Sök
Stäng denna sökruta.

Slutsåld

Jamaica 7 Years Old Pot Still, Cask Strength, Rum Nation, Limited Edition

Smaknoter

Färg:

Gyllene

Doft:

Stor, kryddig doft med inslag av fat, nymalet kaffe, kokos, nejlika, vanilj och kanel. Där finns också citrus, ananas, russin och andra fruktiga toner bakom de typiska aromerna från den långsamma Jamaicajäsningen

Smak:

Smakrik, torr och kryddig med toner av peppar, kanel, vanilj, choklad och ekfat. Fruktiga inslag, utan att bli söt, av apelsin, citron och russin

Eftersmak:

Lång och kraftfull med en något parfymerad och kryddig avslutning. En kompromisslös rom med hög alkohol, intensitet och aromatisk styrka

Säljstart:

Tisdag 1 juni, 2021, utvalda butiker (ca 22st) samt webblager, kl. 10:00

Artnr:

11137-01

Alkoholhalt:

59%

Ursprung:

Worthy Park

Typ:

Engelska skolan, Pure Jamaican Rum

Producent:

Rum Nation

Buteljerad:

2021

Ålder:

7 år

Råvara:

Melass

Destillation:

Pot Still

Fat:

4 år tropisk lagring på exbourbonfat. Därefter 3 år i Europa på 2nd fill sherry- och ex-romfat

Esterhalt:

120–240

Lagring:

Tropisk och kontinental

Angels share:

Ca 7% tropisk, ca 2% kontinental

Totalt antal flaskor:

1386 fl.

Antal flaskor till Sverige:

1382 fl.

PRIS

699 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Inget tillsatt socker

Rum Nation Jamaica Single Domaine Rum

Rum Nation är romföretaget som uppstod mer eller mindre av en slump när italienaren Fabio Rossi från den oberoende buteljeringsfirman Wilson & Morgan besökte skotska lagerhus för att köpa whiskyfat. Han fick då syn på romfat från forna brittiska kolonier som skickats till Skottland för att mogna långsammare i det kalla och fuktiga klimatet. Fabio Rossi fick prova och insåg i samma stund att han måste starta en romimport.

I dag är Rum Nation en välkänd och välrenommerad buteljerare i romvärlden. Inledningsvis buteljerade man endast rom från det forna brittiska imperiet, men snart riktade Fabio Rossi sina blickar över hela världen.

Denna Limited Edition-buteljering av Rum Nation Jamaica Single Domaine Rum kommer från destilleriet Worthy Park och fått fyra års inledande tropisk lagring för att sedan slutlagras kontinentalt under tre år. Buteljeringen släpps endast på den svenska marknaden.

Läs mer om producenten

Rum Nation

Italienaren Fabio Rossi reste 1990 till Skottland för att köpa fat. Han hade grundat den oberoende whiskyfirman Wilson & Morgan. Hans far hade jobbat med whisky ända sedan 1950-talet och bland annat etablerat Laphroaig på den italienska marknaden, liksom en rad rom- och champagnehus. Fabio Rossi kom att växa upp bland flaskorna i vinlagret och skulle tidigt bli en del av företaget.

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Rum Nation

Italienaren Fabio Rossi reste 1990 till Skottland för att köpa fat. Han hade grundat den oberoende whiskyfirman Wilson & Morgan. Hans far hade jobbat med whisky ända sedan 1950-talet och bland annat etablerat Laphroaig på den italienska marknaden, liksom en rad rom- och champagnehus. Fabio Rossi kom att växa upp bland flaskorna i vinlagret och skulle tidigt bli en del av företaget.

I Skottland upptäckte Fabio Rossi att det fanns gamla romfat från länder som Guyana och Jamaica inklämda bland whiskyfaten i lagerhusen. Det var fat från forna brittiska kolonier som skickats till Skottland för att mogna långsammare i det kalla och fuktigare klimatet. Fabio Rossi fick prova rommen och blev djupt betagen. Där såddes ett frö till att starta rom-import. I slutet av 1990-talet började han köpa romfat från Skottland. Han ville inte buteljera dem under Wilson & Morgan-etiketten utan valde att lägga dem under varumärket – Rum Nation.

Från början fokuserade Fabio Rossi på länder snarare än destillerier. Han ville övertyga marknaden om födelseplatsens betydelse och som passionerad frimärkssamlare valde han att förse etiketterna med frimärken från respektive land. Rum Nation buteljerade inledningsvis endast rom från det forna brittiska imperiet, men snart växte ambitionerna, andra områden utforskades och Fabio Rossi kom att bli en flitig resenär till romhusen i både Karibien och andra delar av världen. 

Ett av Rum Nations signum är dubbellagring. Det innebär att fat flyttas från de heta klimaten för att fortsätta mogna under helt andra omständigheter i Europa där lagringen kan fortgå under tiotals år.

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.