Sök
Stäng denna sökruta.

Slutsåld

Savanna Lontan 57 Rhum Grand Arôme 2019, Reunion Island

Smaknoter

Färg:

Vattenklar

Doft:

Mjuk, fruktig, banan och ananas, med en lätt touch av kryddor och senapsfrön. Där finns även tropiska frukter, bakade äpplen och vanilj. Efter luftning förstärks fruktigheten och gröna oliver, jod och färska sockerrör kommer fram

Smak:

Frisk, livlig och söt, kanderad papaya och ananas, muskot, svartpeppar och en frisk gräsaktig sockerrörston

Eftersmak:

Ovanlig, sötman blir sälta, havsnära toner kommer fram, smaken utvecklas mer och mer i en lång frisk efterklang

Artnr:

11805-01

Alkoholhalt:

57%

Ursprung:

Réunion, Indiska Oceanen (Departement till Frankrike)

Typ:

Rhum Grand Arôme De La Réunion

Producent:

Destilleri:

Savanna Distilleries

Destillerad:

Mars 2019

Buteljerad:

April 2019, Batch nr 3

Ålder:

Anges ej

Jäsning:

6 dagar

Destillation:

Kopparkolonn (Colonne Savalle)

Fat:

Ej fatlagrad

Esterhalt:

Hög esterhalt, 811,87g/HLPA

Angels share:

Ingen

Totalt antal flaskor:

3 400 fl.

Antal flaskor till Sverige:

120 fl.

PRIS

595 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Inget tillsatt socker

Savanna Lontan 57 Rhum Grand Arôme

Savanna Lontan 57 är en melassbaserad ”High Ester Rhum”. Sex dygns jäsning och destillation i kopparkolonn ger en karaktär av salta oliver och rök. Enligt destilleriet är den utmärkt till cocktails, men kan också drickas som den är. Man beskriver buteljeringen som ”en promenad genom en olivlund” och som ”ett resultat av hemligheterna hos flera generationers destillatörer”.

Läs mer om producenten

Savanna

Réunion Island är en avlägsen ö mitt ute i indiska oceanen cirka 80 mil rakt österut från Madagaskar utanför Afrikas sydkust. Ön ingår i Maskarenerna och är administrativt en del av Frankrike. De obebodda Réunion-öarna koloniserades av fransmän på 1500-talet. Länge var Réunion ett viktigt handelscenter och en provianteringshamn för sjöfarten mellan Europa och Orienten, men sedan Suezkanalen tillkom förlorade ön i betydelse. 

Destillerie de Savanna

Réunion Island är en avlägsen ö mitt ute i indiska oceanen cirka 80 mil rakt österut från Madagaskar utanför Afrikas sydkust. Ön ingår i Maskarenerna och är administrativt en del av Frankrike. De obebodda Réunion-öarna koloniserades av fransmän på 1500-talet. Länge var Réunion ett viktigt handelscenter och en provianteringshamn för sjöfarten mellan Europa och Orienten, men sedan Suezkanalen tillkom förlorade ön i betydelse. 

Destillerie de Savanna byggdes i slutet av 1940-talet av sockerfabrikören Emile Hugot i staden Saint Paul i regionen Savanna. 1992 lät man uppföra en större anläggning vid sockerfabriken Bois-Rouge på nordöstra delen av ön. Där sker numera hela produktionen från den närbelägna odlingen och beskärningen av sockerrören till destillering och buteljering. 

På senare år har Savanna uppmärksammats mer och mer av romentusiaster. De avlägsna öarna producerar en rom som är mycket smakrik och elegant och bjuder på smaker från en av romvärldens mest okända och avlägsna platser.

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.