Sök
Stäng denna sökruta.

Slutsåld

Hampden Estate Pure Single Jamaican Rum, Aged 8 Years

Smaknoter

Doft:

Mycket intensiv med toner av mogen banan, kryddor, torkat apelsinskal, ugnsbakade äpplen och ekfat

Smak:

Smakrik med angenäma toner av ingefära, vanilj, mörk choklad och kaffebönor

Eftersmak:

Lång och kvardröjande med kryddiga toner

Säljstart:

Tisdag 1 juni, utvalda butiker (ca 20st) samt webblager, kl. 10:00

Artnr:

40958-01

Alkoholhalt:

46%

Ursprung:

Typ:

Rom

Destilleri:

Hampden Estate Distillery

Ålder:

8 år

Vatten:

Eget källvatten

Jästtyp:

Vildjäst

Jäsning:

Lång, 8–15 dagar

Destillation:

100% Pot Still (Double Retort)

Fat:

Ex-Bourbon

Esterhalt:

Hög

Lagring:

Tropisk lagring på Jamaica

Angels share:

Ca 8 %

Övrigt:

Inga färgämnen har tillsatt

PRIS

645 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Inget tillsatt socker

Hampden Estate - Nu som 8-åring

Jamaica kom som ett av de första länderna i Karibien under brittisk flagg. Skottar och engelsmän etablerade sockerplantager och startade rombrännerier. Teknik och metoder hade man med sig hemifrån och man började göra rom i potstills, såsom man gjorde whisky hemma. I dag brukar man tala om rom i den brittiska skolan.

Hampden Estate grundades 1753 av den skotska familjen Stirling, de slog omgående sig på sockerrörsodling och troligen kom romtillverkningen igång vid samma tid. År 1852 köptes Hampden Estate av George McFarquhar Lawson som utvecklade den så kallade Trelawnymetoden där man jäser rommen med hjälp av surmäsk, så kallad dunder. Denna mäsk förvaras i jordhålor och kan bli förbluffande gammal.

2009 sålde den jamaicanska staten destilleriet till de nuvarande ägarna familjen Hussey som började sälja sin rom under Hampden Estates eget namn, tidigare hade den huvudsakligen sålts till blandningsindustrin.

Hampden Estate lyfter fram fem hörnpelare som ger rommen dess karaktär: Egendomens klara källvatten, spontanjäsning med ”dunder”, 100% potstilldestillering, tropisk lagring och att man aldrig eftersötar eller färgar sin rom.

Rommen har ekfatslagrats på Jamaica i åtta år, vilket Hampden menar är jämförbart med 25 års kontinental lagring.

Läs mer om producenten

Habitation Velier

Mannen bakom det italienska företaget Velier är Luca Gargano. Hans Gargano-classification är ett alltmer vedertaget sätt att bringa reda i den minst sagt spretiga romvärlden. Luca Gargano har dessutom försett romentusiaster med buteljeringar som fått dryckesvärlden att häpna och buteljerat bortglömda destillerier som skapat svallvågor bland romkonnässörer. Hans lansering av Caroni, ”det förlorade Trinidad-destilleriet” är ett sådant exempel.

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Habitation Velier

Mannen bakom det italienska företaget Velier är Luca Gargano. Hans Gargano-classification är ett alltmer vedertaget sätt att bringa reda i den minst sagt spretiga romvärlden. Luca Gargano har dessutom försett romentusiaster med buteljeringar som fått dryckesvärlden att häpna och buteljerat bortglömda destillerier som skapat svallvågor bland romkonnässörer. Hans lansering av Caroni, ”det förlorade Trinidad-destilleriet” är ett sådant exempel.

I serien Habitation Velier ingår rom som kommer från ett enda destilleri, som uteslutande destillerats i potstills, lagrats i tropikerna och buteljerats utan kylfiltrering på sin naturliga fatstyrka. Syftet med Habitation Velier är att tydliggöra hantverksstilar och smakbilder från ett enda destilleri. Serien är ett samarbete mellan Velier och destillerierna i ett slags joint venture till skillnad från andra oberoende buteljerare som oftast etiketterar under eget namn utan mer ingående beskrivningar av ursprung och teknik.

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.