Slutsåld

Rozelieures Fumé Collection Single Malt

Smaknoter

Doft:

Stor, rund och fruktig doft med inslag av malt, fin rök, rostad ek, honung, vanilj, mjölkchoklad och nötter

Smak:

Smakrik, mjuk och fruktig med maltig sötma. Rostade nötter, ek, vanilj, kryddor och kaffe

Eftersmak:

Sammetsmjuk, lång, med touch av rök, kryddor och choklad

Artnr:

2134

Alkoholhalt:

46%

Ursprung:

Rozelieures, Lorraine

Frankrike

Typ:

Single Malt Whisky

Producent:

Destilleri:

Distillerie Grallet Dupic

Destillation:

Dubbeldestillation i kopparpannor (alambic charentais)

Ålder:

Anges ej

Vatten:

Källvatten från Vogeserna

Fat:

100% sherryfat, ex Oloroso & ex Pedro Ximénez

PRIS

599 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Rozelieures - Sherry och rök med fransk finess

Fransk whisky är okänt för många, men faktum är att Frankrike är ett av världens största whiskyländer. Både sett till konsumtion och till antalet destillerier. Många destillerier är dock små hantverksdestillerier som producerar mindre volymer, ofta vid sidan av vinproduktion. Det största är Rozelieures (uttalas roselljör) från Lorraine-regionen, uppe i Frankrikes nordöstra hörn vid Alsace.

Destilleriet grundades 2000 av Hubert Grallet och hans svärson Christophe Dupic. På kort tid har Rozelieures blivit det mest säljande av samtliga franska destillerier.

Rozelieures är speciellt av flera skäl. Man odlar sitt eget korn på 300 hektar åkermark vid destilleriet, man har en egen biogasanläggning som gör att man är självförsörjande på energi och sedan 2018 har man en egen golvmältningsanläggning med kapacitet på 2 000 ton i drift.

Rozelieures Fumé Collection (fumé betyder rök) är den första whiskyn från destilleriet som lanseras i Sverige. Den är en av Rozelierures mest prisbelönta och bäst säljande whiskysorter.

Läs mer om producenten

Rozelieures

Det franska destilleriet Rozelieures ligger i Lorraine, uppe i Frankrikes nordöstra hörn vid Alsace. Rozelieures är en liten by, med färre än 200 invånare vid foten av en slumrande vulkan. Här har familjen Grallet destillerat Mirabell-likör sedan slutet av 1800-talet och på fälten runt sitt destilleri odlar man korn och andra sädesslag sedan fem generationer tillbaka.

Rozelieures

Det franska destilleriet Rozelieures ligger i Lorraine, uppe i Frankrikes nordöstra hörn vid Alsace. Rozelieures är en liten by, med färre än 200 invånare vid foten av en slumrande vulkan.

Här har familjen Grallet destillerat Mirabell-likör sedan slutet av 1800-talet och på fälten runt sitt destilleri odlar man korn och andra sädesslag sedan fem generationer tillbaka.

År 2002 bestämde Hubert Grallet och hans svärson Christophe Dupic att börja tillverka whisky. De var båda passionerade whiskyvänner och hade rest i Skottland vid flera tillfällen.

Till skillnad från andra Mirabell-producenter dubbeldestillerade familjen Grallet och steget till whisky var inte så stort.

Rozelierures är trots sin unga ålder ett av de många franska destillerier som utvecklats bäst och den inhemska marknaden sväljer girigt den whisky som produceras.

Rozelieures är ett litet destilleri men är ändå det största och mest säljande i Frankrike. Sedan 2007 flödar cirka 200 000 liter fransk single malt ur potstillpannorna årligen.

Destilleriet är helt självförsörjande på energi via en egen biogasanläggning. Man odlar sitt eget ekologiska korn på 300 hektar och har sedan 2018 en golvmältningsanläggning med en kapacitet på 2000 ton per år. Rozelieures är därmed ett av få franska destillerier som torvtorkar malt och gör rökig whisky.

Rozelierures har dessutom ekskogar i området där lokala tunnbindare sågar närproducerat virke till deras fat. Lagringen sker i huvudsak i traditionella bourbon- och sherryfat, men också på franska vinfat från Bourgogne, Rhône, Bordeaux och andra anrika vinregioner.

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.