Sök
Stäng denna sökruta.

I lager

Nikka Coffey Gin

Smaknoter

Färg:

Vattenklar.

Doft:

Rik och aromatisk. Lime och apelsinblommor. Kokosmjölk, enbär och peppar.

Smak:

Aromatiskaväxter, citrus, mogna vita frukter och starka kryddor.

Eftersmak:

Lakritspinnar och grönt te.

Artnr:

86516

Alkoholhalt:

47%

Ursprung:

Japan

Typ:

Gin

Producent:

Destillerad:

Coffey Still

Övrigt:

Destillerad med 11 olika botaniska-smaker

PRIS

535

kr

STORLEK

70 cl

Läs mer om producenten

Nikka

Japanska Nikka är världsberömt för sin whisky, men har även en lång tradition av att producera olagrade destillat.

Vid gintillverkning använder Nikka en skotsktillverkad Coffey Still som importerades till Japan i början av 1960-talet. Det är en av få klassiska coffey-stills som ännu är i bruk i världen.

I Japan producerar man nästan uteslutande råspriten av majs, i övriga världen är vete vanligast. Detta medför, tillsammans med den ovanliga destillationspannan och att man utöver traditionella ginkryddor använder ett flertal unika japanska smaksättningar, att Nikkas gin får en helt egen stil. Totalt används elva olika kryddor, örter och frukter till Nikka Coffey Gin. Varje smaksättare maccereras och destilleras sedan var för sig före blandning.

Nikka

Dai Nippon Kaju Kabushi Kaisha betyder det stora japanska juicebolaget. Det otympliga bolagsnamnet valde paret Rita och Masataka Taketsuru 1934 när Masataka lämnade Suntory och äntligen kunde starta sitt eget Yoichi Distillery på Nordön Hokkaido.

För att snabbt få ekonomi i verksamheten började man med att tillverka äppelbrandy och andra äppeldrycker, men whiskytillverkningen var från första stund det centrala. Det långa japanska bolagsnamnet förkortades så småningom till Nikka.

Yoichi är bolagets första destilleri. 1969 tillkom även Miyagikyo utanför Sendai och 1989 köptes skotska Ben Nevis. Nikka blev därmed det första japanska dryckesbolag som köpte in sig i den skotska whiskyindustrin. Sedan 1954 ingår Nikka i Asahi Breweries-koncernen

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.