Taketsuru Pure Malt, Super Nikka

I år är det dubbla jubileum i Japan. Den japanska whiskyn fyller 100 år och grundaren, Masataka Taketsurus egna destilleri fyller 90 år. Ska vi vara riktigt korrekta så gjordes det faktiskt whisky redan innan Taketsuru återvände från Skottland för att 1924 få förverkliga Japans första whisky. Men Yamazaki som Masataka Taketsuru konstruerade på uppdrag av affärsmannen Shinjiro Torii blev det första renodlade whiskydestilleri. Tio år senare kunde Taketsuru – som han tyckte – göra om och göra rätt, genom att flytta till nordön Hokkaido och bygga Yoichi Distillery och grunda sitt eget bolag Nikka.

Masataka Taketsuru hyllas i dag som den japanska whiskyns fader och Nikka, har verkligen satt sin grundare i första rummet med en lång rad hyllningsbuteljeringar. Taketsuru gick ur tiden 1979. Han hade levt ett långt, händelserikt och tidvis dramatiskt liv i whiskyns tjänst och bland annat förverkligat tre destillerier, Yamazaki, Yoichi och Miyagikyo. Hans skotska fru Rita gick ur tiden redan 1961. Masataka tog hennes bortgång hårt. Hon hade trofast och lojalt stått vid hans sida i deras strävan att förverkliga whiskydrömmen. I historieskrivningen glöms hon ofta bort, men hon var i allra högsta grad delaktig. Nikka var ett gemensamt projekt. När hon gick bort blott 65 år gammal beslutade sig Masataka för att buteljera det bästa han kunde åstadkomma till hennes minne. Det blev Super Nikka. Den buteljeringen är i dag den japanska whiskyns kronjuvel och troligen omöjlig att värdera om den skulle dyka upp. För att hedra sina båda grundare har Nikka skapat en hel serie i Taketsurus namn, och man har återupptaget Masatakas hyllning till Rita. Super Nikka är dock ingen replika av originalbuteljeringen, som ibland påpekas, utan blott en hyllning till Rita Cowan, som valde kärleken, följde med sin make och stod vid hans sida när Japan fick sina första destillerier.


Nikka Pure malt 

Nikka Pure Malt är en Vatted Malt som görs av whisky från Yoichi och Miyagikyo. Faten är mestadels ex-sherry och ombyggda amerikanska bourbonfat.

I lager

Nikka Taketsuru Pure Malt Whisky, 43%

Säljstart

Fredag 16 februari

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41061-01

Alkoholhalt:

43%

Ursprung:

100 % japansk whisky. Miyagikyo Distillery, & Yoichi Distillery, Hokkaido

Typ:

Blended Malt Whisky

Producent:

The Nikka Whisky Distilling Co

Destilleri:

Miyagikyo & Yoichi

Destillerad:

Buteljerad:

Destillation:

Ålder:

Årgång:

Råvara:

100 % mältat korn. Malt från Miyagikyo och Yoichi

Malt:

Vatten:

Lokalt vatten från Yoichi & Miyagikyo

Fat:

Huvudsakligen ex-sherry fat och ombyggda amerikanska ekfat

Jäst:

Jäsning:

Angels share:

Ca 3%

Övrigt:

Totalt antal flaskor:

Antal flaskor till Sverige:

3 500 fl.

PRIS

699 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Komplex och uttrycksfull, fruktig, apelsin, grapefrukt, mogna päron, örtig och lätt torvig.

Smak:

Rund och delikat, maltig, kryddig, kardemumma och kanderad frukt.

Eftersmak:

Fruktig och bittersöt, citrus, mörk choklad och lätt rökig.

Fler nyheter

Flaggskeppet

Springbanks tioåring är flaggskeppet i det säregna och kultförklarade Campbeltown-destilleriets gedigna flotta.

Läs mer »
Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.