Sök
Stäng denna sökruta.

Hårdrökt Old School-Whisky

Benromach är ett egensinnigt och annorlunda destilleri längst uppe i norra Speyside. Den lilla regionen, ungefär lika stor som Blekinge, är ett whiskyrike utan motsvarighet. Här finns ett femtiotal av Skottlands destillerier och här görs mer whisky än vad alla Skottlands övriga destillerier producerar tillsammans. Speyside präglas dock i hög grad av industriell whiskytillverkning och processer där man tillverkar enorma volymer whisky, mest med syftet att producera en lång rad världsberömda blendwhiskymärken. I Speyside ligger Skottlands jättar och de stora bolagen har sina gigantiska industrier just här. Benromach skiljer sig på många sätt från dessa.

Benromach är ett av Skottlands mindre destillerier och man gör i stort sett uteslutande whisky som ska buteljeras som singelmalt. Men det är inte bara litenheten som gör Benromach speciellt. I kontrast mot regionens moderna och strömlinjeformade whisky försöker man istället producera en gammaldags whisky, en whisky som tillverkas, smakar och blir såsom whiskyn var förr i Speyside. Med hjälp av små pannor, jäskar i trä, mycket långa jästider, kylning utomhus och en hårdnackad och kostsam policy att endast använda förstagångsfat skapar man en whisky som skiljer sig markant från den moderna Speysidestilen. En annan starkt bidragande orsak är att man, precis som förr i Speyside, använder en rökigare malt, man gör till och med en helt rökig whisky, vilket mycket få av Speysides destillerier gör numera.

Benromach Peat Smoke kombinerar de ålderdomliga metoderna med en rejäl dos rökmalt som närmast leder tankarna till en långlagrad Islaywhisky. Nu har Benromach spänt rökmusklerna rejält och tryckt upp fenolhalten till hela 57 ppm, vilket är mer än det mesta som produceras på Islay.

Få kvar

Benromach Contrasts: Peat Smoke 2014, Bourbon Matured, 46%

Säljstart

Fredag 11 augusti, utvalda butiker (ca 15st) samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11510-01

Alkoholhalt:

46%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Destilleri:

Benromach Distillery

Destillerad:

2014

Buteljerad:

2023

Destillation:

Två ångeldade pannor. Lökformad wash still som laddas med 7 500 liter vört och ger 2 500 liter low wine med en alkoholhalt på 20–23%. Lökformad spirit still (med boiling ball) som laddas med 5 000 liter. 20 minuter foreshots. Skärpunkter: 73%–60,8% ABV. Ger 900 liter new make med alkoholhalt på cirka 70%.

Ålder:

8 år

Råvara:

Hårt rökt mältat korn, cirka 57ppm.

Vatten:

Källvatten från Chapelton Spring i närheten av Romach Hills.

Fat:

First-fill Bourbonfat

Jäst:

Destilleri- och bryggerijäst

Jäsning:

3–5 dagar

Övrigt:

Ej färgad, ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

6 242 fl.

Antal flaskor till Sverige:

720 fl.

PRIS

630 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Halmgul.

Doft:

Mycket rökig med tydlig vanilj och lätt citrus. Toner av äpplen och vit choklad.

Smak:

Mjuk och len med söt rök, rostad ek, honung, mogen frukt, smörkola, marshmallow och citronsorbet.

Eftersmak:

Söt och lång med toner av brasved.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Benromach

Benromach ritades en gång av den berömde destilleriarkitekten Charles Doig och är ett av Speysides vackraste destillerier. Benromach ligger i den lilla orten Forres några kilometer utanför Elgin. Destilleriet grundades 1898 när järnvägen kommit till byn och whiskyboomen rasade som värst. Det var den legendariske och otursförföljde Campbeltown-destillatören Duncan MacCullum som lät uppföra Benromach. Namnet tog han från kullarna Romachs Hills i närheten där destilleriet än i dag har sina vattenkällor.

Benromach byggdes med sällsynt dålig timing, strax efter starten inträffade den ödesdigra Pattison-kraschen som ändade whiskyns guldålder och tystade stora delar av whiskyindustrin. Sedan dess har en lång följd av ägarbyten och långa tider av stillestånd avlöst varandra. När den stora branschkrisen inföll i början av 1980-talet stängdes och avrustades Benromach för gott – trodde man.

 

År 1993 kunde familjen Urquhart, via den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail, ta över Benromach för en symbolisk summa. Destilleriet var inte mycket mer än ett tomt skal, allt var tvunget att köpas in på nytt, pannor, jäskar, mäsktunnor och så vidare. I oktober 1998, efter flera års förberedelser, kunde Benromach återinvigas under överinseende av Prins Charles.

 

Gordon & MacPhail, som är genuint sammanlänkat med den skotska whiskyhistorien, beslutade att använda sitt nya destilleri till att göra en klassisk och traditionell old school-whisky. Man röker malten hårdare än brukligt i Speyside, man låter mäsken jäsa ovanligt länge och destilleringen utförs mycket långsamt. Resultatet är en rejält fruktig och halvrökig whisky i en stil som påminner om 1950- och 1960-talets Speyside, från en tid som har kallats ”the golden days of whisky distilling”.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.