Sök
Stäng denna sökruta.

Arran 2012 – Selected for Sweden

Lochranza-destilleriet på Isle of Arran har vi lärt känna genom en lång rad riktigt högklassiga sherrylagringar och kanske ännu mer genom de slutlagringar på intressanta vinfat som länge varit ett av destilleriets signum. Men egentligen lagras den övervägande delen av Arrans whisky på amerikanska bourbonfat. Deras storsäljande tioåring är exempelvis en internationellt hyllad buteljering i denna stil. Just sådan whisky är den svåraste att göra riktigt bra. De milda bourbonfaten är inte lika förlåtande mot ett destillats eventuella skavanker. Ett vinfat däremot maskerar och döljer på ett helt annat sätt. Man brukar jämföra med lageröl och pilsner där man inte kan dölja med humle eller kraftfulla maltsorter. Bourbonlagrad whisky är avslöjande och förutsätter att destillatet är välskuret intill perfektionens gräns. När bourbonlagrad whisky är som allra bäst är det ekvaniljen och de fruktiga tonerna som spelar förstafiolen. Ibland kan sådan whisky vara som en hel fruktskål överöst med halvsmält päronsplitt och smörig kolasås.

Arrans 11-åriga buteljering har just dessa egenskaper. Destillatet är milt och insmickrande utan spår av kantiga toner eller rökiga fenoler. Den är som en smekning av frukt balanserad med det synnerligen välmatade förstagångsfatet. Tankarna leds närmast till ugnsbakade äpplen med krämig vaniljsås och smörig smulpaj.

Whiskyn har valts ut enbart för den svenska marknaden är buteljerad vid sin naturliga fatstyrka, vilket förstärker smakerna ännu mer. Flaskorna är få, blott 186 styck kunde man släppa till oss Arran-vänner, ett tiotal behöll man på destilleriet för egen del, eftersom whiskyn var så trevlig.

I lager

Arran 2012, Single Cask 1st Fill Bourbon Barrel, Selected for Swedem, 57,3%

Säljstart

9 augusti 2024

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41660-01

Alkoholhalt:

57,3%

Ursprung:

Lochranza, Isle of Arran, Highlands, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Isle of Arran Distillers Ltd

Destilleri:

Lochranza Distillery

Destillerad:

8 oktober 2012

Buteljerad:

3 april 2024

Ålder:

11 år

Årgång:

2012

Råvara:

Orökt malt

Vatten:

Loch Na Davie

Fat:

First Fill Bourbon Barrel, Cask No. 2012/2229 

Jäsning:

55–70 timmar. Sex washbacks av Douglasgran på 13 000 liter.

Angels share:

Ca 2 %

Övrigt:

Exclusive for Sweden. Non-chill filtered. Natural colour.

Totalt antal flaskor:

199 fl. enligt etiketten

Antal flaskor till Sverige:

186 fl. Flaskorna är individuellt numrerade i sekvens.

PRIS

1 076 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Välbalanserad med fruktiga toner av äpple och citronzest, fyllig vanilj, och toner av ek med en hint av färsk chilipeppar.

Smak:

Elegant med lätt sötma, inslag av äpple, plommon, ananas, vanilj, ingefära och malt.

Eftersmak:

Sammetsmjuk och kvardröjande med vanilj, plommon, ek och kryddor.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.