Sök
Stäng denna sökruta.

I lager

The Ileach, 40%

Smaknoter

Färg:

Bärnstensfärgad.

Doft:

Kraftfull, mycket rökig och maltig doft med inslag av sherryfat, tjära, torv, valnötter, päron och aprikos.

Smak:

Fyllig, smakrik och rökig med sherryfatskaraktär, lätt sötma samt drag av lakrits och nötter.

Eftersmak:

Lång och behaglig eftersmak.

Artnr:

515

Alkoholhalt:

40%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Råvara:

Malt

PRIS

328 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaken av Islay - Tradition, torv och rök

Det är lika bra att vi redan från början gör klart att detta är en egensinnig whisky med stor personlighet. The Ileach är ett muskedunder av smaker som man antingen älskar eller hatar.

Namnet The Ileach betyder ”mannen från Islay”. För den som tidigare smakat whisky från denna mytomspunna ö är kopplingen naturlig, då den har alla typiska Islay-dragen i form av kraft, rök, sälta och fyllighet.

På senare år, i takt med att rökig whisky ökat i popularitet, har flera fastlandsdestillerier ställt om delar av sin produktion för att kunna surfa med på rökwhiskyvågen. I många fall är resultaten goda, men ofta med en rökkaraktär som påminner mer om vedbrasa än om Islays maritima toner av tjära och sjögräs. Skillnaden ligger bland annat i torven som används för att röka maltkornet.

Att Islay dessutom har en flera hundra år lång tradition av att tillverka hårt torvrökt whisky har naturligtvis också betydelse.

För många är The Ileach känd som ”den gåtfulla Islay-malten”, då det är en väl förborgad hemlighet från vilket destilleri whiskyn kommer.

Först kan Ileach uppfattas som en ”uppercut” av smaker. Därefter är den härligt kraftfull, men samtidigt mjuk, varm och rund. En perfekt whisky för den som gillar karaktärsfull och smakrik whisky.

The Ileach är Sveriges mest köpta Islay-maltwhisky.

Laphroaig gör en av världens mest robusta och distinkta whiskysorter. Råspriten som tas med ett ovanligt stort hjärta innehåller mängder med smakämnen, och brukar beskrivas som en av de mest ruffiga och ”brutala” av alla Skottlands destillerier.

Läs mer om producenten

Ileach

The Ileach, är en storsäljande rökig single malt från Islay, anpassad till den svenska marknaden. Sverige brukar beskrivas som ett av världens mest initierade whiskyländer och särskilt omtyckt är den rökiga whiskystilen.

Recensioner

The Ileach är en whisky som förkroppsligar allt Islay står för och mer därtill.

“The Ileach kliver högst upp på pallen. En whisky som förkroppsligar allt Islay står för och mer därtill. Röken bolmar och frukten fyller upp pokalen. Givet köp den för den som kräver smaken av Islay till ett väldigt bra pris..”

Henrik Aflodal

En enastående whisky

“Det här är en av mina favoriter. En enastående whisky som har allt man kan begära av en bra Islay. Otroligt prisvärd. Är faktiskt på tok för billig, ärligt talat.”

Whiskynörden

Ett måste i var mans/kvinnas whiskyskåp

“The Ileach är ett muskedunder av smaker som man antingen älskar eller hatar. En mycket prisvärd och bra rökig whisky helt enkelt.”

Håkan Dahlberg

Whisky - 8 prisvärda flaskor enligt experten

“Enkel, men med det för Islay så typiska kännetecknet: rökighet. Dov och tät med gott om tjära, fattoner och havssalt, men också fräscha nyanser av färska äpplen och päron.”

Andreas Grube

Isle Of Islay

Islay är den sydligaste av öarna i de inre Hebriderna. Islay ligger norr om Nordirland med Kintyrehalvön på det skotska fastlandet i öster. Norra delarna av Islay är bergiga och söder därom breder ljunghedarna ut sig. Ungefär en fjärdedel av öns yta utgörs av djupa svartblå torvmossar.

 

Längs Islays Sydkust ligger ”The Kildalton Three”, Ardbeg, Laphroaig och Lagavulin. Fram till 1983 fanns också Port Ellen lite längre västerut utmed samma kust. Port Ellen är idag ett mälteri, men det finns långt gångna planer på att återuppliva destilleriet. Utmed norra kusten finns Bunnahabhain och Ardnahoe medan de västligaste destillerierna är Kilchoman och Bruichladdich. Till öns destillerier hör också Bowmore och det största Caol Ila.

 

Islay blev tidigt ett centrum för whiskyproduktion. Närheten till Irland gjorde att kunskap fanns på någon timmas båtfärd. Man talade dessutom gaeliska och kände stor samhörighet med Irland. Dessutom undgick Islay att omfattas av de första maltwhiskylagarna vilket gjorde att ön blev ett skatteparadis som lockade investerare från fastlandet. När myndigheterna senare försökte få kontroll över produktionen gjorde det avlägsna läget att kontrollanter i det längsta avstod från att inspektera skatteplikten. Det skyddade och tidvis skattebefriade läget innebar att destillatörerna inte behövde bekymra sig för risken att bli påkomna. Man kunde tryggt låta torven pyra i dagar och mätta kornet med massor av fenoler. Den kraftigt torvrökta whiskyn blev tidigt tradition på Islay och är så än i dag.

 

Islays whisky är den mest smakrika och robusta av all skotsk whisky. Port Ellen Maltings förser i stort sett samtliga öns destillerier med rökig malt. Flera av dem har dessutom gammaldags maltgolv och torvtorkar malten i kölnor med egen torv. Islaywhiskyn präglas i hög grad av en distinkt rökighet med toner av tjära, läder och torv. En stor del av whiskyn lagras på ön och påverkas dessutom av tångsälta och medicinala havstoner.

 

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

The Ileach

The Ileach, är en storsäljande rökig single malt från Islay, anpassad till den svenska marknaden. Sverige brukar beskrivas som ett av världens mest initierade whiskyländer och särskilt omtyckt är den rökiga whiskystilen.

 

The Ileach betyder ”invånare på Islay” och är en whisky som kombinerar två av de mest distinkta whiskysmakerna, rök och sherry – även om fatreceptet till stor del också innefattar bourbonfat. Kombinationen av den kraftfulla rökigheten och en osedvanlig mjuk och fruktig sherry har gjort The Ileach till Sveriges mest köpta Islaywhisky.

 

Vilket destilleri på Islay som ligger bakom The Ileach är en väl förborgad hemlighet. Skälet till hemlighetsmakeriet är att destilleriet inte vill att The Ileach ska konkurrera med det egna, och betydligt dyrare, varumärket.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.