Sök
Stäng denna sökruta.

Tamdhu - Blendfabriken som blev ett sherrytempel

Dhu är ett av de där orden på gaeliska som ofta syns på whiskyetiketter, precis som Glen och Loch. De sistnämnda betyder dal respektive sjö medan Dhu betyder mörk eller svart. Tamdhus betydelse är ”den lilla mörka kullen” och syftar på den torvtäckta sluttning där destilleriet en gång byggdes invid flodbanken till river Spey i byn Knockando.

En gång i tiden var trakten där Tamdhu nu ligger en favorittillhåll för illegala destillatörer. Vattnet, torven och det bekväma avståndet till byarna och småstäderna runt omkring gav fina extra inkomster till de många farmare som brände whisky i den otillgängliga dalgången. Vid 1800-talets mitt ersattes smugglareran av en växande industri och i och med blendwhiskyns intåg såg många sin chans att göra pengar. En grupp affärsmän i blendingbranschen gick 1896 samman och lyckades skrapa ihop 19 200 pund för att bygga ett eget destilleri. Till konstruktionen anlitade man den berömde destilleriarkitekten Charles Doig. Tamdhu stod klart 1897.

Kort efter starten uppstod en dispyt med grannar om vattenrättigheterna och Highland Distilleries, nuvarande Edrington, köpte destilleriet av grundarna. Motgångarna kom att fortsätta och Tamdhu förblev stängt under långa perioder. Inte förrän på 1970-talet fick Tamdhu ordentlig fart under pannorna och destilleriet kunde expandera. En stor del av förklaringen var de framgångar som Famous Grouse fått, i synnerhet på taxfree-marknaden. Tamdhu var i tjänst som blendfabrik åt Famous Grouse till 2009 då destilleriet åter stängdes och lades i malpåse.

Två år senare såldes Tamdhu till den nuvarande ägaren Ian Macleod Distillers, som också äger Glengoyne. Under det nya ägarskapet har Tamdhu förnyats och fått en tydlig sherryprofil. Whiskyn buteljeras numera uteslutande i första- och andragångssherryfat och leveranserna till blendwhiskyindustrin är i stort sett borta.

Gordon & MacPhail har tappat upp en 15-årig Tamdhu i sin anrika Connoisseurs Choice-serie. Det var med Connoisseurs Choice som Gordon & MacPhail skapade en ny marknad för singelmaltwhisky och visade att det gick att sälja maltwhisky oavsett vilket avlägset hörn i Skottland den kom ifrån. Connoisseurs Choice banade vägen för hela branschen och bidrog i allra högsta grad till att göra singelmaltwhiskyn till ett nytt affärssegment. Serien skulle också röja mark för regiontanken när Skottlands whiskyregioner blev smakgränser på 1980-talet.

Tamdhu 2007 Connoisseurs Choice är lagrad på ett osedvanligt aktivt och tätt Refill Sherry-fat som valts ut särskilt för den svenska marknaden. Whiskyn bär på karaktäristiska sherryfatstoner och är buteljerad vid naturlig fatstyrka på 64,8%.  

Slutsåld

Tamdhu 2007 Refill Sherry Butt Connoisseurs Choice, 15 YO, 64,8%

Säljstart

Fredag 9 december, utvalda butiker (ca 9st) samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41208-01

Alkoholhalt:

64,8%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Tamdhu Distillery

Destillerad:

17 Augusti 2007

Buteljerad:

14 september 2022

Ålder:

15 år

Årgång:

2007

Fat:

Refill Sherry Butt, Cask No. 4961

Övrigt:

Ingen kylfiltrering, inga tillsatta färgämnen

Totalt antal flaskor:

596 fl.

Antal flaskor till Sverige:

596 fl. Exklusiv för svenska marknaden.

PRIS

1363 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Bärnsten.

Doft:

Syltade russin, fruktkaka och kanel. Där finns också toner av apelsinzest, demerarasocker och vaniljstång.

Smak:

Mjuk, bärfruktig, inledning som går över i vitpeppar och sedan följs av sultanrussin, mjölkchoklad och rostad ek.

Eftersmak:

Lång och fyllig med engelsk apelsinmarmelad.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.