Slutsåld

Dumbarton Grain Private Collection, 1975

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Mjuk, mörk sirap och farinsocker i kombination med elegant vanilj och milda kryddor, kanel, ingefära och torkade fikon.

Smak:

Rostade mandlar, frukt, mjölkchoklad, varm äppelpaj och mogna plommon.

Eftersmak:

Lång och lätt oljig med kvardröjande kryddor och nötighet.

Säljstart:

Torsdag 26 november, webblansering kl 10:00

Artnr:

40783

Alkoholhalt:

44%

Ursprung:

Typ:

Single Grain Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Dumbarton

Destillerad:

10 april 1975

Buteljerad:

12 augusti 2020

Ålder:

45 år

Råvara:

Korn

Fat:

Refill Sherry Hogshead, # 34200

Totalt antal flaskor:

93 fl.

Antal flaskor till Sverige:

9 fl.

PRIS

13 581 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Inget tillsatt socker

Dumbarton

Graindestilleriet Dumbarton byggdes i slutet av 1930-talet av det en gång så mäktiga och egensinniga kanadensiska bolaget Hiram Walker. Det rådde brist på grainwhisky och för att säkra tillgången valde man att satsa på Skottlands då största grainwhiskydestilleri. 600 man hade full sysselsättning under ett helt år innan bygget var klart.

Dumbarton är det enda grainwhiskydestilleri som använde majs som råvara. Det gör att whiskyn som producerades vid Dumbarton fick en sötare och rundare smak än annan grain. I likhet med den japanska whiskyn använde man också en klar vört, vilket är mycket ovanligt i Skottland. Sådan vört anses ge en renare och elegantare sprit.

I dag har Dumbarton rivits och ersatts av ett bostadsområde. I sin exklusiva Private Collection-serie har Gordon & MacPhail nu lanserat en 45-årig sherrylagrad Dumbarton.

Läs mer om producenten

Gordon & MacPhail

Gordon & MacPhail är ett anrikt, familjeägt whiskyföretag baserat i Elgin i Speyside. År 1895 öppnade de två vännerna James Gordon och John Alexander MacPhail en liten speceributik på South Street där de sålde te, kaffe, vin och andra importerade delikatesser.

Lowlands

I lågländerna kom den skotska whiskyn att utvecklas på ett annat sätt än vid destillerierna i norr. I söder var inte tillgången till torv lika självklar och dessutom var risken att få påhälsning av skatteinspektörer betydligt större närmare de stora städerna. Man valde därför att göra en närmast orökt whisky.

Destillerierna behövde arbetskraft och sådan hämtade man ofta från Irland. På Irland destillerade man oftast tre gånger, medan dubbeldestillering var den gängse skotska metoden.

Detta innebar att också whiskyn i lågländerna fick irländsk påverkan och trippeldestilleringen etablerades som vedertagen praxis. Whiskyn blev därigenom lätt och fruktig och tämligen olik den skotska i övrigt.

När de stora grainfabrikerna grundades efter att coffeypannan och blendwhiskyn gjort sitt intåg lokaliserades dessa till just lågländerna.

I dag är trippeldestilleringen i princip borta. Endast Auchentoshan och Hazelburn (som produceras av Springbank), samt ytterligare något undantag destilleras tre gånger.

Lågländernas destillerier försvann i stor utsträckning under 1900-talet. Ett tag var endast Auchentoshan och Glenkinchie kvar av det som en gång varit hundratals destillerier.

Den situationen har på senare år förbättrats avsevärt och många nya destillerier har etablerats i lågländerna.

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Gordon & MacPhail

Gordon & MacPhail är ett anrikt, familjeägt whiskyföretag baserat i Elgin i Speyside. År 1895 öppnade de två vännerna James Gordon och John Alexander MacPhail en liten speceributik på South Street där de sålde te, kaffe, vin och andra importerade delikatesser. Affärerna gick bra och snart tog de hjälp av en ung bodknodd, den femtonårige John Urquhart. Den unge mannen visade sig vara mycket ambitiös och fick snart ansvaret för whiskyn. 1915 gick de båda ägarna ur tiden och John Urquhart fick ta över butiken.

John Urquhart hade tidigt etablerat vänskapsrelationer med många av traktens destillatörer. Han hade deras fulla förtroende att sälja singelmaltwhiskyn de producerade. Whiskyförsäljningen blev nu en växande del av verksamheten hos Gordon & MacPhail. Sherry var tidens modedryck. Sherryn importerades på fat och när dessa tömts lät John Urquhart fylla dem med whisky som han lagrade i egna lagerhus. Han lät faten ligga betydligt längre än vad som var brukligt i Speyside. Den långlagrade whiskyn sålde han sedan i allt vidare kretsar.

 

Verksamheten växte. Under mellankrigstiden hade familjen Urquhart Skottlands största lager av mognande whisky och Gordon & MacPhail blev en spindel i nätet för handeln med singelmaltwhiskyn i Speyside. Ett tag hade Gordon & MacPhail närmast monopol på försäljningen av singelmalt, branschen i övrigt intresserade sig mest för blended whisky.

 

Gordon & MacPhail har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. I hög grad är det Gordon & MacPhail som ”uppfunnit” intresset för långlagrad singelmalt. De var också först med att intressera sig för Skottlands whiskyregioner och byggde upp lager med whisky som alltjämt beskrivs som den skotska whiskyns nationalbibliotek. Ingen aktör har lika mycket gammal whisky i lager ifrån ett så stort antal aktiva och nedlagda destillerier. Sedan 1993 äger Gordon & MacPhail även destilleriet Benromach.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.