Slutsåld

A.E. Dor VSOP

Smaknoter

Färg:

Vackert bärnstensfärgad.

Smakprofil:

Denna fruktiga och blommiga cognac är resultatet av att A.E. Dor’s blendmaster blandat lika delar Grand och Petite Champagne cognac som fått mogna på ekfat under åtta till femton år. Cognac med mjuk och blommig bouquet. Smaken är generös med riklig frukt och elegans, samt vissa fattoner. Här säger lagen att man måste lagra cognacen i 4½ år, men A.E. Dor buteljerar inte sin VSOP förrän den yngsta beståndsdelen i blandning har lagrats i minst 8 år. Det är en blandning av Grande Champagne (80%) och Petite Champagne (20%) också känd som Fine Champagne. Denna blandning ger en större fruktighet till cognacen och den längre lagringen ger också lite choklad till smaken. Det är färska frukter som persika och aprikos som är mest framträdande men man hittar även lite pepprighet och en aning tobak i smaken. VSOP har lagrats i fuktiga lagerhus, VSOP har den härligt runda och lena smaken.

Artnr:

86166

Alkoholhalt:

40%

Ursprung:

Frankrike

Typ:

Cognac

Producent:

PRIS

745

kr

STORLEK

70 cl

Kvalitetsbenämningar av cognac

VS- Minst 2 års lagring på ekfat

VSOP- Minst 4 års lagring på ekfat (innefattar även Réserve, VO, Vieux och Rare)

Napoléon- Minst 6 års lagring på ekfat (innefattar även Très Vieille Réserve, Très Vieux och Très Rare)

XO- Minst 10 års lagring på ekfat (innefattar även Hors d’Age, Extra, Or, Ancestral och Impérial)

XXO- Minst 14 års lagring på ekfat

Vintage- 100% måste vara skördat angivet år.

Läs mer om producenten

A.E. Dor

A.E. Dor grundades 1858 av Amédée Edouard Dor. Han var vinhandlare som tidigt specialiserade sig på att köpa upp mycket gammal konjak. Han var också en av få som insåg vilka konsekvenser vinlusen skulle få. Snabbt försåg han sig med stora mängder sprit från de bästa producenterna och när Frankrikes vingårdar kort därpå utraderades en efter en var han välförsedd och kunde fortsätta leverera sin cognac utan problem.

A.E. Dor

A.E. Dor är långt ifrån den mest kända cognacsproducenten, men anses av många vara det mest exklusiva cognacshuset. Det anrika företaget grundades 1858 av vinhandlaren Amédée Edouard Dor. Han började sin verksamhet med att köpa upp mycket gammal cognac. Han var också en av få som insåg vilka konsekvenser vinlusen skulle få. Snabbt skaffade han sig stora mängder destillat från de bästa producenterna och när Frankrikes vingårdar kort därpå utraderades en efter en var han välförsedd och kunde fortsätta leverera sin cognac utan problem.

Inget annat cognacshus har så stora lager gammal cognac och ingen kan erbjuda så mycket årgångscognac. Källaren kallas ”Paradiset” och där står rader med årgångscognac i förseglade glasdamejeanner. Den äldsta är från 1805, samma år som Napoleon besegrades vid slaget vid Trafalgar. I källaren finns också cognac från 1840, från 1889, då 100-årsminnet av franska revolutionen firades och från 1914, då första världskriget bröt ut. I flera av de rara årgångsdamejeannerna har alkoholhalten avdunstat till en nivå under lagstadgade 40 procent, men som enda cognacshus i världen har A.E Dor tillstånd att sälja denna trots det faktum att alkoholhalten ibland blivit så låg som 30 procent. Inget annat cognacshus är heller lika framsynt, man har till exempel lagt undan lager av 1989 års cognac som ska börja säljas när 300-årsminnet av franska revolutionen firas 2089.

De allra äldsta cognacen säljs endast på auktioner där förmögna samlare betalar fantasibelopp för den. Vid flera internationella bedömningar har A.E. Dors cognac tilldelats toppoäng.

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.