Sök
Stäng denna sökruta.

Fruktig rökbomb från Islay - Caol Ila "Peat & Fruit" Port Wood Finish

Rökig whisky är en favorit hos många. Men rök och torvighet kan precis som spriten i sig skilja sig markant från destilleri till destilleri. Vissa destillerier har en närmast sotig, ruffig, rå industrirök. Många whiskyentusiaster föredrar den stilen framför en mer elegant rökighet som försiktigt omfamnar likt slingorna från en björkvedsbrasa. Andra destillerier har en mer torvig karaktär med sälta och havstoner i sin rök. Skillnaderna beror på många saker. Naturligtvis är destillatet och hur spriten skurits en bidragande orsak till rökens karaktär. Hur snabbt spriten har destillerats, hur den har kylts är också av betydelse, men mycket annat spelar in. Inte minst torven och dess sammansättning som kan variera stort från torvmosse till torvmosse.

Caol Ila har en rökighet som ofta är signifikant. Medan granndestillerierna på södra Islay brukar kännetecknas av ganska kaxig rök som klipper till snarare än smeker, så är Caol Ilas röktoner ofta elegantare, mer åt gräsbrandshållet, stillsamma, men ändå aldrig i bakgrunden. Ofta får Caol Ila dessutom en fruktighet som sällskapar torv och rök i en behaglig balans. Blir man serverad en whisky med en påtaglig rökdoft, fruktiga och gräsaktiga toner är Caol Ila ofta en gissning som går hem.

Således inte så konstigt att Vintage Malt Whisky Company valt att kalla senaste buteljeringen av Caol Ila-buteljeringen för just ”Peat & Fruit”. Cooper’s Choice är Vintage Malts premium märke. I serien buteljeras whisky från hela Skottland. I det här fallet har Caol Ilas smakrika destillat fått möta ett portvinsfat för en extra slutlagring. Whiskyn är i princip bara möjlig att köpa i Sverige; fatet gav 824 flaskor och samtliga är öronmärkta för Systembolaget.

Slutsåld

CAOL ILA ”PEAT & FRUIT” PORT WOOD FINISH, COOPER´S CHOICE, 46%

Säljstart:

Tisdag 14 september, utvalda butiker (ca 22 butiker) samt webblager, kl. 10:00

Artnr:

41019-01

Alkoholhalt:

46%

Ursprung:

Islay, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Buteljerad:

2021

Råvara:

Hårt rökt mältat korn

Fat:

Initial lagring på amerikansk ek, sedan slutlagrad på Ruby Port Pipe. Cask No 9103.

Övrigt:

Naturlig färg, ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

824 fl (på etiketten anges, felaktigt, 900 fl.)

Antal flaskor till Sverige:

824 fl.

PRIS

599 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Doft:

Värmande, fruktig rök, toner av bacon och torv.

Smak:

Härlig söt torv med röda bär och rökta ostron.

Eftersmak:

Behagligt lång med mer frukt och söt rök.

Fler nyheter

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.