Sök
Stäng denna sökruta.

Slutsåld

Velier Royal Navy Tiger Shark

Smaknoter

Doft:

Doften möter med fruktiga estrar som blommar ut i citrus, aprikos och en lång rad andra söta frukter

Smak:

Smaken bjuder på kokos, sötma, gräddig choklad och vanilj. I eftersmaken kommer fat, mer choklad, kryddor samt en elegant blommighet i en vackert avrundad lång final

Artnr:

40617-01

Alkoholhalt:

57.18%

Ursprung:

Brittiska Västindien

Typ:

Engelska Skolan, Pure Vatted Rum

Producent:

Buteljerad:

2019

Ålder:

14 år (viktat genomsnitt). 100% tropisk lagring på respektive destilleri

Råvara:

Melass

Fat:

Ex Bourbon

Antal flaskor till Sverige:

120 fl.

PRIS

1 925 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Inget tillsatt socker

Velier Royal Navy Tigershark

 

Italienaren Luca Gargano och företaget Velier har mer än någon annan förmått romdestillerier att skapa ett regelverk. Hans Gargano-classification är numera en ledstjärna för många av världens destillerier.

Han har dessutom försett romentusiaster med buteljeringar som fått dryckesvärlden att häpna, han har funnit bortglömda destillerier som skapat svallvågor bland romkonnässörer och utvecklat samarbeten för att ta fram replikor och hyllningar till sedan länge försvunna romsorter.

Tiger Shark är den andra releasen i Veliers hyllade Royal Navy-serie och är en vatted rum bestående av pot still-destillerad rom från Brittiska Västindien. Luca är förtegen om vilka destillerier som bidragit till blenden, men vi har snappat upp att det handlar om tre olika romsorter från två olika länder.

Läs mer om producenten

Velier

Mannen bakom det italienska företaget Velier är Luca Gargano. Hans Gargano-classification är ett alltmer vedertaget sätt att bringa reda i den minst sagt spretiga romvärlden. Luca Gargano har dessutom försett romentusiaster med buteljeringar som fått dryckesvärlden att häpna och buteljerat bortglömda destillerier som skapat svallvågor bland romkonnässörer. Hans lansering av Caroni, ”det förlorade Trinidad-destilleriet” är ett sådant exempel.

Habitation Velier

Mannen bakom det italienska företaget Velier är Luca Gargano. Hans Gargano-classification är ett alltmer vedertaget sätt att bringa reda i den minst sagt spretiga romvärlden. Luca Gargano har dessutom försett romentusiaster med buteljeringar som fått dryckesvärlden att häpna och buteljerat bortglömda destillerier som skapat svallvågor bland romkonnässörer. Hans lansering av Caroni, ”det förlorade Trinidad-destilleriet” är ett sådant exempel.

I serien Habitation Velier ingår rom som kommer från ett enda destilleri, som uteslutande destillerats i potstills, lagrats i tropikerna och buteljerats utan kylfiltrering på sin naturliga fatstyrka. Syftet med Habitation Velier är att tydliggöra hantverksstilar och smakbilder från ett enda destilleri. Serien är ett samarbete mellan Velier och destillerierna i ett slags joint venture till skillnad från andra oberoende buteljerare som oftast etiketterar under eget namn utan mer ingående beskrivningar av ursprung och teknik.

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.