebuteljeringarna med en åldersbestämd range på mellan 12 och 25 år.

Inte heller Gordon MacPhail har haft Balblair på sin radar särskilt ofta och antalet buteljeringar från dem är påfallande litet. Därför är det desto mer spännande när de nu tillsammans med Symposion har valt ut en 26-åring Balblair enbart för den svenska marknaden.

I lager

Balblair 1995 Refill American Hogshead Connoisseurs Choice 26 Years Old, 51%

Säljstart

Fredag 8 juli

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41185-01

Alkoholhalt:

51%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Balblair Distillery

Destillerad:

Tisdag 12 september 1995

Buteljerad:

Torsdag 10 mars 2022

Ålder:

26 år

Fat:

Refill American Hogshead, #1933 Batch: 22/061

Angels share:

Ca 2%

Övrigt:

Ej kylfiltrerad. Naturlig färg. Speciellt utvald av Symposion.

Totalt antal flaskor:

132 fl.

Antal flaskor till Sverige:

132 fl.

PRIS

3 363 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Vaxig med grapefrukt och behaglig vanilj. Gröna äpplen och ananas.

Smak:

Söt och kryddig, persika, vanilj och äppelmust, men också svartpeppar, rostad mandel och örter.

Eftersmak:

Fyllig och nötig med ett litet inslag av mynta.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.