Sök
Stäng denna sökruta.

Slutsåld

Pors Snaps Deluxe

Smaknoter

Smak:

Pors har en rik smakbild och en anmärkningsvärd förmåga att förhöja upplevelsen av sillar, laxar, ostar och det mesta som ett svenskt smörgåsbord kan uppbringa. Den karaktäristiskt bittersöta och välbalanserade smaken gör att pors även fungerar utmärkt som ”after dinner dram”.

Artnr:

136

Alkoholhalt:

40%

Ursprung:

Sverige

Producent:

Symposion

PRIS

249 kr

STORLEK

50 cl

En svensk smaksättare med långa traditioner

Symposions Snaps de Luxe har blivit en succé. Sällan har kritikerkåren varit lika enig och när Bengt Frithiofsson gav den fem solar i morgonsoffan i TV4 var det en kröning som hela dryckes-Sverige applåderade.

Som brännvinskrydda utgör pors en omistlig del av det svenska dryckesarvet.

Pors är en liten oansenlig buske som växer kring sjöar, kärr och kuster i nästan hela Sverige. Troligen smaksatte redan vikingarna sitt mjöd med pors. Under Hansatiden blev porsen ett allvarligt hot mot kontinentens humle. För att främja sin humleexport spred Hansan ut osanna rykten om att porsen skulle vara giftig. Pors Snaps de Luxe ingår i Svenska Smaker, en serie med lyxsnapsar som värnar om den svenska snapskulturen och framhäver odlingslandskapets, skogarnas, ängarnas, sjöarnas och kusternas naturliga smaker. Som smaksättare för brännvin och drycker har pors haft mycket stor dryckeshistorisk betydelse och vid sidan av dill, kummin och malört är pors en av de stora nordiska smakerna. Man vet att vikingarna smaksatte sitt mjöd med pors och porsbusken har satt färg och bittersöt beska till gårdsölet så länge öl har bryggts på svenska gårdar.

Skogens lavendel, trollslöja, skogshumle; Porsens många namn vittnar om dess ställning som självklar öl- och brännvinskrydda i det gamla svenska bondesamhället. Så populär att Hansan, under 1400-talet, lär ha spridit falska rykten om att pors skulle vara giftigt. Sanningen var i stället att porsen utgjorde ett allvarligt hot mot Hansans egen humleexport. När husbehovsbränningen tog fart under 1700-talet blev pors den populäraste kryddan, tillgången var riklig och den hade dessutom många påstådda läkande och magiska egenskaper. Pors är en omistlig del av den svenska dryckeshistorien.

Pors blommar om våren, på bar kvist, i skogar och vid strand- och myrkanter över nästan hela Sverige. Därefter växer bladen ut och det är främst dessa som används.

Låt dig inspireras av stjärnkocken Peter J Skogström

Svensk mästare i professionell matlagning, OS-guld med Kocklandslaget och Årets kock är bara några av Peter J Skogsströms titlar genom åren. Vi bad honom komponera en säsongsanpassad och lyxig förrätt till Pors. Låt er väl smaka!

Vit sparris med löjrom och mosat gårdsägg
Till 4 personer:
8 st vita sparrisar
1 msk smör
2 st kokta ägg
½ dl hackad gräslök
2 msk god olivolja
½ dl plockad dill
1 dl löjrom, Kalix eller Vänern
svartpeppar

Skala och koka sparrisen i saltat vatten (5 dl) och smör i 3–4 min. Mosa ägg och blanda med gräslök och olivolja, smaka av med salt och peppar. Vänd den ljumma sparrisen med lite salt och peppar. Lägg upp på tallrik och dekorera med färsk dill.

 

Läs mer om producenten

Symposion

Symposion var ett av de första dryckesföretagen i Sverige som började producera spritdrycker efter att statliga AB Vin & Sprits produktionsmonopol upphörde 1994.

Efter att till en början ha inriktat sig på klassiska snapsar har produktionen genom åren även innefattat likörer, vodka, gin och whisky. Fokus har alltid varit småskalig och kvalitetsinriktad produktion. Ett av de mest kända egna varumärkena är Malmö Akvavit, en skånsk ”nationalsnaps” som har en egen historia och ett eget sällskap.

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.